Findik Üreticilerine Satis Uyarisi

Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, yeni mahsul findigin yavas yavas ticaretine baslanildigina dikkat çekerek, üreticilerden ürünlerini kontrollü bir sekilde satisa sunmalarini, serbest piyasa ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alim fiyatlarini iyi degerlendirmelerini istedi.

Findik Üreticilerine Satis Uyarisi
1 Eylül’de 2021 yili findik alimina baslayacak olan TMO’dan önce Giresun serbest piyasada yagli findigin kilograminin 25.50 lira ila 26 liradan islem görmeye basladigini belirten Karan, asli görevi piyasayi regüle etmek olan ofisinin hizli bir sekilde, üreticiyi yormadan 1, 1.5 ay gibi kisa bir sürede 150-200 bin ton findik almasi durumda serbest piyasanin da ayni seviyeye ulasacagini ifade etti.

Baskan Karan, “Gurbetçi dönüslerinin baslamasi ve 6 Eylül’de okullarin açilacak olmasindan kaynakli önümüzdeki hafta findik ticaretinde önemli bir hareketlilik beklenmektedir. Pazara hizli bir arz olusmasini firsat bilerek, findik fiyatlarini bugünkü fiyatlardan asagilara çekmek istenilmesi durumunda üreticilerde bu oyuna gelmemelidir. Bin bir zahmetle bir araya getirilen findikta 50 kurus dahi çok degerli. Serbest piyasada yasanacak bir spekülasyon karsisinda ise üreticiler devlet adina müdahil alim yapan TMO’yu tercih etmelidir” dedi.



"FINDIK REKOLTESINDE BU YIL TÜRKIYE AVANTAJLI"

Türkiye disinda Italya ve Ispanya basta olmak üzere findik üretimi yapilan diger ülkelerde rekoltenin çok düsük oldugunu da belirten Karan, “Findik üretim ve ihracatinda dünya lideri olan Türkiye bu yil daha da avantajli. Buna ragmen Türk findik ihracatçisinin tek derdi Türkiye rekoltesi. Rekolte ile yatip, rekolte ile kalkiliyor. Italya ve Ispanya gibi ülkelerdeki rekolte düsüklügünü agizlarina dahi alinmiyor. 2021 yili rekolte sayiminda istediklerini basaramayan findik baronlarini birazda diger ülkelerdeki rekolte kayiplarini konusarak, gündeme tasimalilar” diye konustu.

(Ahmet Bilge /IHA)
Kaynak: İHA