Hobi Olarak 50 Kazla Basladi, Taleplere Yetisemiyor

Yozgatli kaz üreticisi Emrah Ölmez: 'Üretilen kazlar Türkiye'de yüzde 5'e hitap ediyor. Davetlerde, dügünlerde, özel merasimlerde kaz etini tadanlar bizden kaz talep ediyor. Kaz etini yemeyen çok kisi var''Büyükbas hayvanlarim vardi onlari sattim tekrar almadim, kaz yetistiriyorum ve bu sektörde büyümeyi hedefliyorum'

ÖMER ERTUGRUL- Rusya'da gördügü bir çiftlikten esinlenerek köyünde önce hobi olarak kaz yetistiriciligine baslayan Yozgatli Emrah Ölmez (41), ülkenin dört bir kösesine kaz eti gönderiyor.

Sarikaya ilçesine bagli Küçükçalagil köyünde yasayan Ölmez, insaat islerinde çalismak için gittigi Rusya'da gördügü kaz çiftligini köyünde uygulamaya koydu.

Rusya'dan dönünce 2016'da hobi amaçli 50 damizlik kaz alarak üretime baslayan Ölmez, kuluçkada çogaltarak hayvan sayisini her yil artirdi.

Tarim ve Orman Bakanliginin "Genç Çiftçi Projesi"nden 2017 yilinda yararlanan Ölmez, aldigi destek ile tesisini büyüttü. Ölmez, üretimini her sene artirarak bu yil 5 bin kaza ulasti.

Ölmez, AA muhabirine ürettigi kazlari damizlik civciv ve et olarak Türkiye'nin dört bir kösesine gönderdigini, taleplere yetisemedigini söyledi.

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Boz'dan teknik bilgi aldigini ifade eden Ölmez,"Il genelinde kaz üretimini yayginlastirmak amaciyla Yozgat Kazcilar Dernegini kurduk. " dedi.

Yozgat'in kaz üretiminde 6'nci sirada oldugunu ancak çiftçilerin genelde köylerde kendi ihtiyaçlarini karsilayacak kadar kaz yetistirdigini aktaran Ölmez, "Ilimizde üretim yapan 8 büyük üreticimiz bulunuyor. Kaz mevcudum 5 bine çikti, önümüzdeki yil 7 bin 500 ile 10 bin hedef koydum." diye konustu.

Ölmez, Istanbul'a, Izmir'e, Kars'a gönderdiklerini, Kars'in yüzde 20 kaz ihtiyacini Yozgat'tan karsiladiklarini ifade etti.

Kaz eti tatmayan çok kisi oldugunu anlatan Ölmez, sunlari kaydetti:

"Üretilen kazlar Türkiye'de yüzde 5'e hitap ediyor. Davetlerde, dügünlerde, özel merasimlerde kaz etini tadanlar bizden kaz talep ediyor. Kaz etini yemeyen çok kisi var, bu insanlara kaz etini ulastirmamiz lazim, bunun için de üretimi artirmamiz gerekiyor. Kaz üreticisi olarak en büyük problemi yem konusunda yasiyoruz. Giderlerin yüzde 75'ini yem maliyeti olusturuyor. Bankalar büyükbas hayvana avantajli kredi saglarken kaz üreticilerine saglanmiyor. Bu nedenle devletimizden bu konuda destek bekliyoruz."

Ölmez, büyükbas hayvanlara göre kaz üretiminin daha avantajli oldugunu ve yüzde 50 kar biraktigini vurgulayarak, "Büyükbas hayvanlarim vardi onlari sattim tekrar almadim, kaz yetistiriyorum ve bu sektörde büyümeyi hedefliyoruz. Bu isi yapacaklardan profesyonel olarak yapmalarini istiyoruz. Özellikle çiftçilere, köyde yasayanlara kaz üretimini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA