Kovid-19, Akciger Ve Hava Yollarinda Cerrahi Hastaliklara Neden Olabiliyor

Medicana Atasehir Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Celalettin Kocatürk: 'Kovid19, hemen hemen tüm organlarda hasara neden oluyor. Uzun vadeli komplikasyonlarinin kapsami ve ciddiyeti ise henüz tam olarak bilinmiyor' 'Mevcut veriler, birçok hastanin aylar sonra dahi öksürük, fibrotik akciger hastaligi, bronsektazi, akcigerde mantar hastaligi, akciger damarlarinda tikaniklik, solunum yetmezligi de dahil olmak üzere birçok solunum problemleri yasadigini gösteriyor'

Medicana Atasehir Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, Kovid-19'un, hemen hemen tüm organlarda hasara neden oldugunu belirterek, "Uzun vadeli komplikasyonlarinin kapsami ve ciddiyeti ise henüz tam olarak bilinmiyor. Mevcut veriler, birçok hastanin aylar sonra dahi öksürük, fibrotik akciger hastaligi, bronsektazi, akcigerde mantar hastaligi, akciger damarlarinda tikaniklik, solunum yetmezligi de dahil olmak üzere birçok solunum problemleri yasadigini gösteriyor." ifadelerini kullandi.

Medicana'dan yapilan açiklamaya göre, Kovid-19, akciger ve hava yollarinda cerrahi hastaliklara neden olabiliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Medicana Atasehir Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Kocatürk, Kovid-19 hastaligina bagli akciger ve hava yollarinda gelisen cerrahi hastaliklar hakkinda bilgi verdi.

Kocatürk, Kovid-19'un, hemen hemen tüm organlarda hasara neden oldugunu belirterek, "Uzun vadeli komplikasyonlarinin kapsami ve ciddiyeti ise henüz tam olarak bilinmiyor. Mevcut veriler, birçok hastanin aylar sonra dahi öksürük, fibrotik akciger hastaligi, bronsektazi, akcigerde mantar hastaligi, akciger damarlarinda tikaniklik, solunum yetmezligi de dahil olmak üzere birçok solunum problemleri yasadigini gösteriyor." ifadelerini kullandi.

Hastaligin erken döneminde akciger sorunlarinin ortaya çiktigini aktaran Kocatürk, sunlari kaydetti:

"Akciger sönmesi (pnömotoraks) yogun bakimda takip edilen hastalarda sikça görülüyor. Kovid-19 enfeksiyonu sirasinda ve/veya sonrasinda tüm hastalarin ise yüzde 1-2'sinde gelisebiliyor. Bu durum, bazen enfeksiyondan kaynaklanan doku hasarina, bazen de virüse yanit olarak ortaya çikan öksürük nedeniyle artan basinç sonrasi gelisebiliyor. Bir diger akciger sorunu olan Pnömo-mediastinum da (akcigerler-nefes borusu, yemek borusu ve kalp arasinda kalan bölgede hava birikimi) sikça gelisiyor. Genellikle yüksek basinçli oksijen destegi sirasinda artan hava yolu basincina ve doku hasarina bagli olarak meydana geliyor. Her iki durum da hastada solunum zorluguna ve yetmezligine neden oldugu için gögüs cerrahisi müdahalesi gerekli olabiliyor. Tedavi için oksijen destegi, gögüs kafesindeki havanin aspire edilmesi, tüp ile drenaj veya operasyon uygulayabiliyoruz."

- "Gögüs boslugunda sivi birikimi olabilir"

Prof. Dr. Celalettin Kocatürk, gögüs boslugunda sivi birikimi olabilecegini belirterek, "Sivi birikiminin nedeni, genellikle eslik eden sistemik bir hastaliga (kalp yetmezligi, myokardit (kalp kasi iltihabi), böbrek yetmezligi, karaciger yetmezligi, protein düsüklügü, tiroit fonksiyon bozuklugu, akciger damarlarinda tikanma, atelektazi ve benzeri) bagli gelisir. Bazi sivilar ise akciger kaynakli (ikincil gelisen akciger enfeksiyonlarina bagli iltihabi durum, orta-uzun dönemde akciger damar tikanikliklari, kanama ve benzeri) olabiliyor. Sebebini yaptigimiz analiz ile anlayabiliyoruz. Iltihabi süreçler, kanama, solunum yetmezligine neden olan sivi varsa drenaj ya da ameliyat uygulayabiliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kovid-19 sonrasi akcigerlerde meydana gelen hasarin normal mekanizmalarla tamir edilememesi sonrasinda akcigerde sertlesme, bag dokusu ve nedbe dokusu olustugunu aktaran Kocatürk, "Bu alanlar solunuma katki saglayamaz ve solunum yetmezligi ilerler. Bu hastalarin birçogu uzun süreli solunum cihazina bagli kalirlar. Tedavide fibrozisi yavaslatan/durduran ilaçlar (kortizon, antifibrotik ilaçlar) denenebilir, bazi hastalar için akciger nakli uygun olabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Kovid-19 tedavisi sirasinda yogun bakimda entübe edilerek tedavi olan hastalarda nefes borusu darliklari (trakea stenozu) gelisebildigini bildiren Kocatürk, akcigerlere yeterli hava gidemedigi için nefes darligi, gürültülü ve zor nefes alma sikayetleri gelistigini, bu hastalar için bronkoskopi ile nefes borusundaki darligi genisletme islemleri, bazen de darlik gelisen bölgeye ameliyat yapilmasi gerektigini aktardi.

- "Pandemi sirasindaki akciger kanseri tani ve tedavi gecikmeleri büyük sorun olusturuyor"

Medicana Atasehir Hastanesi Gögüs Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Kocatürk, pandemi sirasindaki akciger kanseri tani ve tedavi gecikmelerinin büyük sorun olusturduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Akciger kanseri erken dönemde saptandiginda çok büyük oranda cerrahi tedavi ile iyilesebilen bir hastalik. Ancak hastalarin birçogu geç dönemde basvurduklarindan her hastaya cerrahi tedavi uygulanamiyor. Kovid-19 döneminde hastaneye basvurmaktaki korku nedeniyle tani ve tedavi gecikmeleri daha da fazla yasaniyor. Bu durum direkt olarak bir komplikasyon olmasa da Kovid-19'a bagli gelisen istenmeyen bir durum olarak kabul edilebilir. Amerika'da yapilan bir çalismada 6 yaygin kanser arasinda yeni kanser teshislerinde yüzde 46'lik bir düsüs oldugu gösterilmistir. Ingiltere'de yapilan bir modelleme çalismasinda içinde akciger kanserinin de bulundugu önlenebilir kanser ölümlerinde ciddi bir artis olacagi beklenmektedir. Italya'dan bir çalismada Haziran ve Eylül 2020 arasinda akciger kanseri için uygulanabilen cerrahi tedavi oraninda yüzde 36'lik bir düsüs oldugu bildirilmistir. Ülkemiz için de benzer oranlarda tani-tedavi gecikmeleri olacagi öngörülebilir."

Kaynak: AA