Fatsa'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Dedi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde hazirliklarini tamamlayan balikçilar, “Vira Bismillah” diyerek limandan denize açildi. Dualar esliginde ugurlanan balikçilar bu yilin hamsi ve istavrit açisindan verimli geçecegini düsündüklerini söyledi.

Fatsa'da Balikçilar 'Vira Bismillah' Dedi
Balikçilar hasret kaldiklari mavi sulara av yasaginin kalkmasi ile bu gece itibariyla kavustu. Sezonun baslamasi dolayisiyla Fatsa ilçesinde bulunan Yaliköy Mahallesi’ndeki balikçi barinaginda tören düzenlendi.

Balikçilarin sag salim denize açilip dönmesi için dua edilen törene Fatsa Kaymakami Ömer Lütfi Yaran, Belediye Baskani Ibrahim Etem Kibar, Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz ile birlikte balikçilarin aileleri katildi.



“Insallah güzel bir sezon geçiririz”

Burada gazetecilere açiklamalarda bulunan Fatsa Belediye Baskani Ibrahim Etem Kibar, ugurlama töreninin geleneksel hale getirildigini vurguladi. Baskan Kibar, “Balikçilarimizin av yasaginin bitmesi ile birlikte ‘Vira Bismillah’ diyerek denize indikleri anlamli gecede yine onlari ugurlamak üzere Yaliköy’deki balikçi barinagimiza gelmis bulunmaktayiz. Bu yil Kaymakamimiz ve Il Tarim Müdürümüz ile beraber güzel bir yolculuk diledik. Geçen yilki nisanlarda reislerimiz palamudun bol olacagini söylemisti. Gerçekten de nisanlar tutmustu. Bu sene özellikle nisanlarda hamsi ve istavrit senesi oldugunu söylediler. Insallah güzel bir sezon geçiririz” dedi.



“Geçen yil balikçilik sektörünün ilimize 350 milyon lira katkisi oldu”

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz ise, “Su ürünleri sektörü gerek bizim gerekse ülkemiz için önemli bir sektör. Hem ekonomiye sagladigi katki hem de istihdama sagladigi katki açisindan son derece önemli. Su ürünleri sektörü yillara göre degismekle beraber özellikle avcilik ve yetistiricilikle ilimiz ekonomisine ciddi katkisi oluyor. Geçen 2020 yilinda su ürünleri sektörünün ilimiz ekonomisine yaklasik 350 milyon lira gibi bir katkisi oldu. Tabii, bu avcilik miktarinin artmasi ile beraber bu ekonomiye katki da artiyor. Ilimiz nüfusuna kayitli yaklasik 6 bin 500 vatandasimiz da hem burada hem de Türkiye’nin farkli noktalarinda çalisiyor. Bunun disinda 4 bin civarinda da amatör balikçilik belgesi olanlar var” ifadelerini kullandi.

“Palamut, istavrit ve hamsi bol görünüyor”

Iyi bir sezon beklediklerini belirten balikçi Mustafa Mollaoglu da, “2021-2022 sezonu bu gece itibariyla basliyor. Vira Bismillah diyecegiz Ordu Fatsa’dan. Yaliköy’den çikis yapacagiz 30 personelimizle beraber. Tabii, biz Orta Karadeniz’den çikis yapacagiz. Tabii aylarca ugrastik, mücadele verdik ve hazirlandik. Deniz isaretleri iyi görünüyor. Palamut, istavrit ve hamsi bol görünüyor. Iyi bir sezon geçirmeyi ümit ediyoruz. Biz Türkiye’nin balik ihtiyacini karsilayacagiz” diye konustu.

Balikçiligin bölgenin en önemli geçim kaynaklarindan oldugunu dile getiren Fatsa Kaymakami Ömer Lütfi Yaran, balikçilara hayirli ve bereketli bir sezon diledi.
Kaynak: İHA