ABD'den Çin'e 'Güney Çin Denizi' Uyarisi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Güney Çin Denizi'nde "tehlikeli karsilasmalar" ve "kiskirtici eylemler" gördüklerini belirterek, Çin'e herhangi bir çatismanin güvenlik ve ticaret için ciddi küresel sonuçlari olacagi uyarisinda bulundu.

Blinken, Hindistan'in bu ay baskanligini yaptigi Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde deniz güvenliginin görüsüldügü oturumda, denizcilik kurallari ve ilkelerinin tehdit altinda olduguna dikkati çekti.

Güney Çin Denizi'nde "tehlikeli karsilasmalar" ve "kiskirtici eylemler" gördüklerini belirten Blinken, ABD'nin ve Güney Çin Denizi'nde hak iddia eden diger devletlerin, Çin'in deniz kaynaklarina erisimi engellemeye yönelik "yasa disi" eylemlerden endise duydugunu söyledi.

Blinken, Güney Çin Denizi'nde herhangi bir çatismanin güvenlik ve ticaret için ciddi küresel sonuçlari olacagi uyarisi yapti.

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Dai Bing ise ABD'yi Güney Çin Denizi'ne askeri gemiler ve uçaklar gönderip "provokatif" eylemlerde bulunmakla suçladi. Dai Bing, ABD'nin bu bölgede baris ve güvenlige en büyük tehdit oldugunu söyledi.

Hindistan Basbakani Narendra Modi de denizlerdeki ihtilaflarin uluslararasi hukuka uygun ve barisçil yollardan çözülmesi için BM tarafindan bir çerçeve belirlenmesi çagrisi yapti.

Çin, 1947'de yayimladigi haritayla egemenlik ihtilaflarinin yasandigi Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasinda bulunurken, yer alti kaynaklari açisindan zengin bölgede basta Filipinler olmak üzere aralarinda Vietnam, Brunei ve Malezya'nin da bulundugu komsu ülkelerle egemenlik tartismalari yasiyor.

Kaynak: AA