Kuru Domates Ihracatinda Hedef 100 Milyon Dolar

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Hayrettin Uçak: 'Türkiye, dünya genelinde kuru domateste adindan söz ettirir hale geliyor. Yurt disindan gelen talepler ve pazar çesitliligini artirarak yil sonunda 100 milyon dolarlik ihracati hedefliyoruz'

YUSUF SAHBAZ - Türkiye'nin kuru domates ihracati yilin 7 aylik döneminde yüzde 32 artarak 55 milyon 850 bin dolara yükseldi.

AA muhabirinin Ege Ihracatçi Birliklerinden derledigi verilere göre, Türkiye, 2020'de 83 milyon dolarlik kuru domates ihraç etti.

Bu yilin ocak-temmuz döneminde ise ihracat geçen senenin ayni dönemine oranla yüzde 32 artisla 55 milyon 850 bin dolara çikti.

Bu dönemde kuru domates ihracatinda ilk sirada ABD yer alirken, bu ülkeyi Italya ve Almanya takip etti. ABD'ye 7 aylik dönemde ihracat yüzde 60 artarak 5 milyon 902 bin dolardan 9 milyon 462 bin dolara çikti. Italya'ya 8 milyon 928 bin dolar, Almanya'ya ise 6 milyon 530 bin dolarlik kuru domates ihracati yapildi.

- Hedef 100 milyon dolar

Ege Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Hayrettin Uçak, AA muhabirine, yaz aylarinin gelmesiyle basta Ege olmak üzere birçok bölgede ovalarin domatesle kirmiziya büründügünü söyledi.

Son yillarda çiftçilerin bu ürüne yöneldigini, firmalarin da yatirim yaptigini ifade eden Uçak, kuru domatesin katma degerli ihracat anlaminda önemli bir alternatif oldugunu aktardi.

Bu yil bazi ülkelere ihracatin katlanarak arttigina deginen Uçak, "Örnegin Ingiltere'ye ihracatimiz neredeyse 2'ye katlandi. Rusya raflarinda da sadece yas meyve sebze ürünleriyle degil, mamullerimizle de yer aliyoruz. Bu ülkeye kuru domates ihracatimiz artis trendinde." diye konustu.

Bu sene sicak havalardan dolayi kuru domates sergilerinin erken kalktigina isaret eden Uçak, "Buna ragmen ürünün kalitesinde herhangi bir sikinti yok. Türkiye, dünya genelinde kuru domateste adindan söz ettirir hale geliyor. Yurt disindan gelen talepler ve pazar çesitliligini artirarak yil sonunda 100 milyon dolarlik ihracati hedefliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA