Ev Sahiplerinin Pandemi Kurnazligi

Yüz yüze egitimin baslayacak olmasi, on binlerce ögrencinin egitim gördügü Kocaeli’de kira artislarina sebep oldu. Özellikle üniversite ögrencilerinin yogun yasadigi bölgelerde konut kiralari cep yakarken, ögrenciler ise fiyatlarda iyilestirme yapilmasini bekliyor.

Ev Sahiplerinin Pandemi Kurnazligi
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) yerlestirme sonuçlarinin açiklanmasina, okullarin ise yüz yüze egitime baslamasina az bir süre kala Kocaeli’de konut fiyatlarinda artis yasandi. Üniversiteye yakin bölgelerde geçtigimiz yil 1000 TL’den baslayan konut kiralari, bu yil 1500 TL’den sunuluyor.

"Sehrimize gelecek ögrenciler açikta kalacak"

Bu yil kira fiyatlarinda yüzde 25 artis yasandigini kaydeden emlakçi Nuriye Köksal, "Kocaeli’de kiralik ev yok denecek kadar az. Emlakçilar kiralik ev gelince ilana koymadan kiraya veriyorlar. Pandemiden dolayi birçok yurt kapandi. Yurt kapasiteleri azaldigi için sehrimize gelecek ögrenciler açikta kalacak. 1+1 daireler 1800 TL’den basliyor ama ev yok" dedi.



"En yüksek kira 700 TL olmali"

Türk Dili ve Edebiyat Bölümü ögrencisi Berkay Mentes, ev kiralarindan hosnut olmadigini belirterek, Izmit’in bu konuda çok pahali bir bölge oldugunu söyledi.

Ögrencilerin geçiminin zorlastigina dikkat çeken Mentes, "Örnegin kredi aliyoruz fakat geri ödemeli. Ben bu krediyi 26 bin TL olarak geri ödeyecegim. 650 TL aliyorum ama en ucuz yerde, en köy ev bile 1000 TL’den basliyor. Bir de yemek ve faturalar gibi diger giderler var. Nasil geçinecegiz ki? Geçinemiyoruz. Bu tür durumlar için devletin ayirdigi para olmasi gerekir. Bu olmayinca vatandasa yansiyor. Bir ögrenci için en yüksek kira 700 TL olmali" dedi.



"Fahis fiyatlara ev veriyorlar"

Kocaeli’deki ev fiyatlarinin çok yüksek oldugunu dile getiren Ramazan Kinik, "Kocaeli sanayi sehri oldugu için insanlar genelde gurbete geliyor ve bu sebeplerden dolayi kente yaklasimlari kötü oluyor. Suanda kiralar 1000 TL’den basliyor ve yükseliyor. Ben Gölcük ilçesine oturuyorum. Gölcük, askeri bir bölge ve oturanlar genelde askeri personel oluyor. Onlarda 3-4 kisilik gruplar halinde oturdugu için kiralar 3 bin TL ile 4 bin TL arasinda degisiyor. Fahis fiyatlara ev veriyorlar. Pahali tabi ama firsatçilikta var. Ögrenciler de 500-800 TL arasinda kira vermeli" diye konustu.



"+1 evlere 1300-1400 TL kira isteniyor"

Ögrenci için maksimum kira bedelinin, 600-700 TL arasinda olmasi gerektigini kaydeden Gizem Uysal ise su ifadeleri kullandi:

"Zaten KYK suanda 650 TL. Okullarin açilacak olmasiyla birlikte kiralar yükselise geçti. Bu durum ögrenciler için kötü. Bu devirde asgari ücretli baba ve annenin evi geçindirmesi zaten çok zor. Bir de çocuklarini okutmak için baska ile gönderiyorlar, 1+1 evlere 1300-1400 TL kira isteniyor. Yangin oldu yangin söndürme aletleri artti. Korunmuyor. Ögrenciler de korunmuyor. Ülkemizde firsatçi çok fazla"

"Her sey ögrencilerin aleyhine isliyor"

Konut fiyatlarinin 1300 TL’den baslayip, 1800 TL’lere kadar çiktigini vurgulayan Erva Kümbet, "Bunu yüksek buluyorum. Aileler zor durumda kaliyor. Bu sebeple çocugunu baska ile gönderemiyor. Kocaeli bu konuda çok pahali. Okullar açildiginda da ev fiyatlari da, otobüs fiyatlari da artiyor. Her sey ögrencilerin aleyhine isliyor. Insanlarin bencilce kendini düsünmesi sebebiyle bu durumlar ortaya çikiyor. Ileride onlarin da çocugu baska yerde okudugunda ayni parayi onlar da verecek. Resmen sinif ayrimi yapiliyor" seklinde konustu.



"Ögrenci olunca fiyatlar daha da yükseliyor"

Çocugunun üniversite sinavina girdigini, suanda yerlestirme sonuçlarini beklediklerini söyleyen seyyar satici Murat Sentürk de, "Ev kiralari çok yüksek. Hele ögrenci olunca fiyatlar 1300 TL, 1500 TL, 1800 TL’ye kadar çikiyor. Elektrigi, suyu ve aidati ile birlikte masraf 2 bin TL’yi geçiyor. Ögrenci olunca fiyatlar daha da yükseliyor. Benim de çocugum üniversite okuyacak. Bizde onun ev masrafina ortalama 1500 TL diyoruz. Kirasi 1200 TL olsa, faturalar ile birlikte 1500 TL gibi masrafi olabilir. Kendi evimin kirasi, onun kirasi, kütüphane masrafi, yeme içme masrafi beni zorlayacak. Türkiye genelinde bir ögrencinin ev kirasi 500 TL olmali" cümlelerini kullandi.
Kaynak: İHA