'Tomris' Filminin Özel Gösterimi Yapildi

Ilk Türk kadin hükümdar olarak adini tarihe yazdiran Tomris Hatun'un hayatini beyaz perdeye tasiyan, 3 Eylül'de izleyiciyle bulusacak "Tomris" filminin özel gösterimi yapildi.



Kazakistan'in bagimsizliginin 30. yili etkinlikleri çerçevesinde Özdilek AVM'de düzenlenen özel gösterime, yönetmen Akan Satayev ve "Tomris" karakterini canlandiran oyuncu Almira Tursyn'un yani sira Kazakistan'in Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Istanbul Baskonsolosu Alim Bayel ile çok sayida siyasetçi, bilim ve sanat camiasinin temsilcileri ve Kazak diasporasinin önde gelen isimleri katildi.

Gösterimde konusan Bayel, "Tomris" isminin milli bir kahramanin adi olmasi nedeniyle Türkiye'de oldugu gibi Kazakistan'da da kiz çocuklarina çokça verildigini söyledi.

Bagimsizlik kutlamalari çerçevesindeki etkinliklerin devam edecegini belirten Bayel, filmin Türkiye'nin kültürel hayatinda önemli bir iz birakacagini, 2 kardes halki birbirine daha da yakinlastiracagini ifade etti.

- Türk ve dünya tarihine adini altin harflerle yazdirdi

Saka Türklerinin basina geçerek Pers Imparatorlugu'nu yenen, Türk tarihinin ilk kadin hükümdari Tomris Hatun'u anlatan filmin konusu söyle:

"Milattan önce, 6. yüzyilda, kocasinin ölümüyle tahta geçmek zorunda kalan Tomris Hatun, askeri dehasi, kivrak zekasi, taktiksel ve politik becerileriyle dagilmakta olan Iskit-Saka Imparatorlugu'nu yeniden Orta Asya'nin hakimi yapti. Ordusuna komutanlik ettigi savasta, devrinin en güçlü devleti Pers Imparatorlugu'nu yenerek Türk ve dünya tarihine adini altin harflerle yazdirdi."

Kaynak: AA