New York Borsasi Düsüsle Kapandi

New York borsasi, haftanin son islem gününü düsüsle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi 270 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 0,78 azalarak 34.607,72 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,73 azalisla 4.460,30 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,87 kayipla 15.115,5 puana düstü.

ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Si Cinping arasinda yapilan görüsmenin ardindan iki ülke arasindaki gerilimin azalacagina dair beklentilerle güne pozitif seyirle baslayan endeksler, gün içerisinde yönünü negatife çevirdi.

Biden ile Çin Devlet Baskani Si'nin telefon görüsmesinde iki ülke arasindaki is birligi alanlari ile çikarlarin ayristigi konularin açik bir sekilde ele alindigi bildirilmisti.

Kovid-19 salginina iliskin gelismeler de piyasalarin odagindaki yerini korurken, ülkede virüs bulasanlarin sayisi 40 milyonu asti. Analistler, yatirimcilarin artan vakalarin ekonomiyi yavaslatmasindan endise duydugunu belirtti.

Makroekonomik tarafta ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) agustosta aylik yüzde 0,7 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde yükselis kaydetti. Üretici fiyatlari, agustosta yillik bazda yüzde 8,3 artarak Kasim 2010'dan bu yana kaydedilen en yüksek artisi gösterdi.

Ülkede toptan esya satislari ise temmuzda aylik yüzde 2 artarak beklentilerin üzerinde yükselis gösterirken, toptan esya stoklari beklentiler dahilinde yüzde 0,6 artti.

Öte yandan, Apple ile Epic Games arasindaki davada yargiç, Apple'in firmalarin uygulamalarina alternatif ödeme sistemleri sunmasina izin verilmesine yönelik karar aldi. Söz konusu kararin ardindan Apple'in hisselerinde yasanan kayip yüzde 3'ü asti.

Kaynak: AA