TIKA'dan Bosna Hersek'e Egitim Destegi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Bosna Hersek’in üretim sehri Zenica’da faaliyet gösteren Mladost Meslek Lisesi'nin tekstil bölümü bünyesindeki uygulama atölyelerinin tadilati ve tefrisatini gerçeklestirdi.

TIKA'dan yapilan açiklamada, Bosna Hersek’in dördüncü büyük sehri olan Zenica'nin sahip oldugu sanayi kapasitesi ile üretim alaninda ön plana çiktigi animsatilarak "Özellikle metal ve tekstil alanlarinda üreticilerin yogunlastigi bölgede ara eleman yetistirilmesine yönelik meslek liseleri ve egitim atölyeleri faaliyet gösteriyor. 4 Nisan 1941 yilinda kurulan Zenica Mladost Meslek Lisesi, trafik (sürüs egitimi), insaat, elektroteknik, tekstil ve kuaförlük alanlarinda ihtiyaç duyulan ara eleman yetistirilmesine önemli katkilar sunuyor." ifadelerine yer verildi.

Toplam 464 ögrencinin egitim aldigi ve 90 egitimcinin görev yaptigi okulun, yeterli is imkani ve yetismis eleman eksikliginin asilmasina yönelik önemli katkilar sundugu belirtilen açiklamada, özellikle mezunlarinin bölgedeki fabrika ve atölyelerde is bulabilmeleri nedeniyle tekstil bölümünün ögrenciler ve veliler tarafindan ragbet gördügü vurgulandi. Açiklamada, "Egitim kalitesinin artirilmasi amaciyla proje yürüten TIKA, Mladost Meslek Lisesi tekstil bölümü bünyesindeki uygulama atölyelerinin tadilati ve tefrisatini yaparak atölyeleri modern ekipmanlarla donatti." bilgisi verildi.

Tekstil uygulama atölyelerinde yapilan çalismalarin sona ermesi dolayisiyla gerçeklestirilen törene, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadik Babür Girgin, Zenica-Doboj Kantonu (ZDK) Egitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakani Spahija Kozlic, ZDK Ticaret Odasi Baskani Diana Babic, TIKA Saraybosna Koordinatörü Muhammed Ünal, üretim atölyelerinde görevli ögretmen ve ögrenciler katildi.

Büyükelçi Girgin, törende yaptigi konusmada, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in geçen hafta yaptigi ziyarette Bosna Hersek’in Türkiye için önemine vurgu yaptigini hatirlatarak Türk askerinin 25 yili askin süredir ikamet ettigi Zenica sehrinin iki ülke arasindaki iliskilerde özel bir yere sahip oldugunu belirtti. Girgin, 80 yillik bir geçmise sahip okulun gelisimine TIKA araciligiyla katki sunmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Kozlic de söz konusu projenin TIKA’nin Zenica’da gerçeklestirdigi projelerden sadece biri oldugunu ve egitim sistemine nasil yardimci olunabilecegine dair önemli bir örnek teskil ettigini ifade etti.

Ünal ise gerçeklestirilen proje ile istihdam imkani yüksek olan tekstil bölümünde agirlikli olarak egitim alan kiz ögrencilerin daha donanimli yetismesine ve is hayatinda daha çok yer almalarina katki saglanacagini söyledi. Daha iyi bir gelecek ve is bulma amaciyla baska ülkelere göç etmek zorunda kalan genç nüfusun, ülkelerinde kalarak faydali olabileceklerini ve kendilerine yetecek ekonomik özgürlügü kazanabilecekleri duygusunun olusturulmasina katki sunacak projenin önemine deginen Ünal, ileride bu alanda tecrübe aktarimina yönelik kapasite artirimi projelerine agirlik verilecegini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA