TBMM Baskani Sentop'tan 12 Eylül Mesaji Açiklamasi

'Bugün Türkiye Cumhuriyeti, bazi dis odaklarin 'bizim çocuklar' dedigi yapilarin aklina esince darbe yaptigi bir ülke degildir ve artik asla olmayacaktir' 'Içlerinde dikta hevesini besleyen ve bunu ancak askeri darbe, cunta gibi yollarla gerçeklestirebilecegini düsünen bedhahlara bu yolun artik bütünüyle kapandigini, bunun imasina dahi yeltenmenin büyük bir yanlis ve suç olacagini güçlü biçimde ifade etmek isterim. Umuyorum ki yakin gelecekte yapilacak olan yeni anayasamiz, darbe dünyasiyla ilgili her türlü hevesin kökünü kaziyan bir içerigin de teminati olacak' 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün siyasal alana musallat olmak, millet iradesini sifirlamak isteyen her türlü darbe, terör, ekonomik kumpas ve baska gayrimesru siyaset parazitlerini yok edecek güçtedir'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti, bazi dis odaklarin 'bizim çocuklar' dedigi yapilarin aklina esince darbe yaptigi bir ülke degildir ve artik asla olmayacaktir. Halkin oylariyla kabul edilen yeni yönetim sistemimiz, mesruiyetini bütünüyle milletimizin özgür iradesinden alan bir yapiya kavusmustur." ifadelerini kullandi.

TBMM Baskani Sentop, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 41. yili nedeniyle mesaj yayimladi.

Tarihin geriye sarilamayacagini ancak bugünün masasina koyularak incelenip tartisilabilecegini belirten Sentop, bundan 41 yil önce, 12 Eylül 1980 sabah saat 04.00’te radyodan okunarak ilan edilen askeri darbe bildirisi ve ardindan yasanan gelismelerin, sonuçlari itibariyla Türkiye'nin, toplumsal, siyasal ve demokratik tarihinde trajik bir dönemi isaretledigini vurguladi.

Sentop, yüce Meclis'in feshedilip, milletvekillerinin dokunulmazliginin kaldirildigi, siyasi partilerin kapatilip yasama yetkisinin Milli Güvenlik Konseyine devredildigi, 1961 Anayasasi'nin yürürlükten kaldirilarak toplum ve siyaset için yeni yol haritalarinin darbe karargahinda dizayn edildigi bir döneme 41 yil sonrasindan bakarken, o siyah-beyaz yillarin kaotik atmosferini bugün de ibretle hatirladiklarini kaydetti.

-"Bütün bu sikintilari asmanin yolu askeri darbe, sikiyönetim degildir"

TBMM Baskani Sentop, mesajinda su degerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle 70'li yillardan itibaren sag/sol görünümlü anarsi ve terör ortaminin puslu havasinda islenen sayisiz cinayetin gazete mansetlerini isgal etmesi, kahvehanelerin rastgele taranarak her gün yeni ölüm haberlerinin topluma pompalanmasi, mahallelerin ideolojik çizgilerle birbirinden ayrilmasi, annelerin pencerede çocuklarinin eve sag gelmesini endiseyle beklemesi, ögretmen ve polis gibi temel kamu görevlilerinin bile karsit görüslü dernekler etrafinda örgütlenmesi, ayni silahin ögleden önce sol, ögleden sonra sag görüslü gençlere karanlik ellerce verilip kaos cephesine sürülmesi, Maras ve Çorum olaylari gibi yüksek atesli provokatif projelerle toplum hayatinin cehenneme dönüstürülmek istendigi yillara; siyaset alanindaki tikanmalar, yüzde 100’leri asan enflasyon ve baska ekonomik bunalimlar da eklendiginde 41 yil önceki Türkiye görüntüsü biraz olsun anlasilabilir. Fakat bütün bu sikintilari asmanin yolu askeri darbe ve sikiyönetim degildir ve hiçbir zaman, asla olamaz."

-"Darbenin travmatik sonuçlari bugün bile telafi edilebilmis degil"

"Askeri darbe yapilinca biçak gibi kesilen ideolojik cinayetler ve diger toplumsal sorunlar, darbe yapilmadan çözülemez miydi?" sorusunu yönelten Sentop, "Darbeden sonra kurulan askeri mahkemelerde yargilanan yüzbinlerce insanimiz, hapishanelerde iskencelerle öldürülen yüzlerce vatandasimiz, idam edilen onlarca kisi ve fislenen milyonlarca hayat…" dedi.

Sentop, darbenin travmatik sonuçlarinin bugün bile telafi edilemedigine isaret ederek 12 Eylül darbesinin ve onun ardillari 28 Subat ve diger darbe girisimlerinin, Türkiye'ye, demokrasiye ve vatandaslara verdigi sosyo-ekonomik hasarlarin, daha önemlisi demokratik ve siyasal tarihlerine verdikleri zararin ölçülemeyecegini bildirdi.

- "Siyasetin sorumluluk alanindadir"

Aradan geçen zaman içinde 12 Eylül, 28 Subat darbecilerini, 15 Temmuz hainlerini yargiladiklarini,1960 darbecilerinin astigi siyaset ve devlet adamlarinin iadeiitibarini sagladiklarini animsatan Sentop, "Mevcut güçlü siyasal yapimiz içinde vesayeti bütünüyle yok ederek aziz milletimizi ve demokrasimizi kara lekeler tarihinden kurtarilmis bir yapiyla bulusturduk." ifadesini kullandi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, sunlari kaydetti:

"Bugün Türkiye Cumhuriyeti, bazi dis odaklarin 'bizim çocuklar' dedigi yapilarin aklina esince darbe yaptigi bir ülke degildir ve artik asla olmayacaktir. Halkin oylariyla kabul edilen yeni yönetim sistemimiz, mesruiyetini bütünüyle milletimizin özgür iradesinden alan bir yapiya kavusmustur. Içlerinde dikta hevesini besleyen ve bunu ancak askeri darbe, cunta gibi yollarla gerçeklestirebilecegini düsünen bedhahlara bu yolun artik bütünüyle kapandigini, bunun imasina dahi yeltenmenin büyük bir yanlis ve suç olacagini güçlü biçimde ifade etmek isterim. Umuyorum ki yakin gelecekte yapilacak olan yeni anayasamiz, darbe dünyasiyla ilgili her türlü hevesin kökünü kaziyan bir içerigin de teminati olacak.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün siyasal alana musallat olmak, millet iradesini sifirlamak isteyen her türlü darbe, terör, ekonomik kumpas ve baska gayrimesru siyaset parazitlerini yok edecek güçtedir. Devletimiz bu güce aziz milletimizin siyasi olgunlugu ve destegi içinde gerçeklesen siyasi ve idari reformlar sonucu gelmistir. Takdir edersiniz ki bu mücadele kolay olmamistir. Arkasinda bütün bir ülkenin kararli, mücadeleci ve fedakar tutumu vardir. Siyasi mesruiyet sinirlari içinde sessiz ve onurlu biçimde gerçeklesen bu degerli demokratik formu koruma ve kollama görevi sadece ve sadece siyasetin sorumluluk alanindadir. Bugün 12 Eylül 2021, saat 04.00. Aziz milletimize iyilik, esenlik ve umut dolu bir gün ve gelecek diliyorum. Günes hepimiz için bu sabah ve her sabah hayirla dogsun."

Kaynak: AA