Siyez Bugdayi Ve Çörek Otunda Hasat Zamani
Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin dag ilçelerinin kalkinmasi maksadiyla yürüttügü ‘organik siyez bugdayi’ ve çörek otu’ yetistiriciligi projelerinde yilin ilk hasadi basladi.

Her alanda çiftçinin yaninda olan Büyüksehir Belediyesi, Keles ilçesi Yazibasi mahallesinde ‘organik siyez bugdayi’ ve çörek otu’ hasadini baslatti. Törene Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in yani sira Bursa Milletvekili Osman Mesten, Keles Belediye Baskani Mehmet Keskin, Harmancik Belediye Baskani Yilmaz Atas, AK Parti Il Baskanvekili Mustafa Yavuz, Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygün, muhtarlar ve üreticiler katildi.
Töreninde sonunda Baskan Alinur Aktas ve beraberindekiler, çörekotu ayiklama ünitesi tesislerini gezerek üreticilerden bilgi aldi. Daha sonra çörek otu ve siyez bugdayi tarlalarina geçerek hasadi baslatan Baskan Aktas, traktöre binerek çörek oto sökümü de yapti.
Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Bursa’da kaliteli tarim yapilabilmesi için bir dertleri ve heyecanlari oldugunu söyledi.
Pazarin çok büyük oldugunu, ancak rakiplerinin bir o kadar fazla oldugunu belirten Baskan Aktas, eski usûllerle tarim yerine günümüz sartlarina uygun üretim yapilmasi gerektigini anlatti. Bursa’nin sanayi sehri oldugu kadar tarim ve turizm sehri oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Bursa’nin tarim ve turizm konusunda müthis potansiyeli var. 2019’da tarim ihracati 270 milyon dolarken, geçen sene 350 milyon dolar. Birkaç sene içerisinde milyar dolarlari yakalayabiliriz. Bunun için kaliteli üretmeli, iyi pazarlar bulmali, kaliteli sevk etmeliyiz. TARIM AS’yi güçlendirmeye devam ediyoruz. Yüzde 50 hibeli fide fidanlar dagitiyoruz. Bu sene alim garantili üretimler yaptiriyoruz. Beraberinde gübrelerini de veriyoruz. Dünyada oldugu gibi ülkemizde de sanayilestikçe tarimdan uzaklastik. Amacimiz, tarimdaki degerlerimizi iyi kullanmak” dedi.
“Her geçen sene üretimi artiracagiz”
Tarim konusunda ülke ve sehir olarak yapilacak çok isler oldugunun altini çizen Baskan Aktas, tarimin gelismesi için gereken tüm destegi vermeye hazir olduklarini dil getirdi. Sahip olunan potansiyeli degerlendirmeye kararli olduklarini belirten Baskan Aktas, “Topraklarimizda potansiyel var. Üretim kabiliyetimiz var. Bunu pazarlayabiliriz. En büyük hedeflerimizden biri Çin pazari. Eger oraya girersek Bursa tariminin nasil degerlenecegini hep birlikte görecegiz. Kaliteli üreterek iyi pazarlamak zorundayiz. Siyez bugdayi konusunda muhtarimiz alim fiyatinin yükseltilmesini istedi. Geçen sene siyez bugdayin merkezi olan Kastamonu’da 2,5 liradan aldi, biz de 2,5 liradan aldik. Bu sene Kastamonu 3,5 lira açikladi.
Bizler 3,75 liradan alacagiz. BESAS araciligiyla bu ürünü alip üreterek Türkiye’nin dört bir tarafina unlu mamuller gönderiyoruz. Gerek siyez bugdayi gerekse çörek otu konusunda Yazibasi mahallesinde potansiyel var. Her geçen sene üretimi arttiracagiz. Kirsalda hayati canlandirmaliyiz. Insallah bereketli, bol alisverisli ve yüksek fiyatli sene olsun” diye konustu.
Bursa Milletvekili Osman Mesten, dag yöresine yapilan her yatirimin kendisini heyecanlandirdigini söyledi.
Dag ilçelerinin geleceginin parlak oldugunu söyleyen Mesten, tarim ve turizm konusunda ciddi çalismalar yapilacaginin altini çizdi. Birkaç yildir nitelikli tarim ürünlerinde ciddi atilimlar oldugunu belirten Mesten, dag yöresine ulasim konusunu da önümüzdeki sene tamamlamis olacaklarini ifade etti.
Il Tarim ve Orman Müdürü Hamit Aygün, çörek otunun çok faydali bir bitki oldugunu hatirlatarak, Türkiye’den en kaliteli çörek otunun Bursa’da yetistirildigini belirtti.
Çörek otunun agirlikli olarak Usak, Burdur, Konya, Çorum, Bursa ve Ankara’da üretildigini anlatan Aygün, geçen sene Bursa’da 139 ton çörek otu üretildigini ifade etti.
Bursa’da geçen sene 101 çesit üründe organik tarim yapildigini söyleyen Aygün, 2021 yilinda bu sayinin 120’ye ulastigini belirtti.
Büyüksehir Belediyesi’nin katkisiyla organik siyez bugdayi üretiminde de ciddi artis oldugunu aktaran Aygün, çiftçiye desteklerinden ötürü Baskan Alinur Aktas’a tesekkür etti.
Yazibasi Muhtari Muhammer Kiliçarslan, siyez bugdayi ve çörek otu üretimi konusunda aldiklari desteklerden memnun kaldiklarini, çiftçinin bunun karsiligini aldigini söyledi.
Geçen sene 12 ton ürettikleri siyez bugdayini bu sene 25 ton civarinda ürettiklerini anlatan Kiliçarslan, çörek otunda da güzel mahsul beklediklerini söyledi.
