Anzer Balinin Kilogrami 1200 Lira Oldu

Rize'nin Ikizdere ilçesine bagli Anzer Yaylasi'nda 23003000 rakimda üretilen ve pek çok hastaliga iyi geldigi bilinen Anzer balinda bu yil 2 ton 400 kilogram ürün tahlile gönderildi.

Rize'nin Ikizdere ilçesine bagli Anzer Yaylasi'nda 2300-3000 rakimda üretilen ve pek çok hastaliga iyi geldigi için alicisi bir yil önceden siraya giren Anzer bali bu sene kilogrami 1200 liradan satisa sunulacak.

Anzer bali üretebilmek amaciyla her yil haziran ayi içerisinde yüz aile, yaklasik 2 bin 500 kovani güneslenme oranina göre yaylaya yerlestiriyor.

Hava sartlari yillik bal üretiminde belirleyici olurken, üretim kalitesi ve hava sartlarina uygunlugu dolayisiyla Kafkas irki ari tercih ediliyor.

Ayilarin zarar vermemesi için kovanlarini kafeslere yerlestirerek kilitleyen aricilar, hava sartlari ve çiçek açma çokluguna göre agustos ve eylül ayi içerisinde bal sagimi gerçeklestiriyor.

Anzer Balliköy Tarimsal Kalkinma Kooperatifi çatisi altinda birlesen aricilardan toplanan ballar, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde polen analizi yapildiktan sonra tescil edilip mühürlenerek piyasaya sunuluyor.

Kooperatif Baskani Osman Civelek, AA muhabirine, 2020 yilinda 2 ton balin üretilip, satisa sunuldugunu söyledi.

Bu yil hava sartlarinin yaylada iyi olmasi nedeniyle rekoltenin arttigini vurgulayan Civelek, "Kooperatif olarak bu yil 2 ton 400 kilogram bali Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde tahlile gönderdik. Tahlil sonuçlarinin gelmesinin ardindan etiketleyip satisa sunacagiz." dedi.

Civelek, ekonomik dengeleri gözeterek fiyat politikasi olusturduklarini kaydederek, "Son iki yilda bala zam yapmamistik. Ekonomik girdilerin yükselmesi nedeniyle belli bir miktar zam yaptik. Kooperatif karariyla Anzer balinin kilogram fiyatini 1200 lira yaptik. Yarim kilogram fiyatini 600 lira olarak belirledik. Polen fiyatlarinda bir miktar artis ile 400 gram poleni 600, 200 gram poleni 300, 10 gram poleni 150 lira olarak belirledik. " diye konustu.

Talebin tamaminin karsilanmasinin zor göründügünü dile getiren Civelek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Salgin nedeniyle son yillarda halkin talepleri yogun oldu. Balin sifa kaynagi oldugu biliniyor, özellikle polen, hastalar tarafindan yogun olarak tüketildi. Bir önceki dönemden 500 kilogram siparis var. Yeni siparislerle bin kilograma çikti. Tahlilden gelen ballardan bin kilogram hemen teslim edecegiz. Aciliyet sirasina göre kalan ballari verecegiz. Balin, 2 bin 400 kilogramin tamami tahlilden uygun gelmeyebilir. Kriterlere uygun iki ton bal elimizde olursa rahat ederiz. Iki tonun altina düserse müsterilerimizin taleplerini karsilamakta zorlanabiliriz."

Civelek, Anzer balinin taklitlerinin piyasada yer aldigina, bundan dolayi ambalajlari her yil degistirdiklerine dikkati çekerek, tüketicilerden kooperatifin etiketi, islak mührü ve barkodunun olmadigi ürünleri tercih etmemelerini istedi.

Kaynak: AA