Kayseri'de 'Aspir' Hasadi Basladi

Tarim ve Orman Bakanligi ve Kayseri Tarim ve Orman Il Müdürlügü is birligi ile yürütülen ve yüzde 75 hibe projesi kapsaminda Aspir Tohumu eken Kayserili üreticiler, aspir hasadina basladi.

Kayseri'de 'Aspir' Hasadi Basladi
Il Müdürü Mustafa Sahin, Ilçe Müdürü Abdulaziz Yildirim ve Kocasinan Ilçe Müdürlügü teknik personelleri ile birlikte Kocasinan ilçesine bagli Elmali Mahallesinde aspir hasadi yapan üretici Selahattin Sofular’i ziyaret ederek, bilgiler aldi.

46 dekar alanda aspir ekim yapan üretici Selahattin Sofular, elde ettigi hasat ile öncelikle ailesinin yag ihtiyacini karsilayacagini, kalan kismini ise satmayi düsündügünü belirtti.

Sofular, Tarim Bakanligi’nin üreticilere yapmis oldugu bu destekleme modeli ile aspirin veriminden gayet memnun oldugunu ve aspir ekimi yapmasa arazisinin bu sezon bos kalacagini söyledi.

Selahattin Sofular, aspiri ara ürün olarak degil, bundan sonraki sezonlarda normal ürün olarak ekmek istedigini dile getirdi.

Il Müdürü Mustafa Sahin de yaptigi açiklamada, "2021 yili Bitkisel Üretimin Gelistirilmesi ve Artirilmasi Projesi kapsaminda Kayseri’de çiftçilerimize ilk kez, aspir tohumu dagitimini sagladik. Bu yil Ilçemizde ki üreticiler bulundugumuz bölge içerisinde çok genis bir alanda bakanligimizin yüzde 75 hibe destekleriyle aspir ekimini gerçeklestirdi. Bir önceki yila baktigimiz zaman Kayseri’nin tamaminda yaklasik 4 bin 500 dekarlik bir ekilis olmasi, bu seneki ekilisin ise 20 bin dekarin üzerine çikmasi Kayseri bölgesindeki aspir ekilisinde yüzde 500’e varan bir artisin oldugunu bizlere gösteriyor. Aspirin ülkemizdeki yag açigin kapatilmasinda ki öneminin yaninda, üreticilerimizin küçükbas ve büyükbas hayvanlarini beslerken küspe olarak kullanmalari, hiçbir sekilde atik bir malzeme kalmamasi, ülkemizdeki tarim ve hayvanciligin entegre olmasi anlaminda da oldukça önemlilik arz etmektedir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA