Ingiltere Kabinesinde Degisiklik

Ingiltere’de Basbakan Boris Jonhson hükümetinde Disisleri, Adalet, Iskan, Uluslararasi Ticaret ve Egitim Bakanliklari görevlerinde degisiklige gidildi. 3 bakan yeni kabinede kendine yer bulamazken, en dikkat çeken degisiklik Disisleri Bakani Dominic Raab’in Adalet Bakanligina getirilmesi oldu.

Ingiltere Kabinesinde Degisiklik


Ingiltere Basbakani Boris Johnson, kabinede degisiklige gitti. Basbakanlik Ofisinden yapilan açiklama göre Adalet Bakani Robert Buckland, Iskan Bakani Robert Jenrick ile Egitim Bakani Gavin Williamson görevden alinirken, yeni kabinede kendilerine yer bulamadi. Disisleri Bakani Dominic Raab ise Adalet Bakanligina, Uluslararasi Ticaret Bakani Liz Truss Disisleri Bakanligina getirildi.

Downing Street’teki Basbakanlik Ofisi, degisikligin amacinin "salgindan sonra daha güçlü ve birlesik bir ekip olusturmak" oldugunu ifade etti.



Egitim, Adalet, Iskan Bakani görevden alindi

Kabinede yapilan önemli degisikliklerden biri 2 yildir Egitim Bakanligi görevini sürdüren Gavin Williamson görevden alinmasi oldu. William son degisikligin ardindan yaptigi açiklamada, "Egitim Bakani olarak hizmet etmek bir ayricalikti. Küresel salginin zorluklarina ragmen egitimde önderlik ettigim reformlardan gurur duyuyorum" dedi.

Williamson salgin nedeniyle okullarin kapatilmasi ve bu süreçteki kararlari yüzünden elestiri oklarinin hedefindeydi.

Adalet Bakani Robert Burckland da görevden alinan isimler arasinda yer aldi. Buckland, "Son 7 yildir hükümete, son 2 ise yildir adalete hizmet ediyor olmak bir onurdur" ifadesini kullandi. Iskan Bakani Robet Jenrick ve Muhafazakar Parti Es Baskani Amanda Milling’in de kabinedeki görevlerine son verildi.

Iskan Bakani Robert Jenrick’in yerine Kabine Ofisi Bakani olarak görev yapan Michael Gove getirildi.



Disisleri Bakani Raab, Adalet Bakani oldu

Basbakan Johnson’in yaptigi en dikkat çekici degisik ise Disisleri Bakani Dominic Raab’in Adalet Bakani olarak atanmasi oldu. Raab’in ayrica Basbakan Yardimcisi oldugu duyuruldu. Ingiltere medyasi, Disisleri Bakani iken Afganistan krizini ele alis biçimi nedeniyle elestirilen Raab’in görev degisikligini, kabine bakanlari arasindaki "en yüksek profilli degisiklik" olarak degerlendirdi.

Disisleri Bakanligina Liz Truss getirildi

Disisleri Bakanligina Raab’in yerine Uluslararasi Ticaret Bakani olarak görev yapan Liz Truss getirildi.

Kabine içinde görevi degistirilen bakanlardan biri olan Kültür Bakani Oliwer Dowden ise Kabine Ofisi Bakani olarak atandi. Dowden ayrica Amanda Milling’in yerine Muhafazakar Parti Esbaskani oldu.

Asi Bakani Nadhim Zahawi, Egitim Bakani oldu

Covid-19 salgini döneminde hükümetin Asi Bakani olarak atadigi Nadhim Zahawi, yapilan son degisiklikle Egitim Bakani oldu.

Nadine Dorries Kültür Bakani olarak görev aldi

Kabineye yeni katilan isimler arasinda yazar ve sunucu olan Nadine Dorries Kültür Bakani olarak yer aldi. Hazine Bas Sekreteri olan Stephen Barclay Kabine Bakani ve daha önce Uluslararasi Kalkinmadan Sorumlu Bakan olan Anne-Marie Trevelyan ise Uluslararasi Ticaret Bakani oldu.

Büyük çogunluk görevlerini korudu

Kabinede yapilan önemli degisikliklerin ardindan Maliye Bakani Rishi Sunak, Içisleri Bakani Priti Patel, Saglik Bakani Sajid Javid görevde kalmaya devam eden bakanlar arasinda yer aldi. Savunma Bakani Ben Wallace, Ulastirma Bakani Grant Shapps, Is Bakani Kwasi Kwarteg, Çalisma ve Emeklilik Bakani Therese Coffey, Çevre Bakani George Eustice, COP26 Bakani Alok Sharma, Kuzey Irlanda Bakani Brandon Lewis, Galler Bakani Simon Hart, Iskoçya Bakani Alister Jack, Brexit Bakani Lord Frost da koltugunu korudu.

Mark Spencer, Broness Evans, Jacob Rees-Mog gibi isimler ise kabinedeki yüksek görevlerini koruyanlar arasinda yer aldi.
Kaynak: İHA