Çanakkale Zaferi Yeniden Hayat Buldu

Nusret Mayin Gemisi’nden Queen Elizabeth’e Çanakkale Deniz Savasinda yer alan 1/100 ölçekli 26 gemi modeli, birebir ölçekli deniz mayinlari ve torpidolar ile savastan sahnelerin resmedildigi eserlerden olusan ve dünyada esi olmayan zengin bir koleksiyondan olusan Çanakkale Deniz Savasi Gemileri Koleksiyon Sergisi, Yakin Dogu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda Türkiye Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri’nin katilimiyla açildi .

Çanakkale Zaferi Yeniden Hayat Buldu
Çagdas sanati tarihle bulusturan koleksiyonlari ile dikkat çeken Kibris Modern Sanat Müzesi, sadece Türk tarihinde degil dünya tarihinde de önemli etkilere sahip Çanakkale Deniz Savasi’ni, benzeri olmayan zengin bir koleksiyonla bugüne tasidi. Yakin Dogu Üniversitesi Büyük Kütüphane Sergi Salonunda, Türkiye Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri tarafindan açilan Çanakkale Deniz Savasi Gemileri Koleksiyon Sergisi, Nusret Mayin Gemisi’nden Queen Elizabeth’e Çanakkale Deniz Savasinda yer alan 1/100 ölçekli 26 gemi modeli, birebir ölçekli deniz mayinlari ve torpidolar ile savastan sahnelerin resmedildigi eserlerden olusuyor. Kibris Modern Sanat Müzesi’nin envanterinde yer alan eserleri bir araya getiren sergi Eylül ayi sonuna kadar ücretsiz olarak ziyarete açik olacak.

Türkiye’nin kurtulus mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olan, kara ve deniz savaslarinin yasandigi Çanakkale Savasi, sadece Türk tarihini degil Avrupa tarihinin seyrini de en çok etkileyen savaslarin basinda geliyor. 106 yil önce yasanan savasta Ingiliz ve Fransiz gemilerinden olusan Birlesik Filo, Çanakkale Bogazi’ndan geçerek Istanbul’u kusatmayi ve çevre bölgelerle birlikte bogazlarin denetimini ele geçirmeyi planliyordu. 18 Mart 1915’te gerçeklesen deniz savasinda Ingiliz ve Fransiz tarafina geçit vermeyen Türk tarafi, sonraki dönemde aylarca süren kara savasinda da verilen on binlerce kayba ragmen geçit vermeyerek Müttefik Devletleri geri çekilmek zorunda birakmisti.

Nusret Mayin Gemisinden Queen Elizabeth’e Çanakkale Savasi Kibris Modern Sanat Müzesinde

Yakin Dogu Üniversitesi Büyük Kütüphane sergi alaninda açilan Çanakkale Deniz Savasi Gemileri Koleksiyon Sergisi, bu destansi savasta yer alan 26 geminin 1/100 ölçekli gerçekçi maketleri ile dönemin en ünlü Türk, Ingiliz ve Fransiz gemilerini bütün detaylari ile bugüne tasiyor. Ayni zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanmasi ön dretnotu HMS Goliath basta olmak üzere pek çok gemiyi batirdigi torpidolari ve Nusret Mayin Gemisi’nin Irresistible, Ocean ve Bouvet adli 3 büyük savas gemisini batirdigi deniz mayinlarinin birebir ölçekli modelleri de bu essiz koleksiyonda yer aliyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptani Yüzbasi Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayin Gemisinin kaptani Yüzbasi Tophaneli Ismail Hakki Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaslarini resmeden eserler de, ziyaretçilerine 106 yil önce yasanan bu destani yeniden yasatiyor.

Mustafa Kemal Atatürk’ün yati Savarona ve Samsun’a çikarak ulusal kurtulus savasini baslattigi Bandirma Vapuru’nun da yer aldigi koleksiyonda, Nusret Mayin Gemisi, Muavenett-i Milliye, Gülcemal, Alemdar, Halep, Sultanhisar ve Ertugrul gibi Çanakkale savasinda çok önemli roller üstlenen Türk gemileri yer aliyor. Ayrica Çanakkale’yi geçmeye çalisan Ingiliz ve Fransiz gemileri Suffren, Inflexible, Irresistible, Goliath, Lord Nelson, HMS Triumph, Charlemagne, Queen Elizabeth, Bouvet, Ocean gibi dönemin en ileri teknolojisine sahip savas gemileri de koleksiyonun en önemli parçalari arasinda yer aliyor. Gerçekçi maketlerin boyutlari ise 1 ila 1,5 metre arasinda degisiyor.

Yakin Dogu Üniversitesi Büyük Kütüphane’de, Çanakkale Savasini konu alan etkileyici bir belegesel gösterimi ile baslayan sergi açilis töreninde Türkiye Cumhuriyeti Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri ve Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Tamer Sanlidag birer konusma yapti.

Çanakkale Deniz Savasi Gemileri Koleksiyon Sergisi’nde yer alan sanatçi Vural Or’un 20 yillik bir emekle insa ettigi gemilerle, Yakin Dogu Üniversitesi Doktora Ögrencisi Ismail Gündogan’in büyük bir emekle hazirladigi Nusret Mayin Gemisi Modeli ile birebir ölçekli torpido ve deniz mayinlari büyük begeni topladi.

Ali Murat Basçeri: “Serginin zenginligini ve eserleri gördügümde açilis için neden 18 Mart’in beklenmedigini çok iyi anladim.”

Yakin Dogu Üniversitesi Büyük Kütüphanesi’nde açilan Çanakkale Deniz Savaslari Gemileri Koleksiyon Sergisi’nin açilisinda konusan Türkiye Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri, sergiyi görmeden önce, Yakin Dogu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e sergi açilisi için neden Çanakkale Zaferi’nin yil dönümü olan 18 Mart’i beklemediklerini sordugunu ifade ederek, “Serginin zenginligini ve eserleri gördügümde açilis için neden 18 Mart’in beklenmedigini çok iyi anladim. Sergilenen çok kiymetli eserlerin bir an önce sanat ve tarih severlerle bulusmasi çok dogru bir karar. Yakin Dogu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e bu kiymetli sergiyi KKTC’ye kazandirma vizyonu için tesekkür ederim” ifadesini kullandi.

“Osmanli donanmasinin asli görevi, özellikle Inebahti Deniz Savasi’ndaki kayiplardan sonra, payitahti korumaktir. Çanakkale Deniz Savasi ise bu donanmanin son basarili görevlerinden biridir” diyen Ali Murat Basçeri, “Büyük bir gururla söylüyorum ki, Modern Türkiye Cumhuriyeti bugün kendi uçak gemisini insaa eden ve gelecege emin adimlarla ilerleyen bir ülkedir” ifadesini kullandi. Tarihin yol göstericiligine de vurgu yapan Basçeri, “Tarih okundugunda anlasilan ve anlasildiginda gelecege isik tutan bilim dallarindan biridir. Içinde yasadigimiz çag, görsellik ve yapay zeka çagi. Dolayisiyla bu çaga dogan nesile tarihi deneyimleterek ögretmek çok önemli. Sanatin ve tarihin bulustugu bu degerli eserler tam olarak bu islevi görüyor” ifadesini kullandi. Yakin Dogu Üniversitesi’nin kurulusundan bugüne hizli adimlarla ortaya koydugu gelisim ve basarilarin takdire sayan oldugunu söyleyen Basçeri, “Her zaman hep daha ilerisini gerçeklestiren Yakin Dogu Üniversitesi’nin kurucu rektörü Dr. Suat Günsel basta olmak üzere tüm Yakin Dogu Ailesine ve bu tarihi zenginligi bizimle bulusturmak için emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” sözleriyle konusmasini sonlandirdi.

Prof. Dr. Tamer Sanlidag: “Çanakkale Deniz Savaslari Koleksiyon Sergisi, Yakin Dogu Üniversitesi’nin kuruculugunu yaptigi müzelerin olusturdugu sanat atmosferi açisindan bir mihenk tasidir”

Türkiye’nin kurulus mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olan Çanakkale Destaninin, sadece Türk tarihinin degil dünya tarihinin de seyrini derinden etkileyen savaslarin basinda geldigini söyleyen Yakin Dogu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Sanlidag, “Ingiltere ve Fransa’nin basini çektigi Itilaf Devletleri Çanakkale önlerine geldiklerinde, artik son demlerini yasayan Osmanli Devleti’ne hasta adam gözüyle bakiyor; yenilmez olarak gördükleri donanmalarinin Çanakkale Bogaz’indan kolaylikla geçerek Istanbul’a demirleyecegini ve Türklerin büyük bir direnis göstermeden tarih sahnesinden çekilecegini düsünüyordu. Ancak Çanakkale Destani, bütün dünyaya; yüzlerce yillik bir tarihle bu cografyaya kök salmis Türk devletinin, sahip oldugu azim, kararlilik ve ruhla; köklerinden aldigi güçle var olmaya devam edecegini gösteren essiz bir zaferdir” ifadesini kullandi.

Kibris Modern Sanat Müzesi’nin envanterinde yer alan ve 381’inci sergisi olan bu essiz serginin, 106 yil önce yazilan bu destanin özüne ve ruhuna, bugün burada Kuzey Kibris’imizda tanik olma firsati sundugunu söyleyen Sanlidag, “Çanakkale Deniz Savasi’nda yer alan 26 gemiyi 1/100 ölçekli gerçekçi modelleriyle bugüne tasiyan Çanakkale Deniz Savaslari Koleksiyon Sergisi, dönemin en ünlü Türk, Ingiliz ve Fransiz gemilerini bütün detaylari ile sizlerle bulusturuyor. Ayni zamanda Muavenet-i Milliye gemisinin, dönemin son teknolojisine sahip Kraliyet Donanmasi ön dretnotu HMS Goliath basta olmak üzere pek çok gemiyi batirdigi torpidolari ve Nusret Mayin Gemisi’nin Irresistible, Ocean ve Bouvet adli 3 büyük savas gemisini batirdigi deniz mayinlarinin birebir ölçekli modelleri de bu essiz serginin gücünü ve etkisini kat be kat artiriyor. Muavenet-i Milliye’nin kaptani Ahmet Saffet Ohkay ve Nusret Mayin Gemisinin kaptani Yüzbasi Tophaneli Ismail Hakki Bey’in portreleri ile Çanakkale Deniz Savaslarini resmeden eserler de bizlere 106 yil önce yasanan bu destani yeniden yasatacak. Çanakkale Deniz Savaslari Koleksiyon Sergisi’nin, Yakin Dogu Üniversitesi’nin kuruculugunu yaptigi müzelerin olusturdugu sanat atmosferi açisindan da bir mihenk tasi olduguna inaniyorum” dedi.

Kapsami ve zenginligi ile dünyada esi benzeri olmayan bu koleksiyon, yillara uzanan bir emegin ve birikimin sonucu oldugunu vurgulayan Sanlidag, “Sanatçi Vural Or’un 20 yillik bir emekle insa ettigi gemilerle, Yakin Dogu Üniversitesi Doktora Ögrencisi sanatçimiz Ismail Gündogan’in büyük bir emekle hazirladigi Nusret Mayin Gemisi Modeli, Çanakkale Deniz Savaslarinin o efsanevi atmosferinin beynimizde, kalbimizde ve ruhumuzda yeniden canlanmasina olanak sagliyor. Kiymetli sanatçilarimiza emekleri için ne kadar tesekkür etsek az” dedi.

Kaynak: İHA