Bu Ekmek Baska, 1 Yil Bayatlamadan Tüketilebiliyor

Sivas’ta bir araya gelen kadinlarin yardimlasarak yaptiklari ve ates üzerindeki saçta pisirdikleri yufka ekmekler, yaklasik bir yil bayatlamadan tüketilebiliyor.

Bu Ekmek Baska, 1 Yil Bayatlamadan Tüketilebiliyor
Kis aylarinin yaklasmasiyla köydeki kadinlar da kollari sivadi. Sivas’in Güney köyündeki kadinlar kislik ekmeklerini yapmak için sabahin erken saatlerinde uyaniyorlar. Bir araya gelen kadinlar yardimlasarak her gün birinin kislik yufka ekmegini yapiyorlar. Hiçbir katki maddesi kullanmadan tamamen organik olarak un, tuz ve su ile yogurulan hamurlar bir kadinin elinde yuvarlanarak yumak oluyor. Ardindan diger kadinlar hazirlanan yumagi açarak incecik yufka haline getiriyorlar. Daha sonra ates üstündeki saçta pisirilen hamurlar yufka ekmek halini aliyor. Gün boyu binden fazla kislik ekmek yapan kadinlar, ekmekleri evlerin deposunda muhafaza ediyor. Hazirlanan yufka ekmekleri diger ekmeklerden ayiran en büyük özelligi ise bayatlamamasi. Yaklasik bir yil boyunca tüketilebilen ekmekler kis ayinda suyla islatilip bohça yapilarak yumusatiliyor. Lezzetiyle damak çatlatan yufka ekmekler her yemegin yanina da tüketiliyor.

“Senelerce yeriz’’

Yufka ekmek yapan Döndü Toy, “Kisa hazirlik. Hamuru yogururuz erken kalkip otururuz. 8 de kalkariz ikindi kalkariz. Bitiririz bu isleri senesine göre yeriz. Ekmegi kisin sulariz. Ondan sonra dürer bohça yapariz. Sepetlere basar agzini örteriz. Yumusacik olur her yemege yakisir. Her is yalniz görülür ama bu görülmez. Bunu ortaklasa yapariz. Serin yere koyar senelerce yeriz. Hiç bir sey olmaz, bayatlamaz’’ dedi.



Saçta pisiriliyor, tüm malzemeleri organik

Esme Cebeci ise, "Yufka ekmek yapiyoruz yardimlasarak. Onlar benimkini yapiyor ben onlarinkini yapiyorum. Simdi annemin yufkasini yapiyoruz. Tek basina yapilmaz. Yardimlasmadan yapilmaz. Önce suya tuzu koyuyoruz tuzu eritiyoruz. Ununu atip yoguruyoruz. Ondan sonra yumak aliyoruz. Açiyoruz saça atip pisiriyoruz. Isliyoruz. Fazla olursa dolaba koyuyoruz. Fazla olmazsa yiyoruz. Geri bu vakte kadar tüketiliyor. Kismetimiz olursa 1 sene yiyoruz. Yoruluyoruz, aksama hasat oluyoruz. Tarlamizdan çikiyor elimizde yapiyoruz. Her seyimiz organik.’’ diye konustu.

Kaynak: İHA