Güney Afrika'da 'Ulusal Kadinlar Günü' Kutlandi

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde "Ulusal Kadinlar Günü" dolayisiyla yurt genelinde etkinlikler düzenlendi.

Bu yilki etkinliklerde, ülkedeki kadin haklarinin simge isimlerinden Charlotte Maxeke de dogumunun 150'nci yil dönümü münasebetiyle anildi.

Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, Twitter hesabindan yayimladigi kutlama mesajinda, günün Güney Afrika ulusu için tarihi önemine dikkati çekti.

Yaklasik 20 bin Güney Afrikali kadinin 65 yil önce apartheid rejiminin ayrimci yasalarina karsi gerçeklestirdikleri yürüyüsün ulusal kadinlar gününün temelini olusturdugunu hatirlatan Ramaphosa, "O neslin cesaretini ve aralarinda Lilian Ngoyi, Rahima Moosa, Helen Joseph, Sophie De Bruyn, Albertina Sisulu, Bertha Gxowa, Motlalepula Chabaku ve daha birçoklarinin bulundugu kadin liderlerini saygiyla selamliyoruz." ifadelerini kullandi.

Ramaphosa, bu yilki etkinlikler kapsaminda 150 yil önce dünyaya gelen ülkenin efsanevi kadin haklari aktivisti Maxeke'nin de anildigini belirterek, "Onun dogum yilini kutluyoruz çünkü bu ülkenin kadinlarini onun örnegini ve ayak izlerini takip etmeye tesvik etmek istiyoruz." degerlendirmesine yer verdi.

Kadinlarin daima insanlik davasinin ilerlemesi ile adalet, özgürlük ve esitlik mücadelesinde etkili oldugunu vurgulayan Ramaphosa, sunlari kaydetti:

"Birlikte çalisarak, boyun egmeyi reddederek, yasamimiz boyunca gerçek cinsiyet esitligini elde edecegiz. Bunu yapacaksak, toplumsal cinsiyete dayali her türlü siddeti ortadan kaldirmaliyiz."

Ramaphosa, kadina karsi siddetin demokrasinin temellerini zedelediginin de altini çizdi.

- Güney Afrika Ulusal Kadinlar Günü ve Charlotte Maxeke

Güney Afrika'da Ulusal Kadinlar Günü, 1995 yilindan beri her yil 9 Agustos tarihinde kutlaniyor.

Temelini yaklasik 20 bin Güney Afrikali kadinin 9 Agustos 1956 yilinda irkçi apartheid rejimine karsi gerçeklestirdigi tarihi protesto yürüyüsünden alan Ulusal Kadinlar Günü, ebeveynlik, aile içi siddet, cinsel saldiri, kiz çocuklarinin egitim gibi Afrikali kadinlarin hala karsi karsiya oldugu önemli sorunlara dikkati çekiyor.

Bu yilki etkinlikler kapsaminda anilan Charlotte Maxeke ise Güney Afrika tarihinde kadin haklari hareketinin önde gelen isimlerinden biri olmasinin yaninda ülkenin üniversite mezunu ilk siyahi kadini olma özelligi tasiyor. 1871'de dünyaya gelen ve gençlik yillarindan itibaren ülkede siyahilerin yürüttügü özgürlük mücadelesine de aktif katilan Maxeke, 1930'lu yillarda bugün Güney Afrika'nin iktidar partisi olan Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC) kadin yapilanmasinin kurucularindan biri olarak taniniyor.

Kaynak: AA