Covid 19'Da Ölüm Nedeni Açiklamasi Sepsis

Sepsisin tani ve tedavisine iliskin farkindalik olusturmak için düzenlenen egitimde konusan GAÜN Hastanesi Iç Hastaliklari Yogun Bakim Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, "Özellikle Covid 19’da ölüm nedeni sepsistir" dedi.

Covid 19'Da Ölüm Nedeni Açiklamasi Sepsis
Türk Yogun Bakim Dernegi’nin ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesinin is birligiyle sepsisin tani ve tedavisine iliskin farkindalik egitimi verildi.

GAÜN Hastanesinin oditoryumunda gerçeklesen egitimde, dünya genelinde ciddi bir halk sagligi sorunu olan sepsisin tanisi ve tedavisi ile ilgili güncel bilgilere deginildi.

Egitimin konusmacisi GAÜN Hastanesi Iç Hastaliklari Yogun Bakim Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, “Bu toplantiyi yapmamizin amaci farkindaligi artirmak ve hastalarin bize daha erken basvurmasini saglamaktir. Sepsis hayvansal ve bitkisel organik maddelerin bakteriler tarafindan yikilmasidir. Özellikle Covid-19’da ölüm nedeni sepsistir. Viral sepsis nedeniyle covidli hastalarimizi kaybediyoruz. Sepsisin bilinmesiyle birlikte hizli bir tedavi söz konusu olabilir. Sepsisli hastalarin yüzde 50’sinde ömür boyu degisiklikler oluyor. Uyku güçlügü, yorgunluk, kas güçsüzlügü, hafiza zayifligi, endise hissi hastada kalabiliyor. Verilere göre sepsisin görülme sikligi oldukça yüksek. Yilda 20 milyona yakin kiside sepsis vakasi saptaniyor. Dünya’da en sik karsilasilan hastaligin sepsis oldugunu görüyoruz. Türkiye’de sepsis sebebiyle ölümün yüzde 62 oldugunu görüyoruz. Sepsis sebebiyle dünyada 10 kisiden 4’ü ölürken, Türkiye’de 10 kisiden 6’sini kaybediyoruz. Sepsis önlenebilmektedir. Amacimiz ise bunu önlemektir” dedi.

Temel amaçlarinin basta saglik çalisanlari olmak üzere herkesi sepsis hakkinda bilinçlendirmek ve farkindaligi yükseltmek oldugunu vurgulayan Elay, “Sepsis önlenebilir bir hastaliktir. Dünya’da ve Türkiye’de bu konu ile ilgili çok fazla çalisma yapiliyor. Bizim amacimiz sepsisin erken taninmasini saglamaktir. Böylelikle mortalitenin (ölüm) önüne geçebiliriz. Sepsis tedavisini erken dönem vermezseniz ölüm riski yüksek olacaktir. Biz sepsisle gelen ve hastaneden yürüyerek çikan 96 yasinda hasta gördük. 20 yasinda vefat eden hasta da gördük. Bunun yasla degil süreçle ilgisi var. Erken müdahale edilmesi gerekir. Sepsisle ilgili farkindalik olusturabilmek için düzenlemis olduklari bu bilimsel programdan dolayi Türk Yogun Bakim Dernegi’ne tesekkürlerimi sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Sepsise karsi farkindalik olusturmak amaciyla düzenlenen egitime doktorlar ve hemsireler basta olmak üzere birçok saglik çalisani katildi.

Kaynak: İHA