Samsun Itfaiyesi Teyakkuzda

Samsun Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Daire Baskani Riza Zengin, “Samsun itfaiyesi ekipman araç gerek olarak su an iyi bir durumda. Personel takviyesiyle de bunu güçlendirecegiz” dedi.

Samsun Itfaiyesi Teyakkuzda
Orman yanginlariyla ilgili sorumlulugun orman isletmelerinde oldugunu belirten Itfaiye Daire Baskani Riza Zengin, sehir itfaiyelerin ise burada destek rolü üstlendigini belirtti.

Arazi yapisina bagli olarak orman yanginlarinda verdikleri destegin yapisinin degistigini belirten Riza Zengin, “Samsun itfaiyesi olarak buradaki orman isletmeleriyle koordine içinde çalisiyoruz. Biz onlari zaman zaman sehir yanginlarina çagirdigimiz gibi uç noktalarda onlar da bizi ihtiyaç halinde çagiriyor. Bizim arazi yapisina uygun çok aracimiz olmamakla birlikte daha çok orman isletmelerine su takviyesi anlaminda veya yol kenarlarindaki kiyilardaki ormanlara arazi yapisi uygun oldugunda müdahale edebiliyoruz. Ama daha çok yardimlarimiz sarp alanlarda su takviyesi seklinde oluyor. Aslinda yasal olarak da ormanda yangina müdahalenin ana sorumlulugu orman isletmelerindedir. Sehir itfaiyesi olarak, bize ihbarlar gelmekle birlikte duyarsiz kalmamakla beraber hemen ekip sevkini sagliyoruz” diye konustu.

Samsun itfaiyesinin meydana gelebilecek orman yanginlarina karsi orman isletmelerine destek vermeye hazir durumda oldugunu belirten Riza Zengin, “Samsun itfaiyesi ekipman araç gerek olarak su an iyi bir durumda. Personel takviyesiyle de bunu güçlendirecegiz. Yakin zamanda bir eleman alimi da söz konusu olacak. Okulunu okumus kisileri de alarak bu gücü kapasiteyi daha da artirmayi hedefliyoruz. Yeni istasyonlarla yine Samsun’un gücünü artirmayi daha kisa zamanda olaylara ulasmayi hedefliyoruz” seklinde konustu.

Orman yanginlari açisinda uçak ve helikopter kadar is makinelerinin de önemli oldugunu belirten Baskan Zengin, “Orman yanginlarinda is makinelerini de önemsemek lazim. Bu konuda müdahalenin daha çok is makineleriyle de yapilmasini yanmamis bölgelerin yanan bölgelerden ayirarak bir güvenlik alanlarinin olusturulmasi önem arz ediyor diye düsünüyorum. Gerçekten orman yanginlarinda havadan müdahalenin disinda karardan müdahalenin çok zor oldugunu arazi sartlarinin imkan vermedigini, kara itfaiye araçlarinin hareket kabiliyetinin az oldugunu düsünürseniz bu konuda is makineleri öne çikiyor. Özellikle paletli is makinelerinin yeni yollar açarak ormanlari ayirarak gitmesinin önemli oldugunu düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Geçtigimi aylarda Kizilirmak Deltasi’nda çikan yanginin da büyük oranda is makinelerinin katkisiyla kontrol altina alindigini belirten Zengin, “Kizilirmak Deltasi’nda zaman zaman alev boyunun yükseldigi anlar oldu. Çünkü agaç boylarina bagli olarak, zaman zaman kozalak firlamasi zaman zaman yanan hayvanlarin yer degisimi bu yanginlarin ilerlemesine yayginlasmasina neden olabiliyor. Özellikle de rüzgar etkili oluyor. Biz orada müdahale ederken öncelikle yanan bölgenin etrafini çevirmek suretiyle, orman isletmeleriyle de koordineli olarak çalistik. Tamamen yanmamis bölgeyle yanan bölgeyi ayirt ederek bunun kisa sürede kontrol altina alinmasi saglandi ve öylece de söndürmüs olduk. Gerçekten orman yangini hele hele Kus Cenneti ki, araçlarin girmesine hiç müsait olmayan bir alanda bu mücadele oldukça zordu. Is makineleriyle bu konuda ciddi bir katki saglayarak, bizim de etraftan ve uygun yerlerden yaptigimiz sogutma çalismalariyla bunun önüne geçmis olduk” sözlerine yer verdi.

Baskan Zengin, Samsun Büyüksehir Belediyesi’nin gönderdigi bir itfaiye ekibinin de Antalya bölgesinde çalismalara destek vermeyi sürdürdügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA