Geleneksel Ürünlerde Maliyet Artinca Çiftçiler Tropik Meyvelere Yöneldi

Antalya’nin Kumluca Ilçesinde domates, biber ve patlican gibi sebzelerde üretim maliyetleri artinca çiftçiler, alternatif türler üretmeye basladi.

Geleneksel Ürünlerde Maliyet Artinca Çiftçiler Tropik Meyvelere Yöneldi
Örtü alti sebze üretim merkezlerinden Kumluca Ilçesinde, ejder basta olmak üzere mango, muz, phisalis, Passiflora gibi tropik ürünlerin üretimi giderek artmaya basladi.

Üretimi kolay olan ürünlerin, çiftçiye de bir masrafi olmuyor. Çiftçiler, domates, biber ve patlican gibi diger sebzelere göre daha çok gelir getirdigi için tropik meyve sebzeler üretmeyi tercih ediyor.

“Çiftçiler alternatif çesitlere yöneldi”

Örtü alti sebze üretim merkezlerinden Kumluca’da, birçok ürünün Türkiye’nin baska bölgelerinde de üretildigi, sebze ve meyvelerin hasat tarihi ayni mevsim veya ayni aya rast geldigi için arz fazlaligi meydana getirdiginden çiftçilerin alternatif ürünlere yöneldigini belirten Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Isa Aksit, “Kumluca ilçemiz örtü alti tarim merkezlerinden birisidir. Bölgemizde, genel olarak domates biber ve patlican gibi sebzeler yetistirilmektedir. Fakat Türkiye’nin birçok bölgesinde artik bu tür yetistiricilik yapiliyor. Ayni dönemde ayni ürünler yetistirildigi için çiftçilerimize biraz daha ekonomik açidan olumsuz yansiyor. Daha az gelir getiriyor. Bu nedenle çiftçilerimiz alternatif ürün arayisina girdiler. Bunlardan en önemlisi Ertan Parçaoglu’nun buraya Güzören Köyünde yapmis oldugu 4 dekarlik alanda mango yetistiriciligidir. Mango yetistiriciligi sayesinde çiftçilerimiz farkli ürünlerle tanisacak. Gelirleri diger ürünlere göre biraz daha yüksek olacak” dedi.



“4 dönümlük serasinda 2 çesit mango üretimi yapiyor”

4 dekarlik alanda mango üretimi yapmaya basladigini belirten Ertan Parçaoglu, “Meyvesi iri ve yesil olan çesit Keyt, küçük ve kirmiziya yakin renkte olan türün çesidini bilmiyorum. Küçük olan çesit daha çok meyve veriyor. Lezzeti de iri ve yesil olandan daha iyiydi. Ama yesil ve iri olan mangonun ömrü 1 ay, küçük ve kirmizi olan çok meyve veren mango türünün raf ömrü ise 1 hafta ” diye konustu.



“Türkiye’nin her yerinde Kumluca’daki gibi tarim yapilsa hiçbir tarimsal ürünü ithal etmek durumunda kalmayiz”

Kumluca Kaymakami Ugur Kolsuz, “Su anda Antalya’nin Kumluca Ilçesinde, Bir ejder meyve bahçesindeyiz. Uzak dogu meyvesinin denemesini yapmislar burada. Çok da basarili olmuslar. Bol bereketli kazançlar diliyorum. 30 yillik meslek yasamimin 25 yilinda Türkiye’nin birçok yerinde görev yaptim. Ama sunu iftiharla söyleyebilirim ki Kumluca da yilin 10 ayinda çok profesyonel ve çok iyi bir sekilde yapilmakta. Ziraatçi arkadaslarimla da bir araya geldigimde sürekli dile getiriyorum. Burada ki gibi Türkiye’nin her yerinde böyle tarim yapilsa Türkiye hiçbir tarim ürününü disaridan ithal etmek durumunda kalmaz” seklinde konustu.



“Birçok köyde kahvehane yok”

Kumluca ilçesinde vatandaslarin tarimsal alanlarda çalismaktan kahvehaneye ayiracak zamanlari olmadigi için birçok mahalle ve köyde kahvehane olmadigini belirten Kumluca Kaymakami Ugur Kolsuz, “Mahallelerimizi, köylerimizi gezdigimiz zaman sasirtici seylerle, durumlarla karsilasmaktayim. Sosyolojik bir durum, insanlar sürekli çalistigi için bizim bazi köylerimizde kahve yok. Su anda elimizde gördügünüz ejder meyvesi de alternatif ürünler kapsaminda. Ilçemize getirilen ve dikimi yapilan yaklasik 3 dönüm alanda 2 yil içinde çok basarili bir sekilde üretimi yapilan direk yurt disina ihraç ediliyor. Çiftçilerimizin ifadelerine göre diger sera ürünlerinden verimli oldugunu ögrendik. Daha çok gelir getirmesi bundan sonra üretimini yapacak çiftçilerimiz içinde tesvik edici gelismeler. Bugün burada bulunmamizin sebebi, bu tür ürünleri yerinde görmek. Az önce bir mango bahçesini gördük. Mango bahçesi de yine tropikal meyve bahçesi, deneme amaçli yapilmis. Mango bahçesinde de kisa sürede güzel sonuçlar elde edildigini gördük” ifadelerini kullandi.

“Tropik meyvelerin denenmesinde kurum, STK ve üniversitede isin içinde olacak”

Kumluca’nin yilin 10 ayi tarim yaptigini belirten Kumluca Kaymakami Ugur Kolsuz, "Ilçe Tarim, Ilçe Ziraat Odasi, ilçe Ticaret Odasi ve üniversite de bundan sonra bu deneme üretimlerinin içinde olacak. Tarimin baskenti dedigimiz Kumluca, yilin 10 ayi tarim yapmakla bunu gösteriyor. Alternatif ürünler de önemli bir asama kaydedecegine inaniyorum. Bol bereketli kazançlar diliyorum” dedi.



“Domates biber ve patlican da dönüm maliyeti 25 bini geçti”

Isçi, koruyucu ve besleme ürünlerinin artmasindan dolayi geleneksel sera üretiminin yapilamaz hale geldigini belirten Ejder üreticisi Ercan Tuncel, “2020 Agustos’unda ilk hasadini yaptim. Ilk hasadimi 2 ton olarak yaptim. Bu yil 3.5 ton meyve hasat ettik. Simdi üzerindeki meyveleri de hasat edince tahminim sezonu 6 ton ile tamamlayacagiz. 3. yili yani yeni sene tam verimli olan yil olacak. Diger sebzelerde yillik 10 Bin lira ilçe gübre maliyeti çikiyorsa bu üründe bin lira. Dönümdeki masrafimiz diger ürünlere göre 10 da 1 oluyor . Ben ihracatçiya veriyorum. O da Ingiltere’ye gönderiyor. Kilosunu ilk hasatta 45 liraya sattim. Geçen hafta ürün bollastigi için 35 liradan sattim. 3 bin metrekare 5 tane direk var. Her diregin dibinde 4 fidan var. Baska sebzelerimiz de var. Biz yogunlugu ejder meyvesine verdik. Sebze oldukça masrafli olmaya basladi.

Dönüm masrafi 25 Bin liranin üstüne çikti. Isçi sikintimizda var. O yüzden ejder üretimi daha kazançli” dedi.

Kaynak: İHA