Dermatoloji Uzmanindan D Vitamini Uyarisi

Dermatoloji Uzmani Gülbel Sarici, uzun süre günes isinlarina maruz kalinmasi durumunda ciltte rahatsizliklar olabilecegini ifade etti.

Dermatoloji Uzmanindan D Vitamini Uyarisi
Sarici, günes isinlarindan korunmak için ise su bazli günes kremi, sapka ve gözlük kullanilmasi gerektigini dile getirdi.

Günesin faydalarinin yani sira zararlarinin oldugunu, cildin korunmamasi durumunda cilt kanserlerine meyil verebilecegini söyleyen Dermatolojii Uzmani Gülben Sarici, “Günesin vücudumuza çok fazla faydasi var. Özellikle ümmin sistemimizde, kemik sagligimiz üzerinde faydalari var. Bir de agizda aldigimiz gidalarda D vitamininin aktiflesmesi için günes isinlarina ihtiyacimiz var. Ama bu faydalarinin yani sira pek çok zarari var günesin. Ilk etap da yaslanmaya, kirisikliklarin artmasina sebep oluyor, cilt kanserlerine meyil olusturuyor, yüzümü de vücudumuzda günes lekelerine neden oluyor; Bunun için günesten iyi bir sekilde korunmamiz gerekiyor. Günesin faydalarinin yani sira faydalari da var. Günesten korunmanin en güzel yolu ise sapka, günes gözlügü, kiyafetler ile örtünmemiz gerekiyor. Ancak yaz aylarindan günes kremi kullanmakta çok öneli. Günes koruyucularimizi cildimizin tipine göre seçiyoruz. Örnegin sivilceye meyilimiz var ise sivilce yapmayan su bazli günes kremleri kullanmaliyiz. 17 faktör üzeri günes koruyucular koruyucudur. 90 faktör oldugundan daha çok koruyor, ya da 50 faktör oldugundan daha az korur düsüncesi dogru degil tibbi olarak 17 faktör üzeri tüm günes koruyucular koruyucu özellige sahiptir. Fakat önemlim olan günes koruyucularin sik sik tekrarlanmasidir. Sabah sürdügümüz koruyucu bizi ögle saatinde korumaz. En az 3 saatte bir günes koruyuculari tekrar tekrar sürmeliyiz. Sürüldügünde 2 kat sürülmesi gerekiyor. Disari çikmadan 15 dakika öncede sürmemiz gerekiyor" diye konustu.

Kaynak: İHA