Iran Sinirindaki Duvar Çalismalari Araliksiz Devam Ediyor

Türkiye-Iran sinir güvenliginin saglanmasi, yasa disi geçisler ile kaçakçilik faaliyetlerinin ve teröristlerin sizmasinin engellenmesi amaciyla 295 kilometrelik sinir hattinin tamamina duvar örülüyor.

Iran Sinirindaki Duvar Çalismalari Araliksiz Devam Ediyor
Van’in Çaldiran ilçesinin Iran sinirinda baslatilan ve Agri’nin Dogubayazit ile Hakkari’nin Yüksekova hattina kadar uzanan modüler duvar ve akilli kule çalismalari tüm hiziyla sürüyor. Düzensiz göçmen baskilarinin artmasi üzerine sinir hatti güvenliginin artirilmasi amaciyla bölgeye takviye olarak gönderilen askeri birlikler, 7 gün 24 saat nöbet tutuyor. Son günlerde özellikle gece karanligini firsat bilerek siniri geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin geçisinin önlenmesi amaciyla alinan tedbirler kapsaminda, teknolojinin tüm olanaklarindan yararlaniliyor. Yüklenici firmalarca kurulan beton santrallerinde üretilen 3 metre yüksekliginde, 2 metre 80 santimetre genisliginde ve 7 ton agirligindaki beton bloklar, is makineleriyle önceden zemini hazirlanan sinir hattina döseniyor. Yüksekova-Iran sinir hattindaki 43 kilometrelik hatta yapilan modüler duvar çalismalari tamamlandi. Bölgede yasa disi geçislerin engellenmesi için güvenlik duvarina paralel olarak hendek kazma çalismalari da yapildi. Güvenlik güçleri sinir hattinda 7/24 nöbet görev yaparken, kaçak geçislerin oldugu bölgelere sürekli devriye atiliyor. Güvenlik duvari güzergahinda paralel yapilacak hendek ve yolda sinir birlikleri de 7 gün 24 saat devriye gezerek gözetim altinda tutacak.

“Birinci etap da mayin temizleme çalismalarina müteakip duvar çalismalari baslayacak”

Iran sinirinin 295 kilometrelik hatti; 6 hudut taburu, 3 komando taburu, kesif ve komando bölükleri ve zirhli araçlarla korumaya çalisiliyor. Bölgede elektro optik kule çalismalari devam ediyor. 58 gözetleme, 45 haberlesme kulesinin alt ve üst yapi çalismalari tamamlandi ve test asamasina gelindi. Bölgede 64 kilometrelik kisimda 3 etap halinde modüler beton duvari çalismasi yapiliyor. Su anda ikinci etapta 6 kilometrelik bölümde duvar çalismasi tamamlandi. Kritik bölgelerde duvar, hendek, jiletli tel çekimine agirlikli olarak devam ediliyor. 12 sabit yol kontrol noktasi, 8 bindirmeli kontrol noktasi 65 sok yol kontrol noktasinda düzensiz göçmen hareketlerini önlemek için kararlilikla mücadele ediliyor. Mardin, Elazig, Kars ve Mus’tan gelen komandolarla faaliyet yürütülüyor.

Bölgede termal kameralarin yani sira IHA’lar da görev yapiyor

Güvenlik duvari çalismalarinin yani sira güvenlik güçleri gece gündüz siniri kontrol altinda tutuyor. Son gelismelerden sonra diger illerden takviye birlikler gönderildi. 3 komando bölügü ile 1 komando taburunun geldigi bölgeye, Emniyet Genel Müdürlügü de 50 zirhli araç ve 35 tim personel destegi verdi. Hem sinirda çalisan yüklenici firmalarin güvenligini saglamak hem sinir birliklerine destek olmak hem de ikinci hatta görev yapan jandarmaya destek olmak üzere 750 personel bölgeye gönderildi. Hem jandarma hem polis hem de sinir birligi uyum içinde ve IHA ile termal kameralardan yararlanarak sinirda güvenligi sagliyor.
Kaynak: İHA