Domates Sadece Tarlada Ucuz

Türkiye’nin salçalik domates ihtiyacinin büyük kismini karsilayan Bursa’nin Mustafakemalpasa ve Karacabey ilçelerinde hasat sancili basladi.

Domates Sadece Tarlada Ucuz
Bu yil salçalik domateslerini toplamaya baslayan üreticiler, açiklanan alim fiyatlari karsisinda ne yapacaklarini sasirdi. Salçalik domateslerin geçen seneki fiyat olan 50 kurustan alinmasi müstahsilleri isyan noktasina getirdi. Mazot, gübre, isçilik, ekipman giderleri yüzde yüze yakin artan üreticiler, domates fiyatlarina zam beklerken, mahsûllerinin bu yil da ayni fiyattan alinmasina tepki gösterdi.

Çiftçinin ürün almasi için tarlasina atmasi gereken üre gübresi geçen yil 150 lirayken, bu sene 250 liradan satiliyor. Geçen yil 200 lira olan 18:46 gübre bu yil 350 liraya yükseldi. Gübre ve diger giderler bu kadar zamlanmasina ragmen ürün fiyatlarinin artmamasi çiftçileri üzüyor. Tarladan 50 kurusa alinan domatesin 4 kilosundan 1 kilo salça elde ediliyor. Bu salça ise marketlerde 12 liradan satiliyor. Ayni sekilde 50 kurusa alinan salçalik domates pazarda 3 liradan satiliyor. Tarlada ucuz olan domates, vatandasin sofrasina giden yolda el degistirdikçe cep yakiyor.

Bu yil domates hasadinin sancili basladigini belirten Mustafakemalpasa ilçesinin Yavelli köyünden Ersin Demir, "Bu yil hasat basladi, ama fiyatlar hiç iç açici degil. Bu fiyatlar maliyetinin çok altinda. Su ân fabrikaya gönderdigimiz salçalik domates maalesef 50 kurusa aliniyor. Geçen sene bu domates bizden 45 kurusa alindi. Biz domatesi geçen yilin fiyatindan satiyoruz, lâkin bizim ürün almak için tarlaya attigimiz ilaç ve gübrenin fiyatlarinda yüzde yüz artis oldu. Gübre fiyatlari son 3 yilda yüzde 300 artti. Her sene artan maliyetlere ragmen ürün fiyatlari artmadigi için üreticiler ekimleri azaltiyor. Ortalama 3,5 kilo domatesten 1 kilo salça çikiyor. Ama market raflarinda en ucuz 850 gramlik salça 12-13 liradan satilmakta. Fiyatlarda böyle bir uçurum var. Eskiden çocugumuzun gelecegi için çalisirdik. Simdi çiftçinin tek derdi karnini doyurabilmek" dedi.

"Ürünümüz sadece tarlada ucuz"

Domates fiyatlarinin sadece tarlada ucuz oldugunu belirten Ersin Demir, "Bizden yok pahasina alinan domates pazarda ve marketlerde salça ve domates olarak fâhis fiyatla satiliyor. Bunu anlamis degiliz" seklinde konustu.

Bu yilki domates fiyatlarinin maliyetleri kurtarmadigini söyleyen diger üreticiler de, "Bu sene fiyatlar çok ucuz. Maliyetler ciddi sekilde artti. Artan masraflara ragmen domatesin tarladan 50 kurusa alinmasi bizi perisan etti. Böyle giderse seneye kime domates ekmeyecek. Bu fiyatlara acilen bir düzenleme yapilmasi gerekir" diye konustu.

Kaynak: İHA