Denizli Ilk 10'Da

Denizli Ticaret Odasi (DTO) Baskani Ugur Erdogan, yilin ilk 7 ayinda kurulan 265 tane gerçek kisi ticari isletmeleriyle Denizli’nin, Türkiye’de iller arasinda ilk 10’da yer aldigini açikladi. Baskan Erdogan, “Denizli’mizde yilin ilk 7 ayinda kurulan sirket, gerçek kisi ticari isletmeleri ile kooperatiflerin toplami ise 840. DTO olarak, sadece temmuzda 95 firma kaydettik; bu yil 7 ayda 959 üye daha kazandik” dedi.

Denizli Ilk 10'Da


DTO’nun aylik olagan meclis toplantisi, Meclis Baskan Vekili Feridun Fikri Akyol’un idaresinde gerçeklestirildi.

Gündemin oylanmasinin ardindan DTO Yönetim Kurulu Baskani Ugur Erdogan, bir önceki meclis toplantilarindan bu yana dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yasanan sosyoekonomik gelismeleri degerlendirdi. Türkiye’nin haziran ayinda sanayi üretiminde Avrupa Birligi (AB) ülkelerini geride biraktigina dikkat çeken Baskan Erdogan, ülkenin sanayide çok ciddi kapasite ve yatirimin oldugu bir dönemden geçtigini ve bunun issizlik ile açik is verilerine de olumlu yansidigini belirtti.

Ayrica, ülkenin ilk 10 ekonomisinden biri durumundaki Denizli’nin de yeni kurulan sirket sayisi ve ihracat verileri ile bu basarida rol aldigini kaydetti.



“Gerçek kisi ticari isletmelerimizin sayisi ile iller arasinda 10’uncu siradayiz”

Konusmasinda Denizli özelindeki ekonomik verileri de degerlendiren Baskan Erdogan, Denizli’nin yil basindan bu yana kurulan 265 tane gerçek kisi ticari isletmelerinin sayisi ile, ülkede iller arasinda 10’uncu sirada yer aldigini vurguladi. Erdogan, “Temmuz ayinda kurulan sirketleri yillik sermaye dagilimina göre degerlendirdigimizde ise Denizli olarak iller arasinda 23’üncü siradayiz. Denizli’mizde geçen ay kurulan sirket, gerçek kisi ticari isletmeleri ile kooperatiflerin toplami 79. Yilin ilk 7 ayindaki sayilari ise 840. Sehrimizdeki istihdama baktigimizda, açiklanan son verilere göre geçen yil Mayis’ta 203 bin 966 olan 4A kapsamindaki aktif sigortalimiz, bu yil ayni ayda 236 bin 162’ye ulasti. Bir önceki yila göre yüzde 14 artis oldu. 4A, 4B ve 4C’yi kapsayan aktif sigortali sayimiz ise son 1 yilda 294 binden 327 bine yükseldi” açiklamasinda bulundu.

“DTO’ya kayitli yabanci sermayeli firma sayisi 244 oldu”

Baskan Erdogan, yilin ilk 7 ayinda 959 üye daha kazandiklarini da açikladi.

Erdogan, “Denizli Ticaret Odasi ailesi, halkimizin teveccühü ile hizla büyümeye devam ediyor; temmuzun sonu itibariyla 18 bin 911 üyeye ulastik. Odamiza kayitli yabanci sermayeli firma sayisi ise 244’e yükseldi. 7 ayda 32 yabanci ortakli firma daha kazandik. Bu sirketlerdeki yabanci sermaye orani yüzde 63. Bunlar arasinda 45 firmayla Iran ilk sirada; 44 firmayla ise Almanya ikinci. Denizli Ticaret Odasi olarak sadece temmuzda, 95 firma kaydettik. 40 firmamiz kaydini sildirdi. 8 firmamiz ise tasfiye sürecine girdi. Bu yilin ilk 7 ayinda ise toplam 959 üye daha kazandik. 18 bin 911 üyemiz arasinda 9 bin 184 isletmeyle en çok limitet sirketler yer almaktadir. Sayilari 6 bin 947’yi bulan hakiki sahis firmalarimiz ise ikinci sirada. Anonim sirketlerimiz 2 bin 328 firma ile üçüncü. Geçen ay en çok firma kaydi yapilan ilk 5 faaliyet dali, 72 firma ile ikamet amaçli binalarin insaati, 55 firma ile radyo, TV, posta yoluyla veya internet üzerinden yapilan perakende ticaret, 40 firma ile evde kullanilan tekstil takimlari, perdeler ve benzeri ev esyalari toptan ticareti, 25 firma ile bakkal ve marketlerdeki perakende ticaret, 24 firma ile de tas ve mermerin kesilmesi, sekil verilmesi ve bitirilmesi oldu. Ayni dönemde en fazla firmanin terkin edildigi ilk 5 meslek dali ise, 50 firma ile ikamet amaçli binalarin insaati, 31 firma ile evde kullanilan tekstil takimlari, perdeler ve benzeri ev esyalarinin toptan ticareti, 24 firma ile bakkal ve marketlerdeki perakende ticaret, 20 firma ile islenmis mermer, traverten, kaymaktasi ve bunlardan yapilmis levha halinde olanlar ile lavabo ve benzeri sihhi ürünler de dahil ürünlerin toptan ticareti, 18 firma ile de tas ve mermerin kesilmesi, sekil verilmesi ve bitirilmesi isi seklinde siralandi” dedi.

ö

“7 aylik ihracatimiz, yaklasik 2,5 milyar dolar”

Geride kalan sürede Denizli ihracatinin arttigini da animsatan Baskan Erdogan, ilk 7 ayin verilerine bakildiginda bir önceki yilin ayni dönemine göre, yüzde 53’lük bir artis yakalandigini ve bu yil 7 aylik dönemde yaklasik 2,5 milyar dolar ihracata ulasildigini kaydetti.

Erdogan, “Denizlili sanayicimiz, geçen ay 327 milyon 395 bin dolarlik ihracat yapti. Ihracatta, geçen yilin ayni ayina göre, yüzde 10’luk bir artis yakaladik. Yilin ilk 7 ayindaki ihracatimiz geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 53 artti. Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) verilerine göre, 7 aylik ihracatimiz yaklasik 2,5 milyar dolari buldu. Denizli olarak, yilin ilk 7 ayinda 160 ülkeye ihracat yaptik. Geçen yil ayni dönemde ise bu sayi 157 idi. Ihracatimizda ilk üç ülke Ingiltere, ABD ve Almanya. 7 aylik dönemde Ingiltere’ye ihracatimizda yüzde 106, ABD’ye ihracatimizda yüzde 81, Italya’ya ihracatimizda yüzde 71, Danimarka’ya ihracatimizda yüzde 66, Avusturya’ya ihracatimizda yüzde 62, Fransa’ya ihracatimizda ise yüzde 58 artis oldu. Temmuzda Avrupa Birligi ülkelerine gerçeklestirdigimiz ihracatimiz, yüzde 18 artti. Yilin ilk 7 ayinda Avrupa Birligi ülkelerine gerçeklestirdigimiz ihracatimizdaki artis ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 43’e çikti” dedi.



“Ithalatimizdaki en yüksek artis, Umman’dan alinan ürünlerde”

Baskan Erdogan, hammadde olarak ithalata dayali bir sanayilerinin oldugunu, bu sebeple ithalat verilerinin de ihracat verileri kadar önem arz ettigini belirtti.

Erdogan, “Aylik ithalatimiz 187 milyon dolar oldu. Geçen yilin ayni ayina göre artisimiz yüzde 47. Yilin ilk yarisinda en çok ithalat yaptigimiz sektör, ithalatimizdaki payi yüzde 46’ya ulasan degerli ana metaller ve diger demir disi metallerin imalati. Ikinci siradaki ana demir ve çelik imalati ithalatindaki artis ise bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 195 ile en yüksek artis olarak kayitlara geçti. Elektrik motoru, jeneratör, transformatör ile elektrik dagitim ve kontrol cihazlarinin imalatina yönelik ithalatimizdaki yüzde 80’lik artis da dikkat çekici. Yilin ilk yarisinda en çok ithalat yaptigimiz ülke, 218,5 milyon dolarla Rusya Federasyonu. O’nu, Kazakistan izledi. Üçüncü sirada ise Bulgaristan yer aldi. Ithalatimizdaki en yüksek artis, Umman’dan alinan ürünlerde. O’nu ülke olarak sirasiyla Misir, Özbekistan, Bulgaristan ve Almanya izledi” diye konustu.



Türkiye, sanayi üretiminde AB ülkelerini geride birakti

DTO Yönetim Kurulu Baskani Ugur Erdogan, konusmasinda Türkiye’nin sanayi üretimine ve turist sayisina da degindi. Erdogan, “Ülkemiz, sanayi üretiminde, verileri açiklanan Avrupa Birligi ülkelerinin tamamini geride birakti. Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi, Avrupa Birligi ülkelerinde haziranda yillik bazda yüzde 10 artarken, ayni dönemde Türkiye’de yüzde 24 yükseldi ve beklentilerin de üstüne çikti. Ülkemiz ayrica, temmuzda 4 milyon 360 bin yabanci turist agirladi. Geçen yilin ayni ayina göre yüzde 367 artis yasanirken, yabanci turist sayisi 21 ayin zirvesine ulasti” diye konustu.



Turist sayisi, yüzde 367 artti

Baskan Erdogan ayrica, sanayi üretiminin çeyreklik dönemde yüzde 41 gibi önemli bir oranda arttigina dikkat çekti; bunun issizlik ve is gücü verilerine de olumlu yansidigini gördüklerini söyleyen Erdogan, “Sanayi üretimimiz, haziranda aylik yüzde 2, çeyrek dönemlikte ise yüzde 41 artti. Sanayide çok ciddi kapasite ve yatirimin oldugu bir dönemdeyiz. Bu durum, issizlik verilerine de olumlu yansidi; bir önceki aya göre yaklasik 2,5 puana yakin bir düsüs yasandi. Sanayinin, is gücünün lokomotifi oldugunu da dile getiren Baskan Erdogan, “Sanayi üretimimiz, ikinci çeyrekte de yüzde 20’nin üzerinde bir büyümeye isaret ediyor. Sanayi Ciro Endeksi, haziranda yillik bazda yüzde 78 artis kaydetti.

Bizim de üyelerimizin yer aldigi tüm sektörleri kapsayan Toplam Ciro Endeksi, haziran ayinda yillik bazda yüzde 63 yükseldi. Aylik bazda da yüzde 9,5 artti. Ticaret Ciro Endeksi yüzde 55, Hizmet Ciro Endeksi yüzde 75, Insaat Ciro Endeksi ise yüzde 30 yükselerek bu tabloya önemli bir katki sagladi” diye konustu.

Kaynak: İHA