Çanakkale'de Denizlerde Av Sezonu Basliyor

Çanakkale’de 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasagi son buluyor. Bugün son hazirliklarini tamamlayan balikçilar ‘Vira Bismillah’ diyerek denizlere açilmaya basladi.

Çanakkale'de Denizlerde Av Sezonu Basliyor
Çanakkale’nin Biga ilçesine bagli Kemer köyünde 1 Eylül itibariyle denizlerde girgir tekneleriyle av yasaginin kalkacak olmasi dolayisiyla tören düzenlendi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan tören, konusmalarla devam etti.

Törende konusan S.S Kemer Köyü Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Mustafa Çiftçi, “Insallah iyi bir sezon geçirecegimize inaniyorum. Müsilaj sorunundan sonra bu tabiatin vermis oldugu bir hastalik. Bu bizleri bu süreçte biraz karamsar etti. Ancak bugün görüyorum ki Marmara Denizi’nde bizim ona salya dedigimiz müsilaj artik yok. Müsilaj tamamen temizlenmis durumda. Bunun deneyleri incelemeleri yapildi, insallah bu sezon çok iyi bir sezon olacak” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, “Burada adalarimiz var, Marmara kiyimiz var, Ege kiyimiz var. Toplamda 671 kilometre kiyi seridimiz var. Bölgedeki balikçiligimiz da bir o kadar önemli. Çanakkale’de potansiyeli yüksek bir balikçilik söz konusu. Ilimizde 12 bin 400 kisi balikçilik için vize yaptirmis. Ama tabi bu sayinin tümü balikçilik yapmiyor. Su anda kentte 6 bin civarinda balikçimiz var. Ilimizde 23 adet su ürünleri yetistiriciligi yapilan tesisimiz var. Bu da çok azimsanmayacak bir rakam. Ayni zamanda 24 adet balikçi barinagi ve barinma yerimiz var” diye konustu.

36 yildir balikçilik yaptigini belirten Çali Balikçilik teknesinin sahibi ve kaptani Nadir Karabiber, “Biz 15 Nisan’dan beridir avlanmiyoruz. Allah’in izniyle bugün saat 00.00 itibariyle ava baslayacagiz. Denizden beklentilerimiz büyük. Marmara Denizi’nde olan müsilaj da temizlendi çok sükür. Ümitlerimiz büyük çalisacagiz” seklinde konustu.

Konusmalarin ardindan bereketli bir yil olmasi için dualar edilip, kurdele kesildi. Son hazirliklarini tamamlayan balikçilar, selamlamalarla Kemer Limani’ndan ayrilarak Marmara Denizi’ne dogru açildi.

Kemer Köyü Balikçi Barinagi’nda düzenlenen törene Biga Kaymakami Mustafa Can, Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide Iskenderoglu,Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Baskani Mustafa Çiftçi ile girgir teknelerinin reisleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayida vatandas katildi.

Kaynak: İHA