AYFAD'dan 'Yörelerimiz-Türkülerimiz' Gecesi

Aydin Folklor Arastirma Gençlik ve Spor Kulübü Dernegi (AYFAD) ikinci olagan genel kurulunun ardindan kurulusunun 5’inci yilini 30 Agustos Zafer Bayramiyla birlikte kutladi.

AYFAD'dan 'Yörelerimiz-Türkülerimiz' Gecesi


Imamköy Mahallesi’ndeki bahçe evinde yapilan Yörelerimiz-Türkülerimiz Gecesi’ne AYFAD Baskani Mehmet Yildirim, yönetim kurulu üyeleri, dernek üyeleri ve davetliler katildi.

AYFAD Baskani Yildirim, üniversite sinavlarinda ilk 5 bine giren yeni kursiyerlerden Mert Dalar’a boyun dolagi hediye etti. Yerel sanatçi Ismail Uslu’nun kahramanlik ve zeybek türküleri ile renk kattigi gecede Muharrem Ayi nedeniyle yapilan asure ikraminin ardindan sehitler için dualar edildi.

Milli ve manevi degerleri yüksek 2 güzel günle AYFAD derneginin kurulusunun 5’inci yilini bir arada kutlamaktan mutluluk duyduklarini ifade eden AYFAD Baskani Mehmet Yildirim, “Büyük Taarruzun 99’unci yilinda tüm imkansizliklara ragmen iman ve teslimiyetle yedi düvele karsi vatanimizi savunan, bagimsizlik mücadelesinden zaferle ayrilan aziz sehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslarini rahmet ve minnetle aniyorum” dedi.



Folklor dernegi denince akla hemen halk oyunu geldigini ancak folklorun halk bilimi demek oldugunu ifade eden baskan Yildirim, “Dernegimizin amaci yasadigimiz cografyadaki Aydin kültürünü folklorik anlamda degerli üyelerimize tanitmak ve yasatmaktir. Kurulusumuzdan bu yana bu amaca yönelik tarihi ve kültürel geziler, dernek geceleri yayla kamplari, TRT’nin 1071 öncesine ait Türk varligi ve Türk yazitlari ile ilgili ’Tas Mektuplar’ adli belgesel yapimina destek verdik. Zeybeklik ve efelik kültürünün M.Ö. 2000’li yillara kadar gittigini Aydin Arkeoloji Müzesindeki Kadi Kalesi kazisinda bulunan Flik heykelcigi ile Efes yamaç evlerdeki duvar resimlerindeki basibozuk zeybek giysilerinin bizim zeybeklik kültürüne ait oldugunu basin ve dernek üyelerimizle paylastik. Çakircali Mehmet, Yörük Ali, Çete Ayse ve Demirci Efe gibi meshur edelerimizin yerlerini ve yasamlarini inceledik. Kemer Ayko’da bulunan Destepe Höyügü’nün kazi çalismalarinin yapilmasi amaciyla basina tanittik. Çine’deki zeybek oynayan adamlar dedigimiz kaya resimlerini il kültür müdürlügüne arkeologlar götürerek tescilini yaptirip Türk kültürüne katki sagladik. Pandemi öncesi Aydin Valiligi’nin yürütmekte oldugu ’Visit Aydin’ projesine ekip olarak davet edilerek Ankara’da yapilacak olan Aydin tanitiminda yer aldik ve hala projeyle ilgili önümüzdeki günlerde Aydin oyunlariyla ilgili tarihi yerlerde oyunlar sergilenip valilik tarafinca videolarimiz yayinlanacak. Güzel çalismalar yapiyoruz ve daha da fazlasini yapmaya çalisacagiz. Genelde yerel çalismalara imza attik. Bundan sonra artik ülke bazinda çalismalar yaparak birçok faaliyetlere sizlerin destegiyle insallah imzamizi atacagiz" diye konustu.



AYFAD Yörelerimiz-Türkülerimiz Gecesi zeybek gösterileri ve yerel sanatçi Ismail Uslu’nun zeybek ve kahramanlik türküleri ile gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.
Kaynak: İHA