Balik Av Sezonu Dualarla Açildi

Balikesir’in Erdek ilçesine bagli Çakil Mahallesi’nde sembolik bir açilis töreni düzenlenerek, balikçilar "Vira Bismillah" dedi.

Balik Av Sezonu Dualarla Açildi


Törende ilk konusmayi Çakil Su Ürünleri Kooperatifi Baskan Vekili Aydin Kir yapti. Kir, yeni sezonun bereketli geçmesini dileyerek, törene katilanlara tesekkür etti. Balikesir Tarim ve Orman Il Müdürü Erkan Alkan, konusmasinda Marmara ve Ege denizlerinde bol balik potansiyeli bulunduguna dikkati çekti.

Erdek Kaymakami Abdullah Atakan Atasoy da konusmasinda, Erdek’in ve Çakil’in su ürünleri konusunda çok önemli bir yeri oldugunun altini çizerek, "Geçen yil Çakil Mahallesi’nde 12 metre ve üzerinde 278 tekne, 12 metrenin altinda 85 tekne vardi. Bu yil ise 12 metre üzerindeki teknelerin sayisi 295’e yükseldi. Türkiye’deki toplam bin 569 teknenin 295’i bizde bulunuyor. Bu sayi, teknelerin yüzde 20’sinin Çakil’da oldugunu gösteriyor. Yani Türkiye’nin en büyük balikçilik filosuna sahibiz" dedi.



Denizlerimizi çok iyi korumak zorunda oldugumuza dikkati çeken Atasoy, su degerlendirmede bulundu:

"Denizlerimiz ve ormanlarimiz bize emanettir. Onlari korumak ve yarinlara düzgün bir sekilde aktarmak boynumuzun borcudur. Denizlerimizdeki kirlilik yalniz fabrika atiklarindan kaynaklanmiyor. Denizlerimize her yil binlerce ton plastik atik birakiliyor. Bu arada bilinçsiz avlanmalar sürüyor. Deniz kirliligi ve bilinçsiz avlanmaya hep birlikte ’dur’ demek zorundayiz. Çünkü kaçak ve bilinçsiz avlanma, gelecek nesillerin hakkini gasp etmektir. Elbette devlet, gereken denetimleri yapmayi sürdürecektir. Ancak siz balikçilarin da bilinçsiz avlanmalardan kaçinmaniz gerekir. Denizlerimize öncelikle sizlerin de sahip çikmalisiniz."

Canbey’den müsilaj ve kirlilikle mücadele sart

AK Parti Balikesir Milletvekili Mustafa Canbey de konusmasinda, balikçilik sektöründe Çakil’in kalbinin bir baska attigini belirterek, sunlari söyledi:

"Türkiye Büyük Millet Meclisinde olusturulan müsilaj komisyonunda görev yapiyorum. Ayni zamanda bu komisyonun baskan vekiliyim. Marmara Denizi’nde etkili olan müsilajin yüzeysel temizligi yapildi. Ancak derinlerde olan müsilajin nasil ortadan kalkacagi konusunda çalismalarimiz sürüyor. Bu konuda uzman profesörlerin düsüncelerini aliyoruz. Bu arada müsilaj komisyonu olarak 9 Eylül 2021’de Erdek ve Bandirma’yi ziyaret edecegiz. Deniz kirliligi sorunundan mutlaka kurtulmak zorundayiz. Çakil balikçilarina bol kazançli ve bereketli bir sezon diliyorum."

Konusmalarin ardindan sezonun açilisi kesilen kurdele ve edilen dualarla gerçeklesti. Törenin sonunda, konuklara balik ikram edildi. Böylece balikçilar, "Vira Bismillah" diyerek teknelerini denize indirdi.
Kaynak: İHA