Tütün Hasadi Basladi

Malatya’nin Dogansehir ilçesinde tütün hasadi basladi. Dogansehir’de toplam 12 bin 500 dönüm arazide tütün ekiliyor.

Tütün Hasadi Basladi
Binlerce ailenin geçim kaynagi durumunda olan tütün hasat döneminde geçimine tütün ile saglayan üreticiler ekmeklerinin pesinde. Dogansehir’de yillardir tütün eken çiftçi Bülent Aydiner, tütün ekimi ve hasadin mesakkatli es oldugunu dile getiren Aydiner, “Tütün 12 ay ugrasi ister. Mart ayinda sediri ekilir. Sonra dikimi baslar. Dikiminden sonra çapasi baslar. Çapasindan sonra çiçegi alinir. Bu arada ilaçlari var. Tekrar kirilir. Güneste kurutulur. Satima gelene kadar diger Marti geçer” dedi.



“Sirketlerle bas edemeyiz”

Bir baska tütün üreticisi Mehmet Aydiner ise kooperatiflerde vatandaslar tarafindan kurulamayacak kadar sart arandigini ve tütün yasasi sonrasi ödedikleri vergilerle tütün sirketleriyle basa çikamayacaklarini söyledi.

Aydiner, “Tütün hasadina basladik. Tütünle yilin 12 ayi ilgileniyoruz. Bundan 40-45 gün hasat süreci baslayacak. Sonra kuruma süreci baslayacak. Sonrada piyasaya sürülecek. Kazancimiz çok iyi olmasa da kimseye muhtaç kalmiyoruz. Kendi yasamimizi idame edecek kadar kazaniyoruz. Biz su anda zaten dolayli vergi veriyoruz. Direk tütünden dolayi vergi vermiyoruz tütün yasasinin olmamasindan dolayi. TEKEL’in kapatilmasiyla birlikte tütün piyasasi kendiliginden olustu. Türkiye’de yaklasik olarak 13-14 il bu isi yapiyor. Kendi pazarini kendisi olusturmus. Türkiye’de bu dogal olarak bir döngüye dönüsmüs. Ticari bir pazar açilmis. Devletten destek bulmadan kendi yagimizda kavrulan insanlariz. Kooperatif çiftçiler için iyi bir seydir. Ama su anda kurulan Kooperatifler mantiken yanlis. Tütün için kooperatifte 200 üye sarti yaklasik 4 milyon bir ücret ödenecek. Fabrikasyon tarzi tesis kurulacak. Bunu çiftçi yapamaz. Böyle bir sey yapilacaksa devlet katkisi ve bu isin bir politikasinin olmasi gerekiyor. Kooperatif kuralim ama nasil kuracagiz. 250 üyeyi nerden getirecegiz. Hadi onu da yan yana getirdik. Parayi nereden bulacagiz. Tütün yasasi geçerse biz kooperatiflerle uluslararasi sirketlerle bas basa birakiliyoruz“ ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA