BTM Girisimleri 8 Ayda 2020 Yilini Yakaladi

BTM girisimleri 2021 yilinin ilk 8 ayinda, girisimlerin yili olarak gösterilen 2020’nin tamami kadar degerleme üzerinden yatirim aldi. Son 4.5 yilda 37 girisim için 500 milyon liralik degerleme yapildi. Yatirim tutari yaklasik 100 milyon lira oldu.

BTM Girisimleri 8 Ayda 2020 Yilini Yakaladi
Girisimcilik ekosisteminde verdigi çok fonksiyonlu hizmetlerle bir rol model olan Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi’nin (BTM) kuruldugu günden bu yana geçen 4.5 yillik süreçte girisimlerinin toplam degerleme miktari 500 milyon liraya ulasti. Bu süreçte BTM girisimcilerinden 37 yatirim haberi geldi. BTM girisimlerine yapilan yatirim tutari ise yaklasik 100 milyon lira oldu.

Yilin ilk sekiz ayinda 9 BTM girisimi yatirimcilarin ilgisini çekti ve toplam 203 milyon 142 bin lira degerleme üzerinden yatirim almayi basardi. Geçen yil BTM bünyesinde 21 yatirim için toplam 204 milyon 60 bin lira degerleme üzerinden yatirim yapilmisti.

Ilk 8 ayda 2017’nin 60 kati yatirim

2019 yilinda 5 yatirim için 37.8 milyon lira, 2018’de 12 yatirim için 41.8 milyon lira, BTM girisimcilerinin ilk kez görücüye çiktigi 2017 yilinda ise 2 yatirim için 3 milyon 480 bin lira degerleme üzerinden yatirim yapilmisti. Bu yilin ilk 8 ayinda, girisimlerin yatirim almasi bakamindan BTM’nin ilk yili sayilan 2017 yilinin 60 katina yakin degerleme ile yatirim yapildi. Yilin tamaminda BTM girisimlerine 2017 yilinin 100 katindan fazla degerleme ile yatirim yapilmasi bekleniyor.

Pandemi sürecinin hemen öncesinde Doha’da düzenlenen World IncubationSummit’te “Dünyanin En Gelecek Vaad Eden Merkezi” seçilen BTM, bu zamana kadar 5 bine yakin girisimciye destek sagladi. BTM girisimlerinin her yil yatirimlarini katlayarak gittigine dikkat çeken BTM Genel Müdürü Ibrahim Elbasi, “2021 yilina girerken, bu yilin BTM girisimleri için verimli geçecegi öngörüsünde bulunmustuk. Rakamlar bu öngörüde yanilmadigimizi gösteriyor. 2020 yili bu zamana kadar Türkiye ekosisteminde girisimlere en çok yatirim yapilan yil olarak tarihe geçmisti. Bu yilin ilk 8 ayinda BTM girisimlerine yapilan yatirimlar da gösteriyor ki; bu yil 2020 yilini da geride birakacak” dedi.

Yatirim alan BTM girisimleri

Temizlikdevi:Sadece temizlik dikeyinde hizmet odakli, kurumlarla çalisan e-ticaret sitesi, 3 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Restroid:Restoran ve kafelerde kullanilan siparis ve otomasyon sistemlerine yenilikçi özelliklerle farkli bir çözüm sunan milli ve yerli yazilim. 2.3 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Yollando: Yurtdisindaki kullanicilarina Türkiye’de bir adres tanimlayarak tüm e-ticaret sitelerinden kolayca alisveris yapmalarini saglayan hizmet odakli bir web sitesi. 2.5 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Dellron (Isi reaktörü):Su, yag, tüm sivi gidalar, endüstriyel sivilar, asitler, yanici, parlayici petrol ürünleri gibi sivi ve akiskan olan her seyi daha küçük bir alan kaplayarak çok daha uygun bir maliyetle isitan bir teknoloji. 5 milyon dolara 5 yilligina patenti kiralandi.

Kahvegibikahve:Kahve çekirdeklerini tazeligini kaybetmeden ögüterek, hazirlik ve temizlik derdi olmadan pratik filtreler halinde sunan ürün. 2 milyon lira degerleme ile yatirim aldi. Ikinci yatirim turunda ise 4.8 milyon lira degerleme ile TarvennVentures, Figen Korun, Tolunay Yildiz ve Sinan Güler’den yatirim aldi. Ikinci yatirimini 7.5 milyon lira degerleme ile aldi.

Mornero:Seçilen serpme veya zengin kahvaltiyi istenilen saatte müsteriye ulastiran kahvalti aboneligi servisi. 1.1 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

MasterFi: Sirketlerin maliyetlerini azaltip, kârliliklarini artirma üzerine yapay zeka teknolojisi gelistirerek pazar arastirmasi yapip saha satis süreçlerini yöneten bir yazilim. 3 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

StudioBillion: Eglendirici oyunlar ve hayati kolaylastiran uygulamalar gelistiren oyun firmasi 1.4 milyon lira degerleme ile ilk yatirimini aldi. StudioBillion, degerlemesini 3 kat artirarak Tarvenn’den4.2 milyon lira degerleme ile devam yatirimi aldi.

ForFarming: Ev ve isyerleri gibi kapali alanlarda çiçek, sebze ve meyve yetistirebilmeyi saglayan IoT tabanli topraksiz dikey tarim girisimi. 1.4 milyon lira degerleme ile yatirim aldi. Ikinci yatirim turunda ise 12 milyon lira degerleme ile 2.4 milyon lira yatirim aldi.

Onlibüs: Onlibüs ögrencilerin, velilerin, okullarin ve servis firmalarinin içerisinde bulundugu servis tasimaciligi hizmetlerindeki güvenlik açiklarini kapatan ve ihtiyaçlarini karsilayan bir uygulama. 1 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Otelika: Otellerin is süreçlerini minimize eden Otelika projesi, SGN Yapi’dan 2.8 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Laska: Lastik atiklarindan termo-kimyasal yöntemle, otomotiv ve kauçuk endüstrisi için karbon siyahi ve biyoyakit gibi ekonomik degeri yüksek hammaddeler elde ediyor. 7.8 milyon lira degerleme ile yatirim aldi. Ikinci turunda ise 10 milyon $ degerleme üzerinden yatirim aldi.

Earnado:Kisilerin, ögrenip uygulama yaparak para kazanabilecekleri firmalara deger katacaklari platform. 5 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Digime3D: Tüm vücudu saniyeler içinde üç boyutlu bir sekilde tarayarak vücut yag orani, günlük kalori ihtiyaci, bazal metabolizma hizi, ideal kilo, kas orani, postür bozukluklari ve hareket analizi yapan girisim. Ilk asamada 2.2 milyon lira degerleme ile sonraki tur ise 15 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Cepte Tamir:Telefonunuzda bir ariza veya herhangi bir sorun oldugunda iPhone, Samsung, LG gibi markalara yerinde tamir hizmeti sunarak, telefon servisinde zaman kaybetmenizin önüne geçen girisim. 2 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

BrandFace: Özgün, markali içeriklerin üretilmesinde, marka ve tüketicilerinin beraber hareket edebilecegi bir video paylasim platformu. Yüzde 50 hissesi karsiliginda 500 bin dolar yatirim aldi. Degerlemesi o günün rakamlarina göre 7 milyon lira olarak gerçeklesti.

Meloknows: Güzellik ve kisisel bakim hizmetlerini evlere getiren Meloknows, 2 milyon 80 bin lira degerleme ile ilk yatirimini aldi. Ikinci turda ise 5 milyon TL degerleme ile yatirim aldi.

Sertifier: Egitim sonrasi kuruluslarin, entegre edilebilir web uygulamasi araciligiyla akilli sertifika ve açik rozetlerini tasarlayip alici gruplarina gönderebilmesini ve blockchain güvencesi ile depolanabilmesini saglayan girisim. 6 milyon lira degerleme ile ikinci yatirim turunu tamamladi.

Wask: Akilli dijital reklam platformu Wask, Techone’dan 8 milyon lira degerleme ile 1.2 milyon lira yatirim aldi. Ikinci turunda 4 milyon $ degerleme üzerinden yatirim aldi.

Wastespresso: Her yil olusan tonlarca kahve atigini isleyerek sürdürülebilir ve dogal pipetler üreten girisim. 12.5 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Navlungo: Kullandigi algoritmalarla lojistik firmalarinin daginik teklif verme süreçlerini standart hale getirerek müsteriye saniyeler içinde fiyatlama yapabilen, ayni zamanda bu teklifleri uluslararasi pazarlarda satabilen bir dijital platform. 250 bin dolar yatirim aldi.

Ahtapot: Üyelerin birbirleriyle etkilesime girmesini saglayarak topluluklarin kendi markalarini olusturmasini ve büyütmesini saglayan kisisellestirilebilir topluluk platformu. 12 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Iletmen: Paketlerinizi, ürünlerinizi veya siparislerinizi isletmenizden alip müsterilerinize teslim etmenizi saglayan bir platform. 29 milyon lira degerleme ile 2.29 milyon lira yatirim aldi.

Akillifon: Yapay zeka tabanli bir robo danismanlik ve portföy optimizasyon platformu. 600 bin lira ile ilk yatirimini aldi.

BukyTalk: Sosyal ortamda Ingilizce konusma pratigi saglayan platform. 750 bin TL degerleme ile yatirim aldi.

ArtLabs: e-ticaret sitelerinin eforsuz bir sekilde artirilmis gerçeklik deneyimi olusturmasina olanak saglayan derin teknoloji girisimi. 2 milyon dolar degerleme ile yatirim aldi.

Gotocure: Cesmas Holding GmbH Saglik turizmi alaninda faaliyet gösteren girisim. 5 milyon lira degerleme ile yatirim aldi.

Pacha: Dünyanin ilk ve tek dogal kolajen ve protein cipsini tüketicilere sunuyor. 2.5 milyon dolar degerleme ile yatirim aldi.

Ulak: Lojistik konusunda yazilim gelistiren ve yazilimini kullanan isletmelere kurye kaynagi saglayan ULAK Yazilim Teknoloji A.S., 10 milyon lira degerleme ile ilk yatirimini aldi.

Diner: Diner, yüzlerce restoranin menülerini sunuyor. Istenilen yemek seçildikten sonra masanin üzerinde 3 boyutlu olarak görüntülenebiliyor. Hiç bilmediginiz yemekleri ve restoranlari kesfedebiliyorsunuz. 14.7 milyon lira degerleme ile tohum öncesi yatirim aldi.

Adgager: Kurumsal firmalarin pazar arastirmalarini dijitallestirmek isteyen Adgager, müsterilerine detayli hedefleme imkanlariyla cevap basina ödeme yapabilecekleri bir platform sunuyor. Ilk turunda 50 bin $ yatirim aldi.

Bulduysan: Kaybolan esyalari ve evcil hayvanlari bulmayi kolaylastiran girisim Bulduysan.com, Tarvenn’den 1,2 milyon TL degerleme ile yatirim aldi.

StartupMarket:StartupMarket’inspin-off sirketi olarak hayata geçirilen StartupMarket Kitle Fonlama Platformu, platformun da ortagi olan Escort Teknoloji Yatirim A.S. liderliginde 1.5 milyon TL yatirim aldi.

Lukewise: Egitim arayan kurumlarin kullanicilarina aradiklari hizmeti hizli bulup teklif alabilmelerini saglayan bir kurumsal egitim pazaryeri, 3,200,000 degerleme ile yatirim aldi.

Missafir: Evini kisa / orta vadeli kiraya vermek isteyen veya misafirlerle paylasmak isteyenlerin uygun adaylar bulabilmesi için hem dijital hem de operasyonel çözümler sunan bir girisim olarak karsimiza çikan Missafir, 12,4 milyon TL degerleme ile yatirim aldi.

Kadinlarin Elinden:Ekibi üniversiteli ve liseli ögrencilerden olusan ve vizyonu Anadolu’daki kadin üreticileri büyük pazarlarla bulusturmak olan Kadinlarin Elinden ilk turda 13.5 milyon TL degerleme ile yatirim aldi.

PIN: Koruyucu katki maddesiz, sekersiz ve kalorisiz vitaminli soguk çay olan girisim, 5 milyon 900 TL degerleme ile yatirim aldi.

Servissoft:SaaS tabanli satis sonrasi destek platformu ServisSoft, 1 milyon dolar degerleme üzerinden 125 bin dolarlik ilk yatirimini alan girisim ServisSoft, yeni turda yine mevcut yatirimcilar Hande Enes ve Mert Utancak‘tan 4.1 milyon dolar degerleme üzerinden devam yatirim aldi.
Kaynak: İHA