ABD, Afganistan'dan Çekildi

ABD Savunma Bakanligi, ABD askerlerinin Afganistan’dan geri çeklime sürecinin tamamlandigini duyurmasinin ardindan Taliban havaya ates ederek kutladi.

ABD, Afganistan'dan Çekildi
Taliban’in kontrolü ele geçirmesinin ardindan ABD güçlerinin Afganistan’dan geri çekilme sürece tamamlandi. ABD Merkez Komutanligi (CENTCOM) Komutani General Frank McKenzie düzenledigi basin toplantisinda, "Afganistan’dan çekilmemizin tamamlandigini ve Amerikan vatandaslarini, üçüncü ülke vatandaslarini ve savunmasiz Afganlari tahliye etme misyonunun sona erdigini duyurmak için buradayim” ifadelerini kullanarak, son C-17 Globemaster tipi askeri kargo uçaginin Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani’ndan ayrildigini aktardi.

Uçakta askerlerin ve Afganistan’da bulunan çekirdek diplomatik personelin oldugu belirtildi.

Diplomatik tahliye görevi devam edecek

McKenzie, ABD’nin diplomatik tahliye görevine devam edecegini ifade ederken, “Askeri tahliye tamamlanirken, ABD vatandaslari ve ayrilmak isteyen uygun Afganlari tahliye etmek için diplomatik misyon devam ediyor" dedi.

McKenzie, "Bu geceki geri çekilme, hem tahliyenin askeri bileseninin sonunu, hem de 11 Eylül 2001’den kisa bir süre sonra Afganistan’da baslayan yaklasik 20 yillik misyonun sonunu ifade ediyor” ifadelerini kullandi.

Taliban havaya ates ederek kutlama yapti

ABD güçlerinin, Afganistan’dan tamamen çekilmesinin ardindan baskent Kabil’de Taliban üyelerinin havaya atese ederek kutlama yaptigi görüldü.

Kaynak: İHA