Karadeniz'de Mantardan Zehirlenme Vakalari Artti

KTÜ Farabi Hastanesi Acil Tip Anabilim Dali Doktor Ögretim Üyesi Aynur Sahin: 'Özellikle mantar zehirlenmeleri konusunda bu dönemde büyük artis görüldü' 'Son 10 günde Trabzon, Ordu ve Gümüshane'den 15 hasta için bize danisildi. Bu vakalarin 10'u Farabi Hastanesi Toksikoloji Ünitesinde tedavi edildi, diger hastalar için ise bulunduklari hastanelere tele tip yöntemiyle konsültasyon hizmeti verildi'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Acil Tip Anabilim Dali Doktor Ögretim Üyesi Aynur Sahin, son dönemde özellikle mantar kaynakli zehirlenmelerde büyük artis görüldügünü bildirdi.

KTÜ Farabi Hastanesi Bashekimliginden yapilan açiklamaya göre, yaylada topladiklari mantari yiyen Tahsin Bakirtas, esi ve kizi rahatsizlandi.

Ambulansla Arakli Bayram Halil Devlet Hastanesine kaldirilan Bakirtas, esi ve kizi, buradaki müdahalenin ardindan KTÜ Farabi Hastanesi Toksikoloji Bölümüne sevk edildi.

Bakirtas ailesinin 3 üyesi de burada yapilan tedavilerinin ardindan sagliklarina kavustu.

Tahsin Bakirtas, hastanede en son halüsinasyon gördügünü hatirladigini belirterek, "Sonrasinda kendimi kaybetmisim. Gözlerimi açtigimda etrafimdaki saglikçilarin hummali çalismasindan ne kadar ciddi bir süreç atlattigimi fark ettim." ifadesini kullandi.

Hastane çalisanlarina minnettar oldugunu belirten Bakirtas, dogadan toplanan mantarlarin tüketilmemesi gerektigini vurguladi.

Tibbi Toksikolog Doktor Ögretim Üyesi Aynur Sahin de özellikle mantar zehirlenmelerinde bu dönemde büyük artis görüldügünü bildirdi.

Sahin, hastaneye getirildiklerinde agir halüsinojenik zehirlenme durumunda olan Bakirtas ailesinin, hizli ve etkili müdahaleyle 12 saat içinde tedavi edildiklerini belirtti.

Son 10 günde Trabzon, Ordu ve Gümüshane'de mantar zehirlenmesiyle ilgili yaklasik 15 hasta için kendilerine danisildigini belirten Sahin, vakalarin 10'unun Farabi Hastanesi Toksikoloji Ünitesinde tedavi edildigini, diger hastalar için ise bulunduklari hastanelere tele tip yöntemiyle konsültasyon hizmeti verildigini ifade etti.

Sahin, dogadan toplanan yabani mantarlarin, halk dilinde "evcik kiran", "köy göçüren" mantar olarak da bilinen ve ciddi karaciger yetmezligi, hatta karaciger nakli ihtiyacina dahi neden olabilen Amanita Phalloides zehirlenmesine sebep olabilecegine dikkati çekti.

Sahin, yabani mantarlarin uzman görüsü alinip zehirsiz oldugu söylenmeden tüketilmemesi gerektigini vurguladi.

"Sinek mantari" olarak da bilinen Amanita Muscaria zehirlenmesi nedeniyle bugüne kadar basvuran en ciddi vakanin 70 yaslarinda bir erkek hasta oldugunu belirten Sahin, derin koma nedeniyle solunum cihazina baglanan hastanin yaklasik 2 hafta yogun bakimda takip edildikten sonra taburcu edildigini bildirdi.

Hasta yakinlarindan alinan mantar örnekleri ile hastalardan alinan serum ve idrar örneklerinden yapilan analizlerden, çok sayida zehirlenme vakasina sebep olan mantarin, sinek mantari ve Amanita Pantherina oldugu kaydedilen açiklamada, su bilgiler verildi:

"Mantarlar gerek lezzetli gerek protein oranlarinin yüksek olmasi gerekse dogada ulasilabilirliginin kolay olmasiyla insanlari cezbetmektedir. En önemli sorun dogadan toplanan mantarlarin ayni zamanda öldürücü derecede zehirli olma ihtimali ve her yil dünyada çok sayida ölüme sebep olmasidir. Mantarlar iliman ve nemli iklimleri sevdiklerinden Karadeniz Bölgesi yabani mantarlarin yetismesi açisindan en uygun iklime sahip bölgedir ve zehirlenmelerin önemli bir orani yagislarin daha fazla oldugu bahar ve sonbahar aylarinda görülmektedir. Zehirli mantarlarin toksinleri isiya, pisirmeye, dondurulmaya ve kurutulmaya dayaniklidir. Tek bir zehirli mantarin bile yetiskin bir insani öldürebilecek toksine sahip olma potansiyeli bulunmaktadir."
Kaynak: AA