Bursa'da Lavanta Üretimi Artirilacak

Nilüfer Belediyesi tarafindan çiftçinin farkli ürünleri yöneltilmesi maksadiyla lavanta üretimi destekleniyor. Bu yil 15 dönümlük alana ekilen lavantanin hasadi yapilirken, seneye hedef 50 dönüm ve üzeri olarak belirlendi.

Bursa'da Lavanta Üretimi Artirilacak
Nilüfer Belediyesi’nin çiftçileri alternatif ürüne yöneltmek için denemeler yaptigi Küçük Ölçekli Kent Bostanlari’nda 20’yi askin tibbî aromatik bitkinin denemeleri sürüyor. Bu bitkilerden biri olan ve yapilan çalismalar sonucu bölge sartlarina uygunlugu tespit edilen "lavandula intermedia" cinsi lavantalar, bu yil da hasat edildi. Özenle toplanan lavantalarin distilasyonu yapilarak (damitilarak) lavanta yagi ve hidrosolü elde edilecek. Bu yil Karacaoba’da 15 dönümlük arazide ekilen lavanta, seneye 50 dönüm ekilecek. Tibbi aromatik bitkiler sinifinda olan lavanta saglik ve kozmetik ürünlerinin yapiminda kullaniliyor.

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, lavanta ekimi hakkinda bilgi vererek, “Biz geçtigimiz yillarda yaptigimiz arastirmalar neticesinde lavantanin bizim bölgemizde yetisebilecegi sonucuna vardik. Bunu neden önemsiyoruz? Lavanta tibbi aromatik bitkiler sinifina giriyor. 20 çesit ürünü de bizim bölgelerde ekiyoruz. Bir taraftan da ekilen ürünlerin arastirmalarini yapiyoruz ve verimli olmadiklarinda takip ediyoruz. Lavantanin verimli oldugunu gördük. Hatta Karacaoba’da 15 dönümlük arazi üzerinde ekimlerini yaptik. 3 yil sonra bunlardan verim alabiliyoruz. Yeni yeni verim aliyoruz” dedi.

Fadilli’da da lavanta ekimi yapilacak

“Hedefimiz çiftçilerimizin bu verimli ürünü ekerek daha çok kazanmalarini saglayabilmektir” diyen Erdem, “Lavantanin çok çesitli faydalari var. Hem saglik hem kozmetik de kullanabiliyor. Bunun yagini çikartmak için gerekli ekipmanlari temin edecegiz. Bu ekimler tamamlandiktan sonra burada çikan yagi sanayi sektörüne pazarlamada da elimizden geleni yapacagiz. Biz önümüzdeki yildan itibaren çok alanda çiftçilerle beraber bu ekimleri yapacagiz. 15 dönümde yaptigimiz bu çalismalari bu sene 50 dönüme çikartmayi planliyoruz. Fadilli’da da bir alanimiz var. O alanda da lavanta ekimi yapacagiz. Çiftçimizi lavanta gibi farkli ürünlere sevk ederek, daha fazla kazanmalarini saglayarak, yerelde de ürün çesitlerimizi arttirmak istiyoruz. Tibbi aromatik bitkilerin de bölgemizde yetisebildigini çiftçilerimize göstermek istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA