Antik Limanin Gün Yüzüne Çikarilmasi Için Sualti Kazilarina Baslandi

Kocaeli’nin Karadeniz kiyisi olan Kerpe sahilinde bulunan, antik dönemden Osmanli dönemine kadar ticari yollarin önemli noktalarindan biri olarak hizmet veren antik limanin gün yüzüne çikarilmasi için sualti kazilarina baslandi.

Antik Limanin Gün Yüzüne Çikarilmasi Için Sualti Kazilarina Baslandi
Kocaeli’nin Kandira ilçesine bagli Kerpe’nin Karadeniz kiyilarindaki antik limanin izleri yeniden gün yüzüne çikariliyor. Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü onaylariyla, Kocaeli Il Kültür ve Turizm Müdürlügü, Kocaeli Müze Müdürlügü tarafindan Antik Kerpe Limani’nda sualti kazilari ve Kocaeli’nin Karadeniz kiyilarinda sualti arastirmalarina baslandi. Il Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Tasdelen de ilk gün kazi alanini ziyaret ederek, kazi baskani Serkan Gedük’ten çalismalarla ilgili bilgi aldi.

Son derece önemli çalisma

Kerpe’de yapilan su alti kazisi ülkemizin Karadeniz kiyilarinda yapilan ilk sualti kazisi olmasi açisindan son derece önem tasiyor. Yapilan çalismalarin baskanligini Kocaeli Müze Müdürü Serkan Gedük üstlenirken, dalis programi ise uzman ekipler tarafindan yürütülüyor. Çalismalara Kocaeli Büyüksehir Belediyesi, Düzce Üniversitesi Sualti Uygulama ve Arastirma Merkezi, Kerpe Deniz Yildizlari Dalis Okulu, özel bir firma ile ilçe belediyesi destek veriyor.

Alternatif turizm faaliyeti

Proje kapsaminda kazi sonrasi bölgede bulunan sualti kültür varliklari tespit edilecek. Projede ayrica antik dönmeden Osmanli dönemine kadar deniz ticaret rotasinin ve bu ticarete dair yogun izler tasiyan bölgelerin tespitinin yapilmasi, yapilan bu tespitlerle bölgedeki alternatif turizm faaliyetlerinin çesitlendirilmesi ve turizm potansiyelinin arttirilmasi projenin en önemli hedeflerindendir.
Kaynak: İHA