'Gönül Köprüsü Istanbul' Programinda Mustafa Kutlu Paneli Gerçeklestirildi

Anadolu Mektebi'nin düzenledigi program kapsaminda, Istanbul Üniversitesi Doktora Salonunda düzenlenen panelde, yurt içi ve yurt disindan ögrenciler yazar Mustafa Kutlu'nun eserlerini anlatti Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak:'Bu mesalenin her gün daha da parladigini, daha da çok yürekleri aydinlattigini daha çok yüreklere ufuklar açtigini ve bir heyecan kattigini görmenin gururu içerisindeyim' Yazar Mustafa Kutlu: 'Dünyada olan bir isi biz de taklit ettik, o da çok kötü bir sey; ekonomiyi ahlakin önüne geçirdik. Basimiza gelen en büyük felaketlerden biridir bu' 'Insanlik, maneviyatin ne oldugunu anlamadiktan sonra bunu hayatlarina geçirmedikten sonra dogru yolu bulabileceklerini sanmiyorum. Bana umut veren dogrusu buradaki arkadaslar. Anadolu Mektebi'nin çok güzel bir slogani olmus: Mezuniyeti olmayan mektep'

Anadolu Mektebi'nce düzenlenen "Gönül Köprüsü Istanbul" programi kapsaminda, Mustafa Kutlu paneli gerçeklestirildi.

Istanbul Üniversitesi Doktora Salonunda yapilan panelde, yurt içi ve yurt disindan ögrenciler yazar Mustafa Kutlu'nun eserlerini anlatti.

Istanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, burada yaptigi konusmada, Anadolu Mektebi'ne ikinci defa ev sahipligi yapmaktan mutluluk duydugunu söyledi.

Sadece teknik alanlarin degil kültür çalismalarinin da yapildigi üniversitenin etkinlik için ideal bir mekan oldugunu vurgulayan Ak, "Anadolu Mektebi'nin Anadolu'daki faaliyetlerini takip etmekten, duymaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bundan hiçbir süphemiz yok ama bu hareketin bizim bir bakima emanetlerimiz olan, kültür cografyamizda yasayan ve bizim heyecanimizi tarihten gelen kökleriyle oradaki tüm güç ve kuvvetiyle temsil eden sevgili gençleri, bugün burada agirlamaktan da ayrica mutluluk duydugumu belirtmek istiyorum." seklinde konustu.

Anadolu Mektebi'nin, mezun olunmasi istenmeyen kutlu bir ocak oldugunu dile getiren Ak, "Bu mesalenin her gün daha da parladigini, daha da çok yürekleri aydinlattigini daha çok yüreklere ufuklar açtigini ve bir heyecan kattigini görmenin gururu içerisindeyim." diye konustu.

- "Ekonomiyi ahlakin önüne geçirdik"

Insan derinligini arastirarak, tasradan sehre bakan bir bakis açisiyla hikayeler kaleme alan çagdas Türk edebiyatinin önemli kalemlerinden yazar Mustafa Kutlu, konusmasinda panele katilan gençler gibi bütün yetiskinlerin, okurlarin ve aydinlarin da maneviyat meselesini kavramalari gerektigini söyledi.

Dünyadaki gelismelerden Türkiye'nin de etkilendigini ifade eden Kutlu, "Dünyada olan bir isi biz de taklit ettik, o da çok kötü bir sey; ekonomiyi ahlakin önüne geçirdik. Basimiza gelen en büyük felaketlerden biridir bu. Yeniden insallah bu arkadaslarin vukufiyetiyle maneviyat ve ahlak, ekonominin önüne geçer. Insanlik bu yolda yürür." degerlendirmesini yapti.

Birlesmis Milletler'in iklim degisikligiyle ilgili hazirladigi rapora deginen Kutlu, 3 bin sayfalik raporun "Insanoglunun 170 yillik hatasi"ni konu aldigini ve bununla sanayi devriminin kast edildigini belirtti.

Kutlu, iklim degisikligiyle ilgili 30 senedir çesitli çalismalar yapildigina ve kendisinin de kitaplarinda bu konuya degindigine isaret ederek, sunlari söyledi:

"Zaten 30 senedir toplantilar yapiliyor. Tokyo'da, Rio'da yapildi, simdi Paris'te yapilacak. 'Sunu yapin, sera gazi kullanimini azaltalim' deniliyor fakat toplantiya sera gazini en çok kullanan 7 ülkenin 7'si de imza atmiyor. Amerika, Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya falan. Her gün felaket senaryolari dinliyoruz. Her gün televizyonda derelerimizin simsiyah aktigini görüyoruz. Ergene Nehri tarimda bile kullanilmayacak hale geldi. Her gün balik ölümleri görüyoruz. Her gün göllerimiz kuruyor. Bu sene yanginlar seller bütün dünyayi sarsti. Buzullar eriyor, falan olacak filan olacak kiyamet senaryolari pes pese siralaniyor. Kimsenin de kilinin kipirdadigini zannetmiyorum. Yani insanlik, maneviyatin ne oldugunu anlamadiktan sonra bunu hayatlarina geçirmedikten sonra dogru yolu bulabileceklerini sanmiyorum. Bana umut veren dogrusu buradaki arkadaslar. Anadolu Mektebi'nin çok güzel bir slogani olmus: Mezuniyeti olmayan mektep."

- "Bu faaliyetin ilk meyvelerini görmeye basladik"

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Baskani Sami Güçlü, Türkiye'den ve yurt disindan gelen ögrencilerin bir araya geldigi etkinligin Anadolu Mektebi'nin hayallerinden biri oldugunu söyledi.

Geçen sene yapilmasi planlanan etkinligin salgin tedbirleri ve seyahat zorluklari nedeniyle bu yil hayata geçirilebildigini aktaran Güçlü, "Anadolu'da bu mektebin faaliyeti maya tutup 40'in üzerinde sehirde yogun bir okuma faaliyetine girerek üniversite ve lise ögrencilerine, pandemi döneminde de ortaokul ögrencilerine yönelik program gelistiren ve Bati'da yani Avrupa topraklarinda ana dili Türkçe olan çocuklarimiza ulasma imkani bularak 2 yil süren bu baslangiç çalismasinin sonunda, onlari bir araya toplama imkanimiz oldu." dedi.

Avrupa'da yasayan ve ana dili Türkçe olan ögrencilere Istanbul'da agirlayarak hem akranlariyla hem de yazar ve akademisyenlerle tanisma imkani sagladiklarini dile getiren Güçlü, sunlari kaydetti:

"Bu faaliyetin ilk meyvelerini daha bu yolun baslarindayken görmeye basladik. Bu faaliyeti takip eden daha çok Orta Asya'daki, Türk Cumhuriyetleri'ndeki egitim ataselerimizi izlemeye davet ettik ve bugün Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Orta Dogu ülkelerinden bazilari böyle bir programa katilma konusunda niyet beyan ettiler."

- Panele katilan ögrenciler Mustafa Kutlu'yu ve eserlerini anlatti

Programa Ankara'dan katilan panel baskani Sevval Yüce, 5 yildir Anadolu Mektebi Okumalarina katildigini ve pek çok yazarin kitaplarini okudugunu söyledi.

Panele Yunanistan'dan katilan genç konusmaci Eslem Mehmet, "Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Tasavvufi Izler", Bulgaristan'dan Meral Yüsein "Bir Kutlu Esinti", Almanya'dan Melda Hüner "Mustafa Kutlu'nun Eserlerinde Bazi Temel Degerler" ve Kuzey Makedonya'dan Banu Ismail ise "Mustafa Kutlu Hikayelerinde Toplum, Sehir ve Degisim" baslikli sunum yapti. Konusmalarin ardindan panelistlere katilim belgesi takdim edildi.

Anadolu Mektebi'nin, "gönül cografyasi"ni temsil eden gençleri, Türkiye'deki akranlariyla bir araya getirmek ve Türk kültürünü yakindan tanitmak amaciyla düzenledigi "Gönül Köprüsü Istanbul" programi, 4 Eylül'e kadar sürecek.
Kaynak: AA