TURYID'den Salgina Karsi 'Asi' Çagrisi

TURYID Yönetim Kurulu Baskani Kaya Demirer: 'Asi, tercih degil, toplumsal sorumluluktur. Inaniyoruz ki bireysel özgürlükler ancak toplumsal kazanimlarla korunabilir. Su anda mümkün olan tek seçenek, hayati korumak için virüsle güvenli bir sekilde bir arada yasamak, toplumun farkindaligini ve kurallara uyumu artirmaktir'

Turizm Restoran Yatirimcilari ve Gastronomi Isletmeleri Dernegi (TURYID) Yönetim Kurulu Baskani Kaya Demirer, asinin, tercih degil, toplumsal sorumluluk oldugunu belirterek, "Inaniyoruz ki bireysel özgürlükler ancak toplumsal kazanimlarla korunabilir. Su anda mümkün olan tek seçenek, hayati korumak için virüsle güvenli bir sekilde bir arada yasamak, toplumun farkindaligini ve kurallara uyumu artirmaktir." ifadelerini kullandi.

Demirer, yaptigi yazili açiklamada, çalisma hakkinin korundugu, kepenklerin açik kaldigi ve issizlik sorunlarinin azaldigi, Kovid-19 ile yasamayi ögrenmis ve bunlarin gerçeklesebilmesi için toplum sagligina saygi duyan bireylerin asilanarak ya da düzenli test olmak suretiyle hayata karistigi yeni bir dönem için her türlü destegi vermeye ve buna öncülük etmeye hazir olduklarini aktardi.

Kapanma sürecinde yasananlara isaret eden Demirer, sunlari kaydetti:

"Ekonomiyi durma noktasina getiren çok sert karantina önlemleri yasadik. 18 aylik salgin sürecinde genelgeler ile çalisma hakkimizin sekteye ugradigi uzun kapali kalma süreçleri geçirdik. Kisitli saatler ve kisitli kapasiteler ile faaliyet göstermeye çalistik, halen fiziksel kisitlamalar ile kapasitelerimizin altinda çalismak durumundayiz. Pandeminin yarattigi olumsuzluklar neticesinde bedelini çok büyük ekonomik ve sosyal çalkantilar olarak ödedik, ödüyoruz, bir süre daha ödemeye devam edecegiz. Asi, tercih degil, toplumsal sorumluluktur. Inaniyoruz ki bireysel özgürlükler ancak toplumsal kazanimlarla korunabilir. Su anda mümkün olan tek seçenek, hayati korumak için virüsle güvenli bir sekilde bir arada yasamak, toplumun farkindaligini ve kurallara uyumu artirmaktir.

'Karar da benim, asi olmayacagim' diyenlere bir çift sözümüz var; kendi bedeniniz ile ilgili istediginiz karari alabilirsiniz. Buna sonsuz saygimiz var. Bu normal süreçlerde demokratik hakkinizdir. Aksi düsünülemez. Ancak böylesine büyük küresel bir salgin döneminde virüsün daha hizla yayilmasi ve virüsün kendisini sürekli yenileyerek mutasyona ugramasi, yeni varyantlar üretip sürecin içinden çikilamayacak bir sekilde uzamasina sebep oluyorsunuz. Asili olmasina ragmen bagisiklik sistemlerinde problemleri olan ya da özel hastaliklari olan vatandaslarimiza tehlike olusturuyorsunuz. Hastaliga yakalanmaniz durumunda tedavi süreci daha agir geçiyor ve hastanelerin yogun bakim servisleri Kovid-19 hastalari yüzünden diger gereksinim duyan hastalara hizmet veremiyor. Ameliyatlar aksiyor, tedaviler yapilamiyor."

- "PCR testi zorunlulugu getiren genelgeyi destekliyoruz"

Kaya Demirer, ölümcül vaka sayilarinin sadece asisiz hastalardan kaynaklandigini belirterek, istatistiklerin her geçen gün daha moral bozucu tirmanisla kendini belli ettigini aktardi.

PCR testi zorunlulugu getiren genelgeyi desteklediklerini bildiren Demirer, PCR testi zorunlulugu getirilmesinin kapsaminin genisletilmesi önerisinde bulundu.

Demirer, sunlari kaydetti:

"Lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kiraathane, otel, AVM, market, toplu tasima, spor salonlari, dügün ve özel davetlere katilacak misafir ya da müsterilerin 2 doz asiyi yaptirmis olmasi veya son 48 saat içinde yaptirilmis PCR testi negatif olan belge zorunlulugu kapsamina alinmasi veyahut tercihen egitim kurumlarindaki genelge ile ayni olacak sekilde 2 doz asisini yaptirmamis olanlarin haftada iki sefer rutin ve sürekli olarak PCR testi yaptirmaktan ve negatif sonucunu is yerine ibraz etmeyen misafirlerin söz konusu mekanlara kabul edilmemesi için HES kodlarinda 'riskli' ifadesinin yer almasi, diger taraftan ayni kategorideki sektör çalisanlarimizin yapilacak kanun degisikligi ile zorunlu ücretsiz izne çikartilabilmesi hakkinin tek tarafli olarak isverene verilmesi... Topluma, çocuklarimiza, zamana ve özgürlügümüze saygisi olan Hayat Eve Sigar kapsami içine entegre edilmis 2 doz asi yapmis veya PCR testi negatif belgesi olan herkese kapilarimiz açik."
Kaynak: AA