Brent Petrolün Varili 73,47 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 73,47 dolardan islem görüyor.

Dün 73,67 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 72,92 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.57 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,75 artisla 73,47 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,19 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, agustos sonunda ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol ve gaz üretiminin Ida Kasirgasi sebebiyle sekteye ugramasindan sonra yasanan arz kesintileri etkili oldu.

ABD Içisleri Bakanligina bagli Güvenlik ve Çevre Uygulama Idaresi, Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin yaklasik yüzde 48'inin, dogal gaz üretiminin ise yüzde 54'ünün hala kapali durumda oldugunu bildirdi.

Bölgedeki rafinerilerin daha önce yasanan firtinalarin aksine, petrol üretimine daha hizli geri dönmesi de talep artisina isaret ederek fiyatlari destekledi. Firtinadan etkilenen 9 Louisiana rafinerisinin çogu cuma günü yeniden üretime basladi.

ABD'nin Meksika Körfezi bölgesindeki en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Royal Dutch Shell, kasirganin açik deniz platformlarina verdigi zarar nedeniyle bazi petrol teslimatlarini iptal etti. Uzmanlar bölgedeki üretimin normale dönmesinin haftalarca sürebilecegini öngörüyor.

Öte yandan, ülkenin artan petrol sondaj kulesi sayisi üretimin de artacagina isaret ediyor. Petrol sahasi hizmetleri sirketi Baker Hughes'un yayimladigi haftalik verilere göre, ABD'deki petrol sondaj kulesi sayisi 4 -10 Eylül döneminde bir önceki haftaya göre 7 artarak 401'e yükseldi.

- Arz riskleri fiyat artislarini kisitliyor

Geçen hafta Çin’in stratejik petrol rezervlerinden piyasaya satis yapacagini açiklamasiyla piyasada olusan arz endiseleri petrol fiyatlarindaki yukari yönlü hareketlenmeleri kisitlamaya devam ediyor.

Çin'den bugün yapilan açiklamada, stratejik rezervlerden planlanan ham petrol satislarinin ayrintilarinin zamani geldiginde açiklanacagi ifade edildi.

Çin Devlet Rezervleri Idaresi, yüksek ham madde maliyetlerinin yerel rafineriler üzerindeki baskisini hafifletmek için ham petrol rezervlerini halka açik artirma yoluyla piyasaya sürecegini açiklamisti.

Çin Ulusal Istatistik Bürosunun son verilerine göre, ülkede toplam 237,66 milyon varil ham petrol rezerv kapasitesine sahip 9 depolama üssü bulunuyor. Uzmanlar, yapilacak ihalelerde tek seferde en fazla 10-15 milyon varil ham petrol satilacagini tahmin ediyor.

Piyasalar bu hafta Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararasi Enerji Ajansi (IEA) tarafindan yayimlanacak petrol piyasasi raporlarina odaklanacak. Uzmanlar, OPEC'in 2022 için petrol talebi tahminini asagi yönlü revize edecegini öngörüyor.

Brent petrolde teknik olarak 73,66 ile 73,97 dolar araliginin direnç, 72,92 ile 72,49 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi ifade ediliyor.

Kaynak: AA