Ihracatçilar Finansmana Erisimde Sorun Yasiyor

Güneydogu Anadolu Ihracatçi Birlikleri (GAIB) Koordinatör Baskani Fikret Kileci, bölge ihracatçisi ve üreticilerinin hammadde ve konteyner krizinin yani sira finansmana erisimde de sikintilar yasadigini belirterek, "Finansmana erisim noktasinda özellikle bizim ülkemizde ciddi sorunlar var. Bu konuyu öncelikli olarak ele almali ve kendi içimizde çözmeliyiz” dedi.

Ihracatçilar Finansmana Erisimde Sorun Yasiyor
GAIB Koordinatör Baskani Fikret Kileci, bir ekonomi gazetesinin Gaziantep ve bölgedeki ihracat hedefleri ve yatirimlara iliskin sorularini yanitladi. Pandemiye ragmen ihracatin arttigina dikkat çeken Kileci, belli pazarlarda problemler yasandigini ancak baska bir pazar ve aktörün oyuna dahil olmasiyla alt toplamda ihracatin yükseldigini kaydetti.

Yüksek döviz kuruna deginen Kileci; “Döviz kurunun yüksek olmasi ihracati destekleyen bir unsurken, iç pazarda bu hususta ciddi anlamda problem yasayan firmalar, sektörler var. Fakat genel anlamda ihracat iyiye gidiyor, rakamlar da bunu gösteriyor" diye konustu.

"Pandeminin pozitif yönünü sürdürebilmek önemli”

Pandemi döneminde ihracatta eksen ve sartlarin degistigini belirten Kileci; “Pandemi Türkiye ve özellikle Gaziantep’i pozitif yönde etkiledi. Bazi agir aksak yönlerimizi bu sayede düzelttik. Daha yetenekli, söz sahibi oldugumuz teknik tekstil gibi sektörlerde öne çiktik. Bu basarinin getirebilecegi rehavete kapilmadan; saglikli, çevreci, standartlara uygun, bütün dünyanin kabul ettigi bu tür üretimlere devam etmemiz gerekiyor. Isin en önemli kismi bu kazanimlari sürdürebilmek" dedi.

“Ar-Ge ve inovasyon süreç isidir”

Ar-Ge ve inovasyon yatirimlarinda bölge ve Gaziantep’in istenilen seviyede olmadigini fakat her geçen gün iyiye gittigini söyleyen Kileci, bu yatirimlarin gerçeklesmesiyle ihracat birim fiyatlarinin 1 dolarlardan 4-5 dolarlara yükselecegini kaydetti.

Kileci, bu yatirimlarin her geçen gün artacagini vurgulayarak, "Ar-Ge ve inovasyon süreç isidir. Bizim de zamana ihtiyacimiz var. Ülkemiz bu yola girmis durumda ve önümüzdeki süreçte çok daha iyi yerlere gelecegine inaniyorum. Ar-Ge, inovasyon ve markalasma yatirimlari üretim kalitesini ciddi anlamda yükseltir, birçok pazarda elimizi güçlendirir. Bölgemizde az da olsa bu yatirimlara agirlik veren belli firmalar var. Sayilarinin giderek artacagini düsünüyorum" ifadelerini kullandi.

“Finansmana erisim sorununu çözmemiz gerekiyor”

Hammadde ve konteyner krizinin de devam ettigini anlatan Kileci, bunun yaninda finansmana erisim sorunu ve yüksek faizlerin ciddiyetle ele alinmasi gereken konulardan oldugunu dile getirerek, “Hammadde eksikligi tüm firmalar için esit derecede sorun. Konteyner konusunda baska ülkelerde de sorunlar yasaniyor. Ama finansmana erisim noktasinda özellikle bizim ülkemizde ciddi sorunlar var. Bu konuyu öncelikli olarak ele almali ve kendi içimizde çözmeliyiz" seklinde konustu.

Yabanci yatirimciyi bölgeye çekmek için çesitli çalismalar yürüttüklerini belirten Kileci, bölgesel kalkinma için de beseri yatirimin önemine isaret etti.

“Bölgesel güçlüklere ragmen ihracatimiz artista”

Bölge insaninin ve üretim yapisinin çok farkli oldugunu aktaran Kileci, “Bölge insanimizin mücadeleci ruhu ve üretimini her sarta adapte edebilme kabiliyeti sayesinde ihracatimiz sürekli artida. 3 büyüksehri ayri tutarsak, Türkiye’nin hiçbir kenti bizim mücadele ettigimiz zorluklarla karsilasmiyor. Bir tarafta göç, kuraklik, cografi sartlar bir tarafta kaybettigimiz pazarlar. Son 10 yilda Orta Dogu’daki etkinligimiz neredeyse yari yariya düstü. Tüm bunlara ragmen, Ocak-Agustos 2021 verilerine göre bölge ihracatimiz yüzde 33, Gaziantep ihracati ise yüzde 34 oraninda artti. Alt toplamdaki bu sürekli artis bölge insanimizin verdigi mücadele sayesinde oluyor. Bu vesileyle ben her bir ihracatçimiza tekrar tesekkür ediyorum" diye konustu.

Kaynak: İHA