Brent Petrolün Varili 72,07 Dolar

Brent petrolün varili, uluslararasi piyasalarda 72,07 dolardan islem görüyor.

Dün 73,52 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 71,63 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.42 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,61 artisla 72,07 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,92 dolardan alici buldu.

Amerikan Petrol Enstitüsünün öngörüsüne göre, ABD'nin ticari ham petrol stoklari geçen hafta bir önceki haftaya göre 4 milyon 45 bin varil düstü. Piyasa beklentisi ise stoklarin 2 milyon 833 bin varil azalacagi yönünde. Söz konusu düsüs tahmini, dünyanin en büyük petrol tüketicisi ABD'de petrol talebinin artisa geçtigi sinyalini verirken, ham petrol fiyatlarinda yükselise neden oldu.

ABD Enerji Enformasyon Idaresinin (EIA) resmi petrol stok verileri bugün açiklanacak.

Öte yandan, piyasalar, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun bugün bir araya gelecegi toplantiya odaklanmis durumda.

Grup, 18 Temmuz'daki toplantisinda agustos-aralik döneminde petrol üretimini her ay günlük 400 bin varil artirma karari almisti.

Piyasanin yil sonuna kadar açik verecegi tahmin edilirken, grubun, ABD'nin "küresel ekonomik toparlanma için tehdit olarak görülen yüksek akaryakit fiyatlariyla mücadele için petrol arzini daha da artirma" çagrisina ragmen bugün gerçeklestirecegi toplantida üretim politikasinda degisiklige gitmesi beklenmiyor.

Ayrica, ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki petrol ve gaz üretiminin sekteye ugramasina neden olan Ida Kasirgasi'nin ardindan üreticiler kademeli olarak hizmet vermeye basladi.

Ancak Rystad Energy Petrol Piyasasi Arastirma Müdürü Bjornar Tonhaugen, ABD rafineri talebinde yasanan kaybin, ham petrol üretimindeki kayiptan daha büyük ve daha uzun süreli olabilecegini kaydetti.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantinin ekonomik toparlanmayi ve küresel petrol talebini olumsuz etkileyebilecegi endisesi ise piyasalarda bir risk unsuru olarak algilanmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 72,46 ile 73,20 dolar araliginin direnç, 71,72 ile 70,98 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi ifade ediliyor.

Kaynak: AA