Kazdaglari'na Komando Korumasi

Önemli bir orman varligina sahip olan Balikesir’de yanginlara karsi alinan önlemler arttirildi. 2021 yili içinde, özellikle son günlerde ülkemizin bazi bölgelerinde meydana gelen orman yanginlariyla mücadele devam ederken hava sicakliklarinin yükselisiyle birlikte Balikesir genelinde yanginlara karsi uygulanan tedbirler genisletildi. Kazdaglari’inda komando timleri yaya ve araçli olarak 7 gün 24 saat görev yapacak.

Kazdaglari'na Komando Korumasi


Balikesir Valiliginden alinan bilgiye göre, Mayis ayi itibariyle uygulamaya konulan tedbirler hava sicakliklarinin normalin üzerine çikmasi ve birçok ilimizde yanginlarin meydana gelmesi üzerine çok daha kapsamli olarak hayata geçirilmis bulunuyor. Bu kapsamda 30 Temmuz 2021 tarihi itibariyle bütün ormanlik alanlara giris ve çikislar yasaklanirken 3 Agustos 2021 tarihinden itibaren izinli piknik ve mesire alanlari, tabiat parklari ve milli parklarda atesli piknik yapilmasi yasaklandi.

Vali Hasan Sildak baskanliginda gerçeklestirilen toplantilarla yanginlara yönelik hazirliklar tekrar gözden geçirildi, kurumlar arasinda en ileri düzeyde koordinasyon saglandi. Yangin Koordinasyon Merkezi’nde yapilan toplantida sorumlu kuruluslar arasinda uygulamali olarak is bölümü ve yangin aninda yapilacak müdahale sekilleri ele alinarak herhangi bir aksaklik yasanmamasi için gereken çalismalar belirlendi. Vali Hasan Sildak baskanliginda gerçeklestirilen Vali Yardimcilari, Kaymakamlar, Belediye Baskanlari, orman teskilati ve kolluk birimlerinin katildigi ikinci toplantida ise yangina müdahale konusunda il genelinde en üst düzeyde koordinasyon çalismasi yapildi. Ayrica Balikesir Valiligi tarafindan ilde görevli bütün kuruluslarin elinde bulunan arazöz ve is makinelerinin tespitinin yapildigi, ayrica maden isletmesi, insaat santiyesi gibi özel firmalarin sahip oldugu is makinelerinin de envanterinin hazirlatildigi bilgisi alindi.

Geçtigimiz hafta ise Vali Hasan Sildak baskanliginda Edremit ilçesinde yapilan toplantida özellikle Kazdaglari’na yönelik tedbirler, hazirlik çalismalari ve planlamalar üzerine çalisma gerçeklestirildi.

Bölgede bulunan orman, milli parklar, itfaiye ve jandarma birimlerini ziyaret ederek incelemede bulunan Vali Hasan Sildak hazirliklari yerinde görerek personel ile görüsmeler gerçeklestirdi. Ayrica sosyal medya hesaplarindan orman yanginlariyla mücadele konusunda yapilan çalismalari duyuran ve bu konuda vatandaslardan duyarli olmalarini beklediklerini belirten Vali Hasan Sildak bazi kirsal mahalleleri de ziyaret ederek mahalle sakinleriyle bir araya geldi.

Alinan tedbirler çerçevesinde orman alanlarina ve milli park girislerine uyari afisleri yerlestirilirken il genelinde önleyici faaliyetlerin yogunlastirildigi gözlemleniyor. Son günlerde jandarma, emniyet, orman muhafaza ve milli parklar görevlilerinin orman alanlarinin yakininda, giris noktalarinda ve çevresinde sürekli olarak motorlu ve yaya olarak devriye çalismasi düzenledikleri, adeta kus uçurtmadiklari görülüyor. Edinilen son bilgiye göre, Balikesir Il Jandarma Komutanligi bünyesinde bulunan Komando Bölügü de Kazdaglari’nda görevlendirildi. Bu bölgede sürekli devriye faaliyeti icra eden jandarmanin ormanlara giris ile mesire ve piknik alanlarinda atesli piknik yapilmasini önlemeye yönelik olarak büyük çaba gösterdigi görülüyor.

Vatandaslar tarafindan, alinan tedbirler ve il düzeyinde olusan yüksek farkindalik memnuniyetle karsilaniyor. Farkli ilçelerden görüslerine basvurdugumuz vatandaslar devlet kurumlarinin aldigi önlemleri takdirle karsiladiklarini ve muhtemel bir yanginda gönüllü olarak görev almak istediklerimi belirtiyorlar. Valilik koordinasyonunda son iki hafta içerisinde yürütülen yogun önlem çalismalarinin il genelinde kurumlarda ve vatandaslarda büyük bir duyarlilik olusturdugu görülüyor.
Kaynak: İHA