Hatay'daki Mileyha Sulak Alani'nda Bu Yil 3 Yeni Kus Türü Gözlendi

Koruma altina alinan Hatay'daki alanda yapilan gözlemlerde, çizgili gerdanli kirlangiç, Arabistan toygari ve çöl çobanaldatani türleri kayit altina alindi Kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu: 'Türkiye'de 490 farkli kus türü kayitli, bunlardan 283'ü Mileyha'da kayit edilmis durumda. Bu çok büyük bir rakam, bu rakam alan düzenli gözlemlense çok daha fazla artar'

SALIM TAS - Hatay'in Samandag ilçesinde bulunan ve "Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan" olarak tescil edilen, göçmen kuslarin güneydeki siginagi Mileyha Sulak Alani'nda bu yil 3 yeni tür gözlendi.

Yaklasik 14 kilometre uzunlugundaki Samandag sahiline yakin noktada olan Mileyha Sulak Alani, dogal güzelliginin yani sira göçmen kuslara barinma ve dinlenme imkani sunuyor ve Türkiye'nin önemli kus göç güzergahindan biri olarak kabul görüyor.

Mileyha Sulak Alani, Türkiye'de ilk defa görülerek kayit altina alinan pasifik incirkusu, küçük tarla kusu, kaya incir kusu, çizgili gerdanli kirlangiç, Arabistan toygari ve çöl çobanaldatanin yani sira yaklasik 283 kus türü için de yasam alani olusturuyor.

- "Birçok yerde görülmeyen kus türü burada görülmeye baslandi"

Samandag Çevre Koruma ve Turizm Dernegi Baskani Misel Atik, AA muhabirine, farkli türdeki yüzlerce göçmen kusun Mileyha Sulak Alani'nda bulunmasindan dolayi mutlu olduklarini söyledi.

Son yillarda çok sayida kus gözlemcisi ve fotograf sanatçisinin alana geldigini belirten Atik, "Adeta bir yolcu otobüsünün bir yerde mola vermesi gibi kuslar burada besleniyorlar ve ondan sonra yollarina devam ediyorlar. Ilkbaharda bu göç bir senlik haline geliyor. Dönüsleri de agustos ve eylülden itibaren basliyor. Yine buraya geliyorlar ve burada beslenerek binlerce kilometrelik yolculuklarina devam ediyorlar. Mileyha bu açidan önemli bir sulak alan. Birçok yerde görülmeyen kus türü burada görülmeye baslandi. Bu açidan da burasi çok büyük bir önem tasiyor." diye konustu.

- "Burasi bütün kuslarin vazgeçilmez duragi"

Kus gözlemcisi Emin Yogurtcuoglu da Mileyha Sulak Alani'nin Türkiye'nin en önemli sulak alanlarindan birisi oldugunu söyledi.

Ülkedeki kus türlerinin önemli bir bölümünün Mileyha Sulak Alani'nda bulundugunu ifade eden Yogurtcuoglu, "Burada bugüne kadar Türkiye'nin baska yerinde görülmemis birçok farkli türü görüntüleme sansi ettik. Bunlardan 3'ü bu sene Türkiye için yeni bir tür oldu. Çizgili gerdanli kirlangiç, Hindistan'dan geldi. Arabistan toygari Arap Yarimadasindan geldi ve çöl çobanaldatani kus türü Misir çöllerine giderken buraya ugradi. Bunlar bize sunu gösterdi, burasi bütün kuslarin vazgeçilmez duragi." dedi.

Mileyha Sulak Alani'nin Türkiye üzerinden göç eden kuslarin barinmasi için vazgeçilmez bir yer oldugunu belirten Yogurtcuoglu, söyle devam etti:

"Dünyada 10 bin 800 farkli kus türü var. Türkiye'de 490 farkli kus türü kayitli, bunlardan 283'ü Mileyha'da kayit edilmis durumda. Baktiginizda çok büyük bir rakam. Bu rakam aslinda daha da artar. Bu alan düzenli gözlemlense çok daha fazla artar. Biz elimizden geldigince her gün sabah aksam alana gelip buradaki kus degisimlerini görmeye çalisiyoruz. Bunun neticesinde çok enteresan türlerle karsilastik. Bahar ayinda ben bir günde 94 farkli tür gördüm. Burada çok ufak bir sulak alan var. Insan tarafindan ellenmeyen çok ufak bir alan kalmis. Burayi kullanan kuslarin sikistigini gösteriyor aslinda. Kuslar buradan geçerken durmak, beslenmek, dinlenmek istiyorlar. Ancak ufacik bir alana sikismis durumdalar. Burada da çok fazla insan aktivitesi oldugu için tedirgin bir sekilde yapiyor bunu. Biz tamamen burayi onlara birakabilirsek burada muhtesem bir dönüsüm olur."

Kaynak: AA