'Hollywood Çarikçisi' Film Ve Dizilerden Sonra Günlük Hayat Için De Üretim Yapiyor

Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle katildigi fuarlar sayesinde ürünleri sinema filmlerinde kullanilan Hüseyin Kopar'in diktigi çariklar, film ve dizilerin ardindan günlük kullanim için yurt disindan da tercih edilmeye basladi 'Hollywood çarikçisi' Kopar: 'Çariklarimizi, Bakanligimizin Osmanli ve Selçuklu arsivlerinden alip dikis sayisina kadar orijinal olarak yapiyoruz. Bunlarin tanitimini yaparak daha aktif hale getirmek istiyoruz'

SEBAHATDIN ZEYREK - Dönem filmleri için tasarladigi çariklarla, ata mirasi meslegini gelecege tasiyan Kahramanmarasli usta Hüseyin Kopar, yeni film ve dizi yapimlari için gelen siparislerin yani sira günlük kullanim için dis pazardan gelen talebi de karsilamaya çalisiyor.

Çarikçiligi 5. kusak olarak sürdüren 49 yillik usta Hüseyin Kopar, geleneksel yöntemlere bagli kalarak diktigi çarik ve yemenileriyle kaybolmaya yüz tutan zanaatina hayat veriyor.

Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle katildigi fuarlarda tanitimini yaptigi ürünleri, Truva, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi gibi dünyaca ünlü sinema filmlerinde kullanilan ve bu sayede "Hollywood Çarikçisi" olarak taninan Kopar, yerli ve yabanci yapimlardan ilgi görmeye devam ediyor.

Denizli'de Uluslararasi Ahilik ve Altineller Festival Programina katilarak standinda zanaatini tanitan Hüseyin Kopar, AA muhabirine, meslege 7 yasinda dedesi Mehmet Kopar'in yaninda basladigini söyledi.

Kökleri Dulkadiroglu Beyligine dayanan el yapimi çariklari aile olarak dikmeye devam ettiklerini anlatan Kopar, 106 çesit ürün yaptiklarini ifade etti.

Çarik ve yemeniye dünyaca ünlü filmlerde kullanilmasindan sonra ilginin arttigini dile getiren Kopar, bu ürünlerin otantik bir görüntü vermesinin yaninda saglikli olduguna da dikkati çekti.

Günlük hayatta rahatlikla kullanilabilen çariklari geleneksel yöntemlerle diktiklerini aktaran Kopar, su bilgileri verdi:

"Kullandigimiz çarikta kesinlikle yapistirici ve kimyasal kullanilmiyor. Ürünü soguk suda islatarak elde yumusatip kaliba aliyoruz. Sonra el dikisiyle çariga hayat veriyoruz. Ürünleri 20 gün kalipta kurutuyoruz. Zeytinyagiyla yagliyoruz ve kök boyalarla boyuyoruz. Geçmiste nasil yapiliyorsa, dedelerim nasil bir yol izliyorsa öyle yapiyorum. Sadece görsel modellemelerimiz degisiyor. Bu çariklarin özelligi ayakta mantar ve kasinti yapmamasi. Suda, denizde ve çamurda giyilebilen bir ayakkabi. Ürünlerimizi daha çok ayak mantari, romatizmasi ve seker hastaliklari olanlar tercih ediyor."

Klasik çariklarin tiyatro ve sinema sektöründen talep gördügünü, son dönemde günlük kullanim için de üretime hiz verdiklerini aktaran Kopar, "Filmlerle birlikte insanlarin da çariklara ilgisi artti. Ingiltere, ABD ve Avrupa'nin birçok ülkesine ihracat yapiyoruz. Simdiye kadar ABD'ye 3 bin çift, Ingiltere'ye de bin 500 çift gönderdik. Diger pazarlardan da siparisler geliyor. Osmanli çariklari için yurt disinda da tescilli bir marka çikarttik." diye konustu.

Çarik ve yemenilerin Kültür ve Turizm Bakanliginin destegiyle dünyanin dört bir yanindaki fuarlarda tanitildigini, insanlarin bu ürüne gösterdigi ilginin memnuniyet verici oldugunu ifade eden Kopar, "Çariklarimizi bakanligimizin Osmanli ve Selçuklu arsivlerinden alip dikis sayisina kadar orijinal olarak yapiyoruz. Bunlarin tanitimini yaparak daha aktif hale getirmek istiyoruz. Bunu dünya biliyorsa Türkiye'de yasayan herkesin bilmesi lazim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA