Daikin, Ihracatta 3 Ayri Ödüle Layik Görüldü

Daikin Türkiye CEO'su Hasan Önder: '15 milyon avroluk yeni yatirimimizin üretimlerine 2022 yili ocak ayinda baslayacagiz. Bu yatirimin ihracata katkisi ise 100 milyon dolar olacak. Böylece önümüzdeki yil 300 milyon dolar ihracat rakamina ulasarak büyük bir basari elde etmis olacagiz'

Daikin, Iklimlendirme Sanayi Ihracatçilari Birligi (ISIB) tarafindan her yil düzenlenen ve sektörün basarili ihracatçilarinin açiklandigi "Iklimlendirme Sektörü Basarili Ihracatçilari" ödüllerinde, 2020'nin "En Çok Split Klima Ihracati Yapan Firma" kategorisinde birincilik ödülünün sahibi oldu.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Daikin, kaliteli ve uzun ömürlü ürünleriyle de dikkati çekiyor. 2011 yilinda Airfel'i satin alarak Türkiye'de faaliyet göstermeye baslayan Daikin, Sakarya'daki üretim tesislerinden dünyanin pek çok ülkesine ihracat gerçeklestiriyor.

ISIB'in 2020'nin en çok ihracat yapan sirketlerini 21 kategoride ödüllendirdigi siralamada Daikin, 3 farkli kategoride birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü kazandi. Geçen yillarda da "En Çok Split Klima Ihracati Yapan Firma" kategorisinde birincilik ödülü alan Daikin, bu yil da ayni kategoride birincilige layik görüldü. "En Çok Ihracat Yapan Firma" kategorisinde ikinci, "En Çok Klima Santrali, Rooftop, Fancoil, Paket Tip Klima Ihracati Yapan Firma" kategorisinde ise üçüncülügü omuzlayan Daikin Türkiye, 2020 yili ISIB ödüllerinden 3 ödül ile dönmüs oldu.

- "Marka basarisinin en önemli etkenlerinden biri AR-GE'ye verilen önem"

Sakarya Hendek'te yer alan 45 bin metrekaresi kapali olmak üzere 105 dönüm arazi üzerinde kurulu fabrikasinda üretimini sürdüren Daikin Türkiye, burada özellikle klima, kombi, klima santrali ve fancoil üretimine agirlik veriyor. Ayni zamanda Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Kirgizistan ve Ermenistan'in içinde bulundugu 11 çevre ülkenin de merkezi konumunda olan Daikin Türkiye, yilda 1 milyon 500 bin split klima üretimi yapiyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Daikin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Önder, Avrupa’nin belirli modellerdeki tüm ürün gaminin Türkiye’den karsilandigini bildirdi.

Marka basarisinin en önemli etkenlerinden birinin AR-GE'ye verilen önem oldugunu vurgulayan Önder, sunlari kaydetti:

"Daikin, kendini her zaman sektörün bir adim önünde tanimladigi için AR-GE çalismalarina çok büyük önem veriyor. Bunun için müthis harcamalar yapiyor. Bu, Türkiye'ye de yansiyan bir çalisma. Su an Daikin Türkiye AR-GE merkezinde 5'i Japon olmak üzere toplam 70 kisi çalisiyor. Pandemi döneminde AR-GE çalismalarina ve yeni pazarlar olusturma konusuna daha çok odaklanma sansimiz oldu. Geçtigimiz yildan beri toplam 53 milyon dolar degerinde yatirim imzaladik. Bu arada ciromuz da büyük ivme kazandi ama bizim için asil önemli olan ciro büyürken ihracat rakamlarina ne kadar katkisi olduguydu. Geçtigimiz yil 200 milyon dolar ihracat rakamina ulastik. Üretimimizin yüzde 53'ünü ihraç ettik ve böylece ilk kez ihracat ciromuz, iç piyasa ciromuzun üzerine çikti. Bu bizim için gerçekten bir zirve oldu. Ilk kez VRV üniteleri için Türkiye'de üretime basliyoruz. 15 milyon avroluk bu yeni yatirimimizin üretimlerine 2022 yili ocak ayinda baslayacagiz. Bu yatirimin ihracata katkisi ise 100 milyon dolar olacak. Böylece önümüzdeki yil 300 milyon dolar ihracat rakamina ulasarak büyük bir basari elde etmis olacagiz."

Kaynak: AA