Gökçeada'dan Dönen Tatilcilerin Feribot Çilesi

Çanakkale’nin gözde tatil merkezlerinden olan Gökçeada ilçesinden dönmek isteyen tatilciler, GESTAS firmasinin uygulamasi yüzünden saatlerce iskelede sira bekleyince isyan etti. Online bilet uygulamasini bilmediklerini ve bu uygulamanin da yanlis oldugunu ifade eden vatandaslar, yetkililerin bu sorunu çözüme kavusturmasini istedi.

Gökçeada'dan Dönen Tatilcilerin Feribot Çilesi
Dünyanin ilk ve tek sakin adasi (Cittaslow) unvanina sahip olan Gökçeada’da, tatilini tamamlayan vatandaslar dönüs yolunda uzun araç kuyruklari olusturdu. Çanakkale Bogazi ile adalar hattinda insan ve araç tasimaciligi yapan GESTAS A.S.’nin online bilet sistemi uygulamasindan haberi olmayan vatandaslar bu duruma isyan etti. Gökçeada iskelesinden ögle saatlerinde kuyruga girdiklerini ve gece saatlerinde ancak Kabatepe Limani’na gidebileceklerini ögrenen tatilciler, yetkililerden çözüm bekliyor.

“Online sistem uygulamasindan rahatsizim”

Istanbul’dan Gökçeada’ya tatile geldigini ve saat 12.00’dan beri gemi bekledigini belirten Nuri Akdag, “GESTAS’in, Kabatepe- Gökçeada feribot çalistirma uygulamasindan rahatsizim. Daha önceki zamanlarda online uygulama diye bir sistem yoktu. Her gelen araç sirasini bilirdi. Fakat bu birkaç senedir baslayan yeni bir uygulama. Yüzde 60 online sistem ile yüzde 40 siradaki arabalara bir uygulama seklinde bir çalisma sistemleri var. 100 tane araç alan bir gemide 60 tane online sistem oluyor. Yani 1 saat önce online sistemle bilet alan bir vatandas, saatlerce sira bekleyenden daha önce gemiye biniyor. Ben bugün saat 12.00’da geldim, gemiye aksam 21.00’da binebilecegim söyleniyor. Bu uygulamadan son derece rahatsizlik duyuyorum. Simdi burada çok sayida araç var ve bunlarin gemiye ne zaman binecegi belli degil. Ama 5 dakika önce online bilet alan gelip, gemiye binebilecek” dedi.

“Sosyal tesis ve mescit yok”

Küçük bir kafenin disinda baska bir alan olmadigini ve insanlarin günes altinda sicakta bekletildigine de dikkat çeken Akdag, “Insanlar bu kadar zaman beklerken, herhangi bir sosyal tesis olmayisi nedeniyle belli bir insan kapasitesi olan kafede ya da araçlarinin içerisinde zaman geçiriyor. Yani bir sosyal tesis, dini vecibelerin yerine getirilebilecegi mescitlerin de önemle dikkate alinmasi gerektigini düsünüyorum. Bu ise GESTAS tarafindan sadece ticari bir amaç olarak bakildigi ve yönetildigi düsüncesindeyim” diye konustu.

“Paramiz yoksa çile mi çekmek zorundayiz”

12 saat feribot kuyrugu beklemek zorunda oldugu söylenen Kazim Uzun ise “GESTAS’in online uygulamasindan sikayetçiyiz. Nasrettin Hoca’nin dedigi gibi ‘Ye kürküm ye’ dünyasi olmus. Parasi olan bastirip, gidiyor. Parasi olmayan fakir vatandas 8-10 saat bekliyor. Ben 13.00’da geldim, 01.00’da anca binebilirsin diyorlar. Yani 12 saat burada bekleyecegim. Paramiz yoksa çile mi çekmek zorundayiz” seklinde konustu.

Her yil tatil dönemlerinde ayni sorunlarin yasandigi Çanakkale bogazi ve adalar hatti için vatandaslar çözüm bekliyor.

Feribota ayri, tuvalete ayri kuyruk

Gökçeada Kuzu Limani Iskelesi’nde mescit olmadigi için bir vatandas namazini disarida kilarken, tuvaletlerin de yetersiz olmasi nedeniyle tatilciler zor anlar yasadi. Yeterli sayida tuvaletin olmamasi nedeniyle iskelede araç kuyrugu olusurken, tuvaletlerin önünde de insan kuyrugu olustu.
Kaynak: İHA