Konya'da Yapilan 'Parmak Nakli' Literatüre Girdi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tip Fakültesi Hastanesindeki ameliyatla, 19 yasindaki gencin yüzük parmagi, is kazasi sonucu kopan bas parmaginin yerine dikildi Operasyonu gerçeklestiren ögretim üyelerinden Prof. Dr. Bilsev Ince: 'Nakli basariyla gerçeklestirdik, gayet iyi, fonksiyon görüyor. Hastamiz, isine gücüne döndü. Yazi yazmak da dahil bütün ince becerilerini yapabilecek durumda' 'Göreceli olarak daha az kullanilan dördüncü parmak olan yüzük parmaktan nakil yaptik, basarili oldu. Bu da Journal of Hand Surgery American Volume'de (Amerikan El Cerrahisi Dergisi) basildi'

ABDULLAH DOGAN - Konya'da 19 yasindaki gencin kopan bas parmaginin yerine, islevi daha az olan yüzük parmagi transfer edildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tip Fakültesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dali Ögretim üyeleri Prof. Dr. Bilsev Ince ve Prof. Dr. Mehmet Dadaci, is kazasi sonucu elinde ciddi yaralanma olan ve bas parmagi kopan hastanin tedavisine yogun mesai harcadi.

Bas parmaginin kopmasi nedeniyle el fonksiyonlarini büyük ölçüde kaybeden 19 yasindaki hastayi operasyona alana hekimler, yaklasik 1,5 saatlik ameliyatin ardindan daha az islevi olan yüzük parmagini, bas parmagin yerine dikti.

Ameliyat sonrasi 2 saatlik sürenin ardindan bas parmagini hisseden hasta, el fonksiyonlarini kullanabilecek sekilde taburcu edildi. Yapilan operasyon, bilimsel dergide yayimlanarak literatüre girdi.

- NEÜ Meram Tip Fakültesi, yüz ve kol nakli için ruhsat aldi

Prof. Dr. Ince, AA muhabirine, Meram Tip Fakültesi Plastik Cerrahi Kliniginin uzun yillardir mikro cerrahi merkezi olarak çalistigini söyledi.

Türkiye'nin çesitli illerinden çok sayida hastanin klinige basvurdugunu, parmagi, kolu kopan hastalara hizmet verdiklerini ifade eden Ince, kol ve yüz nakli ruhsati alan ikinci üniversite hastanesi olduklarini belirtti.

Ince, parmaklari kopan hastalarda her zaman onarim yapamadiklarina dikkati çekti.

Bas parmagi kopan 19 yasindaki hastaya, el fonksiyonlarinin korunmasi için yeni bir teknik uyguladiklarini anlatan Ince, sunlari kaydetti:

"Hasta bir kaza sonucu parmagini kaybetmisti. Kaybettigi parmaginin yerine bir parmak nakli yapmamiz lazimdi. Ayaktan parmak naklinde mikro cerrahi uyguladiktan sonra pihti atip, parmagi kaybetme riski vardi. Uygulayacagimiz teknigimizde bu risk yoktu. Hastayla konustugumuzda bu teknigin daha uygun olacagina karar verdik. Yüzük parmaginin, kopan bas parmagin yerine naklini yaptik. Nakli basariyla gerçeklestirdik, gayet iyi, fonksiyon görüyor. Hastamiz, isine gücüne döndü. Yazi yazmak da dahil bütün ince becerilerini yapabilecek durumda. Ayrica parmagini da hissediyor. Ayaktan nakil yaptiginizda hasta en az 6 ay o parmagi hissetmez ama bu teknikte ameliyattan yaklasik 2 saat sonra parmagini hisseder."

- Uygulama, Amerikan El Cerrahisi Dergisi'nde yayimlandi

Ince, literatürde bas parmak transferiyle ilgili ayak ve isaret parmagindan nakil oldugunu dile getirerek, "Isaret parmagini kullandigimiz zaman elin en önemli parmaklarindan birinin fonksiyonunu kaybetmis oluyorsunuz. Biz, göreceli olarak daha az kullanilan dördüncü parmak olan yüzük parmaktan nakil yaptik, basarili oldu. Bu da Journal of Hand Surgery American Volume'de (Amerikan El Cerrahisi Dergisi) basildi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA