ABD, Afganistan'dan Çekilme Sürecini Tamamladi (2)

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutani Orgeneral Kenneth McKenzie, roketsavarlarin yani sira 90'dan fazla zirhli araç ve 73 hava aracini kullanilamaz hale getirip Kabil Hamid Karzai Havaalani'nda biraktiklarini söyledi.

Orgeneral Mckenzie, ABD'nin Afganistan'daki 20 yillik isgalinin tamamlandigini duyurmak üzere, ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ile kameralarin karsisina geçti.

Afganistan'daki tüm askeri faaliyetlerinin tamamlandigini açiklayan McKenzie, Afganistan isgaline iliskin "Bu ucuz bir görev degildi. 13'ü geçen hafta DEAS bombali saldirisinda olmak üzere toplam 2 bin 461 Amerikan askeri öldü ve 20 binden fazlasi da yaralandi." dedi.

18 günlük çekilme sürecinde 123 bin kisiyi tahliye ettiklerini söyleyen McKenzie, "Tahliye için havaalanina Amerikan vatandaslarinin alimi son uçagin çikisindan 12 saat önce durduruldu dolayisiyla son anda gelmeye çalisan Amerikalilari getiremedik." ifadelerini kullandi.

-Roketsavarlari ve helikopterleri biraktilar

Havaalanindaki ekipmanlara iliskin de bilgi veren McKenzie, bazi ekipmanlarin getirildigini, bazilarinin ise kullanilamaz hale getirilerek orada birakildigini söyledi.

Orgeneral McKenzie, pazar günü havaalanina yapilan roketli saldirilari önlemek için kullanilan C-Ram roketsavarlarin son ana kadar aktif olduklarini ancak çekilme ile o silahlarin kullanilamaz hale getirilerek orada birakildigini belirtti.

Havaalaninda biraktiklari diger ekipmanlarla ilgili ise McKenzie su ifadeleri kullandi:

"Birçok MRAP araçlari biraktik. Yaklasik 70 MRAP, bunlar artik kimse tarafindan kullanilamaz. 27 taktik HUMVEE aracini kullanilamayacak sekilde biraktik. Ek olarak, bir daha asla uçamayacak 73 hava araci biraktik.”

Kabil havaalanini Taliban'a teslim etmediklerini ancak çekilme sirasinda Taliban ile koordinasyon kurduklarini belirten McKenzie, Taliban ile gelecekte bir koordinasyon öngörmedigini kaydetti.

(Bitti)

Kaynak: AA