New York Borsasi Düsüsle Kapandi

New York borsasi, beklenenden iyi gelen enflasyon verisine ragmen günü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 290 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 0,84 azalarak 34.577,57 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,57 azalisla 4.443,05 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,45 kayipla 15.037,8 puana düstü.

Enflasyonun agustosta yavaslama göstermesinin ardindan güne yükselisle baslayan endeksler, gün içerisinde yönünü negatife çevirdi.

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), agustosta aylik bazda yüzde 0,3 ile beklenenden az artarken, yillik bazda yüzde 5,3 artisla beklentilerle paralel gerçeklesti. Degisken enerji ve gida fiyatlarini içermeyen çekirdek TÜFE de agustosta aylik yüzde 0,1 ve yillik yüzde 4 artarak beklentilerin altinda bir seyir izledi.

Analistler, agustosta yavaslama gösteren enflasyon verisinin; ABD Merkez Bankasinin (Fed) enflasyonun geçici olduguna iliskin beklentilerini dogrular nitelikte oldugunu, Fed'in varlik alimlarini erken azaltmaya baslayacagi endiselerini hafiflettigini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin yayilmasina iliskin gelismelerin de piyasalarin odaginda oldugunu aktaran analistler, salginin ekonomik toparlanmayi yavaslatacagina dair endiselerin devam ettigini kaydetti.

Siyasi tarafta ise ABD Temsilciler Meclisinin önde gelen Demokrat üyelerinin, en yüksek kurumlar vergisi oranini yüzde 21'den 26,5'e yükseltme önerisinin ise bu hafta Demokratlar tarafindan oylanmasinin beklendigi bildirildi.

Öte yandan, Apple 4 yeni iPhone 13 modelini tanitti. Sirketin hisseleri, tanitimin ardindan yüzde 1'in üzerinde deger kaybetti.

Kaynak: AA