Elazig'da Yillik 80 Bin Ton Sebze Üretimi Ile Ekonomiye Katki Saglaniyor

Tarim ve Orman Il Müdürü Turan Karahan: 'Elazig'da yaklasik 180 bin dekar alanda sebze üretimi gerçeklestiriyoruz'.

Elazig Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, tarimsal faaliyetlerle öne çikan kentin her yil 80 bin ton sebze üretimi ile ekonomiye katki sagladigini bildirdi.

Karahan, merkeze bagli Salkaya köyünde gerçeklestirilen "Sebzeni Tarladan Kendin Topla" etkinliginde, tarim arazilerinin büyüklügü, iklimi ve toprak yapisi ile tarim ve hayvancilik faaliyetleri açisindan önemli bir potansiyele sahip olan kentin, Bakanligin üreticiye sagladigi destekler sayesinde bu potansiyelini her geçen yil artirdigini belirtti.

Kentin verimli topraklara, basta üzüm, kayisi, kiraz, badem, çilek, kavun ve karpuz gibi meyveler olmak üzere her çesit sebze üretimi açisindan elverisli bir ekolojiye sahip oldugunu ifade eden Karahan, bakanligin yaptigi hibe destekleri ile son dönemlerde ciddi artis gösteren, yaklasik 400 üreticinin bin dekar alanda kapali modern seralarda üretim yaptigi sistemle sadece bölgenin degil, Türkiye'nin bir çok iline Elazig'dan sebze gönderdiklerini kaydetti.

Kapali seralarin disinda birçok köyde, kente has dolmalik biber, patlican ve yerli domatesin açik alanlarda üretimini gerçeklestirerek, iç ve dis piyasaya pazarladiklarini anlatan Karahan, "Elazig'da yaklasik 180 bin dekar alanda sebze üretimi gerçeklestiriyoruz ve bu alanlardan toplamda 80 bin ton civarinda yillik hasat yapiyoruz. Bunun büyük çogunlugunu domates ve biber olusturuyor. Özellikle ilimizin yerli biberi bu üretime öncülük ediyor." diye konustu.

Karahan, son yillarda "Sebzeni Tarladan Kendin Topla" sloganiyla baslattiklari çalisma kapsaminda üreticilerin ürettikleri ürünlerin bir bölümünü dogrudan tarlada tüketici ile bulusturdugunu belirtti.

Sebze üreticisi Fethi Çakmak da Salkaya köyünde uzun yillardir sebze yetistiriciligi yaptigini ve Tarim ve Orman Müdürlügü ile beraber "Sebzeni Tarladan Kendin Topla" sistemini gelistirdiklerini dile getirdi.

Vatandaslarin bu sayede sebze ihtiyacini karsilarken iyi vakit geçirdiklerini aktaran Çakmak, "Buraya ailece geliyorlar, sebzeyi kendileri topluyor. Ailece gelip dogada sebze toplamanin zevkini yasiyorlar." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA