38 Yildir Ahsap Tekne Üretiyor

Samsun’un Yakakent ilçesinde yasayan Ünsal Sarisan, 14 yasinda çirak olarak basladigi ahsap tekne imalatini çirak bulamadigi için tek basina sürdürüyor.

38 Yildir Ahsap Tekne Üretiyor
Ünsal Sarisan, Bartin’da çocuk yasta ögrendigi ahsap tekne imalatini 38 yildir sürdürüyor. 10 yil önce Yakakent’te yerleserek açtigi tente tersanesinde balikçilara ahsap tekne yapan Sarisan, bunun yaninda siparis olursa yatta yapiyor. Çirak bulamadigi için tek basina çalismak zorunda kalan ahsap balikçi tekesi ustasi, teknenin boyuna göre 1-4 ay arasinda teslim ediyor.

Ahsap balikçi tekne ustasi Ünsal Sarisan, “Bu isi 1983 yilindan beri yapiyorum. Bunun içinde kalfalik ve çiraklik da var. Tekne yapimina talep var. Hiç bos zamanin yok. Tekneyi kestane agacindan yapiyoruz. Her zaman buldugumuz bir agaç. Ordu’dan Giresun’dan buluyoruz. Teknenin boyuna göre 1 ay süren var, 3 ay süren var, 4 ay süren var. Tekneye buraninda ihtiyaci var. Sinop , Samsun, Alaçam, Toplu, Gerze hepsine de tekne yaptim. Bizim zamanimizdaki gibi çirakliga talep yok. Bu is 5-10 sene sonra bitebilir. Burada benden baska yapan yok. Ben de biraktigim zaman burada tekne yapan olmaz. Çirak olarak kimse de gelmedi. Gelseydi simdiye kadar ögrenirdi. Ben buraya geleli 10 sene oluyor. Ben sanati 6 senede ögrendim, o da ögrenebilirdi. Simdiki çocuklar daha zeki. Daha çabuk ögrenebilirlerdi ama talep hiç yok” dedi.

Kaynak: İHA