BM, Insan Haklarini Riske Atan Yapay Zeka Kullanimina Iliskin Moratoryum Çagrisi Yapti

Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, insan haklari için ciddi risk olusturdugu gerekçesiyle yeterli güvenlik önlemleri alinana kadar yapay zeka (AI) sistemlerinin satisi ve kullanimina iliskin acil bir moratoryum çagrisinda bulundu.

BM Insan Haklari Yüksek Komiserliginin yapay zeka sistemlerine iliskin yeni raporu açiklandi.

Rapora iliskin degerlendirmelerde bulunan Yüksek Komiser Bachelet, yapay zekanin insan haklari için ciddi risk olusturdugunu vurguladi.

Yeterli güvenlik önlemleri alinana kadar yapay zeka sistemlerinin satisi ve kullanimina iliskin acil bir moratoryum çagrisi yapan Bachelet, uluslararasi insan haklari hukukuna uyumlu olmayan yapay zeka uygulamalarinin yasaklanmasi gerektigini belirtti.

Bachelet, yapay zekanin, günümüzdeki bazi büyük zorluklari asmak için faydali olabilecegine dikkati çekerek, "Ancak yapay zeka teknolojileri, bireylerin insan haklarini nasil etkilediklerine yeterince dikkat edilmeden kullanilirsa olumsuz, hatta yikici etkileri olabilir." uyarisinda bulundu.

"Insan haklari riski ne kadar yüksekse, yapay zeka teknolojisinin kullanimina iliskin yasal gereklilikler de o kadar kati olmalidir." ifadesini kullanan Bachelet, ancak risklerin degerlendirilmesinin zaman alabileceginden, devletlerin potansiyel olarak riskli teknolojilerin kullanimina moratoryumlar koymasi gerektigini vurguladi.

Çin'in, insanlarin duygu durumlarini ortaya çikarmak için yapay zeka ve yüz tanima uygulamalari kullanan bilgisayar yazilimini Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türkleri üzerinde test ettigi öne sürülmüstü.

BM'nin açikladigi raporda ise ülke ismi zikredilmezken Çin'deki uygulamalara atifta bulunuldu.

Kaynak: AA